Zmluva Košíc s parkovacou spoločnosťou EEI je neplatná. Rozhodol súd

Krajský súd v Košiciach v stredu rozhodol, že zmluva medzi mestom Košice a bratislavskou parkovacou spoločnosťou EEI z roku 2012 je neplatná.

22.06.2022 16:40
Parkovanie EEI Kosice Dohoda 02 Foto: ,
Parkovanie v Košiciach.
debata (3)

„Zmluvu s EEI sme, tak ako som sľúbil, vypovedali. Trvalo to takmer štyri roky, ale vyplatilo sa. Naozaj sme vyhrali. Vďaka tomuto rozhodnutiu má mesto uvoľnené ruky a môže sa pustiť do vlastnej parkovacej politiky," povedal primátor mesta Jaroslav Polaček, ktorý rozhodnutie súdu považuje za výbornú správu pre všetkých Košičanov.

„Podstatné pre nás je, že výnosy z parkovného nebudú zlepšovať finančné ukazovatele súkromnej firmy, ale použijú sa na rozvoj mestskej dopravnej infraštruktúry. Krajský súd potvrdil, že spolu s ďalšími aktivistami na čele s Henrichom Burdigom sme mali pravdu, keď sme tvrdili, že zmluva bola podpísaná v rozpore so zákonom," dodal primátor.

Neplatnosť zmluvy už v roku 2018 potvrdila analýza Právnickej fakulty UPJŠ, podľa ktorej právne predpisy v roku 2012 nepripúšťali uzatvorenie takejto zmluvy. Cestný zákon, platný a účinný v čase jej uzavretia, neumožňoval mestu v súlade so zákonom prenechať prevádzku plateného parkovania súkromnej firme. „Jej závery sa odzrkadlili v následných zmenách všeobecno-záväzného nariadenia, ktoré sme prijali hneď potom, ako som sa stal primátorom koncom roka 2018," vysvetlil Polaček s tým, že mesto vtedy presmerovalo možnosti úhrady parkovania pre mesto.

Košice, parkovanie, automat Čítajte viac Spor o parkovanie v Košiciach sa vracia na krajský súd

Primátor ešte čaká na písomné doručenie rozsudku. „Spoločnosť EEI vtedy stratí všetky argumenty prevádzkovania ‚jej‘ parkovacieho systému. Čakajú nás ešte rokovania a ja vyviniem všetko úsilie, aby aj faktický odchod spoločnosti sa nedotkol parkujúcej verejnosti," uviedol na záver.

Spoločnosť EEI rešpektuje stredajšie rozhodnutie krajského súdu. „Vzhľadom na naše presvedčenie o platnosti nájomnej zmluvy však spoločnosť EEI s najväčšou pravdepodobnosťou využije mimoriadne opravné prostriedky, respektíve uplatní si ochranu svojich práv podaním sťažnosti na Ústavný súd Slovenskej republiky," reagovala spoločnosť pre TASR.

V prípade, že nájomnú zmluvu príslušné súdne orgány vyhlásia za neplatnú, EEI zváži aj uplatnenie nárokov, či už z titulu bezdôvodného obohatenia na strane mesta, ako aj z titulu zodpovednosti za škodu spôsobenú neplatnou nájomnou zmluvou. „Ak by bola nájomná zmluva naozaj neplatná, túto neplatnosť spôsobilo priamo mesto Košice, ktoré návrh nájomnej zmluvy pripravilo a predostrelo na podpis víťazovi súťaže, t. j. spoločnosti EEI. Ak teraz mesto Košice napáda neplatnosť nájomnej zmluvy, napáda reálne výsledky svojej vlastnej činnosti," konštatovala spoločnosť. Plánuje vyčísliť všetky právne nároky na kompenzáciu škody, ktorú jej mesto malo spôsobiť protiprávnou činnosťou a prípravou neplatnej nájomnej zmluvy.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #EEI #parkovacia politika