Fico predstavil štvrtého kandidáta na košického župana. Je ním primátor Zahorčák

Primátor Michaloviec a poslanec Národnej rady Viliam Zahorčák (Smer) sa bude v jesenných komunálnych voľbách uchádzať o post predsedu Košického samosprávneho kraja.

27.06.2022 07:00
Viliam Zahorčák Foto: ,
Viliam Zahorčák je kandidátom Smeru na košického župana.
debata
VIDEO:Príhovor Roberta Fica pri predstavení kandidáta na post predsedu KSK
Video

O toto kreslo už bojujú štyria kandidáti. Svoju kandidatúru ohlásili Róbert Suja (Hlas), Džemal Kodrazi (Princíp) a oficiálne sa o tento post uchádza aj doterajší predseda Rastislav Trnka (s podporou KDH a strany Aliancia).

Zahorčáka, ktorý je aj krajským predsedom strany Smer, prišiel do Košíc predstaviť predseda strany Robert Fico. Medzitým dvaja mladí ľudia na Mlynskej ulici pred budovou zbierali podpisy na podporu referenda o predčasných parlamentných voľbách.

Fico hovoril o Zahorčákovi ako o solídnom politikovi, ktorý je schopný podať profesionálny politický výkon. Opísal ho ako človeka, ktorý garantuje politickú stabilitu, hodnoty a má silné sociálne cítenie.

„Štyri volebné obdobia som vykonával funkciu primátora Michaloviec, a teda cítim sa aj z tohto dôvodu byť kompetentným riadiť samosprávu, aj keď je pravda, že som riadil samosprávu miestnu. Teraz to bude, ak budeme úspešní, o regionálnej samospráve, ale aj tu tie skúsenosti mám, pretože štyri volebné obdobia som bol poslancom Košického samosprávneho kraja,“ povedal Zahorčák.

Predstavu o tom, ako bude fungovať kraj pod jeho vedením, nekonkretizoval. Uviedol len, že program sa pripravuje. „Určite nebudem pripravovať nejaké megalomanské, ťažko zrealizovateľné projekty, ktorých návratnosť je diskutabilná. Chcel by som sa venovať tomu, čo je z môjho pohľadu najpodstatnejšie, a to, aby organizácie, ktoré sú v pôsobnosti KSK, mohli napredovať a boli stabilné,“ priblížil Zahorčák s tým, že určite bude podporovať aj rozvoj športu.

VIDEO: Kandidát na post predsedu KSK Viliam Záhorčák počas svojho predstavenia sa verejnosti.
Video

Zameria sa tiež na intenzívnejšie využívanie externých finančných prostriedkov a na komunikáciu s primátormi a starostami miest a obcí. „V neposlednom rade je to komunikácia so štátnymi orgánmi. Máme tu celý rad problémov, ktoré nemôže vyriešiť samospráva, môže ich vyriešiť len štát, či už je to diaľnica, životné prostredie, vyššia miera zamestnanosti a podobne,“ uviedol.

Zahorčáka v kandidatúre podporujú i mimoparlamentné strany Život – Národná strana, Národná koalícia a Strana moderného Slovenska. Podporu mu vyjadril aj exžupan Zdenko Trebuľa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košický kraj #voľby do VÚC #KSK #kandidát na župana