ŠOP nepotvrdila výskyt medveďa hnedého pri Svätom Jure

Správa Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Malé Karpaty nepotvrdila výskyt medveďa hnedého v okolí mesta Svätý Jur, informovali zo Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR. Ochranári tak reagovali na informácie z uplynulých dní o spozorovaní medveďa na pomedzí katastrov bratislavskej mestskej časti Vajnory a mesta Svätý Jur.

08.07.2022 09:59 , aktualizované: 15:20
Medveď Foto: ,
Medveď hnedý.
debata (14)

Hlásenie o údajnom výskyte šelmy dostal aj Zásahový tím pre medveďa hnedého. Medveď mal byť spozorovaný miestnym poľovníkom v neďalekých vinohradoch za mestom. „Hlásenia o výskyte karpatskej šelmy v okolí sa však neopakovali a jej trvalý výskyt v tejto oblasti nepotvrdila ani Správa CHKO Malé Karpaty,“ spresnila manažérka pre komunikáciu ŠOP SR Kristína Bocková.

Riaditeľ Správy CHKO Malé Karpaty Peter Puchala uviedol, že v okolí Svätého Jura neevidujú pobytové znaky výskytu medveďa hnedého a jeho pohyb v tejto oblasti nepotvrdili ani zábery z fotopascí či záznamy terénnych pracovníkov. „Informáciu o jeho výskyte v blízkosti Bratislavy preto nemôžeme potvrdiť,“ skonštatoval. Zásahový tím ako aj stráž prírody oblasť monitoruje. Podľa ochranárov nie je dôvod na šírenie paniky.

medveď, zoo Čítajte viac Medveď behá aj v okolí Vrábľov, od železnice k vinohradom

Pripomínajú, aby občania zaregistrovanie medveďa blízko ľudských obydlí ohlásili na linky tiesňového volania 158, 112, 159 či kontaktovali Zásahový tím pre medveďa hnedého ŠOP SR na čísle +421 903 201 879. „Informácie o tom, ako sa správať pri strete s medveďom, sú dostupné na webe zásahového tímu pre medveďa hnedého zasahovytim.sop­sr.sk,“ podotkla Bocková.

Bratislavská mestská časť Vajnory vo štvrtok (7. 7.) s odvolaním sa na informácie od poľovníkov na sociálnej sieti uviedla, že tento týždeň videné zviera na pomedzí katastrov Vajnôr a Svätého Jura bol medveď hnedý.

„V celom pohorí Malých Karpát sa podľa všetkého ojedinele vyskytne aj táto šelma, stretnutie s ňou je však vzhľadom na rozľahlosť územia veľmi vzácne a nie je dôvod na paniku,“ uviedla vajnorská samospráva. O pohybe zvieraťa informovala Zásahový tím pre medveďa hnedého a v kontakte je mestská časť aj so šéfom tamojšieho poľovníckeho združenia.

Kosovo medvede rezervácia príroda zaujímavosti Čítajte viac Zásahový tím usmrtil už desať medveďov
14 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #medveď hnedý #útok medveďa