Košickému poslancovi podpálili auto, SaS žiada zvolať bezpečnostný výbor

Polícia v súvislosti s nočným požiarom auta v Michalovciach vedie trestné stíhanie pre trestný čin poškodzovania cudzej veci. Ako informoval poslanec Košického samosprávneho kraja a mesta Michalovce Milan Kaplan, ide o jeho vozidlo.

25.06.2022 15:45 , aktualizované: 20:08
kaplan, auto Foto:
Zhorené auto poslanca Košického samosprávneho kraja a Michaloviec Milana Kaplana.
debata (48)

„Pred jedným z obytných domov v Michalovciach došlo v sobotu v noci k požiaru vozidla značky Suzuki Swift, od ktorého sa požiar rozšíril aj na tam stojace vozidlo značky BMW. Celková škoda bola predbežne vyčíslená na 14 000 eur,“ uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Lenka Ivanová s tým, že polícia intenzívne po páchateľovi alebo páchateľoch tohto skutku pátra.

Podľa Kaplana obyvatelia sídliska počuli približne po 1.00 h silný výbuch a privolali záchranné zložky, ktoré požiar uhasili.

„Počas svojho pôsobenia vo funkcii mestského a krajského poslanca som sa venoval viacerým korupčným témam a kauzám, ktoré súviseli s výkonom týchto mandátov. V minulosti som už zažil rôzne vyhrážky, anonymné listy či sledovanie, ale nikdy by ma nenapadlo, že to môže zájsť až tak ďaleko,“ uviedol Kaplan.

Vníma to ako snahu ovplyvniť a zastaviť jeho predvolebnú kampaň a kandidatúru na primátora mesta Michalovce.

Mafiánske praktiky

Ministerka a vicepremiérka Veronika Remišová Kaplanovi odkázala, aby sa nedal zastrašiť. „Robíš dobrú prácu! Podpaľovanie áut – to sú mafiánske praktiky 90. rokov. Verím, že polícia chytí a potrestá páchateľa!,“ napísala šéfka Za ľudí na sociálnej sieti.

SaS bude v súvislosti s incidentom žiadať o zvolanie mimoriadneho bezpečnostného výboru parlamentu. Podľa okresného predsedu SaS v Michalovciach Radovana Geciho bola motívom s najväčšou pravdepodobnosťou politická práca Kaplana. „Podpáliť auto komunálnemu politikovi, v deň narodenín jeho dcérky, je jasný odkaz s cieľom zastrašiť každého, kto bude bojovať za spravodlivosť,“ uviedla SaS.

Na mimoriadnom bezpečnostnom výbore parlamentu by sa mal podľa SaS zúčastniť aj minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) a prezident policajného zboru Štefan Hamran. „Milan Kaplan je aktivista a regionálny politik známy tým, že dlhé roky odvážne poukazuje na porušovanie zákonov, klientelizmus a korupciu v regióne. Je to slušný človek, ktorý si zaslúži plnú podporu nás všetkých,” povedala predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová a dodala, že bude na ministra vnútra a policajného prezidenta apelovať, aby vyšetrenie tohto prípadu patrilo medzi priority.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Košice #podpaľačstvo #Milan Kaplan #zhorené auto