Sucho si vyberá svoju daň. Už dve obce na východe nemajú vodu

Obec Pača v okrese Rožňava vyhlásila v stredu pre kritickú situáciu so zásobovaním obyvateľstva pitnou vodou mimoriadnu situáciu. Problémy s pitnou vodou má aj obec Kurov.

29.06.2022 17:01 , aktualizované: 30.06.2022 14:38
debata (25)

Vodojemy v Pači sú takmer prázdne, vodu do nich musia voziť pomocou cisterny, uviedol starosta obce Ladislav Zagiba. Vodu do dvojice vodojemov v obci Pača dopĺňajú už druhý deň pomocou cisterny. Pramene, ktoré zásobujú obecný vodovod, sú podľa starostu vyschnuté. „Situácia je katastrofálna. Už mesiace u nás nepršalo, nie je z kade tú vodu zobrať,“ uviedol Zagiba.

Samospráva obyvateľov vyzývala na šetrenie pitnou vodou a žiadala, aby ľudia obmedzili polievanie záhrad či napúšťanie bazénov. Pre kritickú situáciu sa v obci konalo aj verejné zhromaždenie.

Podľa starostu je obec v dôsledku nedostatku zrážok odkázaná na dopĺňanie vodojemov z cisterien. „Našli sme aj jeden možný vodný zdroj neďaleko obce. Budeme mať stretnutie s hydrogeológom, musíme zistiť jeho výdatnosť,“ poznamenal Zagiba. Ako dodal, riešenie spojené s novým vrtom by však trvalo mesiace a nevie, z kade by naň obec zobrala financie.

Podobné problémy s pitnou vodou má aj obec Kurov v okrese Bardejov. Pre obyvateľov vodu zabezpečujú cisternou. Ako pre TASR uviedla starostka obce Mária Špirková, problém sa vyskytol začiatkom týždňa, keď polovica obce nemala vodu vôbec.

„Vodojem je naplnený iba do polovice. Je väčší odber vody možno aj preto, lebo sú veľké horúčavy, tak sa ľudia aj viac sprchujú a vodu viac využívajú ako po iné dni,“ povedala Špirková.

Vodu zastavujú

Vodovod je v správe Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti. „Okolo 15.00 h zastavujú vodu, aby sa naplnil cez noc rezervoár. Ráno okolo 7.30 h ju opäť púšťajú. V stredu (29. 6.) sme požiadali VVS o zabezpečenie pitnej vody cisternou,“ priblížila starostka obce so 704 obyvateľmi s tým, že aktuálne vodu v obci majú.

„Mám najnovšiu informáciu, že tam, kde je prívod od takzvaného prameňa, je niekde porucha. Vodári pracujú na jej odstránení. Možno aj porucha prispela k tomu, že je pokles vody a rovnako i sucho,“ vysvetlila Špirková.

Keď bol nedostatok vody, polovica dediny ju podľa slov starostky nemala, avšak do časti obce, ktorá je situovaná nižšie, stiekla po vodovodnom potrubí aj bez tlaku. Starostka každý deň prostredníctvom obecného rozhlasu upozorňuje ľudí, aby vodou šetrili a používali ju len na nevyhnutné účely, nenapĺňali bazény a nepolievali záhrady.

Sucho na tretine Slovenska

Aktuálne sa extrémne sucho nachádza na vyše tretine Slovenska. Najhoršia situácia je na východnom a miestami aj na strednom Slovensku. Deficit pôdnej vlahy sa nachádza na 99,5 percenta celkovej plochy. Informoval začiatkom týždňa Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

„Situácia sa v porovnaní s minulým týždňom nezmenila a naďalej prevládajú na Slovensku mierne suché až extrémne suché podmienky,“ uviedli meteorológovia. Normálne vlahové podmienky sú podľa nich len na juhozápade Slovenska, konkrétne na 20 staniciach. Mierne vlhko je v Bratislave, na Kolibe a na letisku. Veľmi sucho je podľa SHMÚ v Rimavskej Sobote, Čaklove a Milhostove-Trebišove. Deficit zrážok je za posledných 90 dní najvyšší v Bardejove, okolo mínus 150 milimetrov. Okolo mínus 140 milimetrov zrážok chýba v Podolínci, Švedlári a Prešove.

taliansko, sucho Čítajte viac V Taliansku je tak sucho, že vysychajú aj pádske ryžové polia

Zároveň sa počas júna vyskytli teploty nad 30 stupňov Celzia, a to aj v takých oblastiach, ktoré sú chladnejšie. „Stalo sa to napríklad aj na Kysuciach, na Orave, ale aj na úpätí Tatier a takmer na celom území východného Slovenska. V uvádzaných severnejšie situovaných oblastiach boli zaznamenané v období od 1. júna do 26. júna väčšinou jeden až dva, prípadne až tri tropické dni,“ poukázali meteorológovia.

V južnejších oblastiach Slovenska bolo zatiaľ v júni viac tropických dní. V Slovenskom Grobe a Somotore mali desať tropických dní. V Dolných Plachtinciach ich bolo 11.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #sucho #nedostatok vody