Košice ako Calgary. Veľkokapacitné vaky pomôžu statným stromom v parku

Košická Správa mestskej zelene (SMsZ) sa snaží zachovať dobrú kondíciu aj statných stromov v meste. Pomôcť pri tejto činnosti by jej mali štyri veľkokapacitné zavlažovacie vaky s objemom 1 500 litrov vody.

10.07.2022 17:50
Zavlažovaním pomôžu statným stromom v parku Foto:
Okolo jedného stromu položia záhradníci štyri vaky. Každý naplnia 1500 litrami vody, ktorá vykvapká do koreňového systému za 12 hodín.
debata

VIDEO: Veľkokapacitné vaky pomôžu stromom v Košiciach.

Video

Okrem zmiernenia následkov zmeny klímy prispejú aj k šetreniu financií a pracovnej sily. Podľa slov riaditeľky SMsZ Marty Popríkovej tento systém začínajú Košice využívať ako prvé mesto na Slovensku. Zavlažovacími vakmi najmä počas sucha podporia vitalitu veľkých a starých stromov v Mestskom parku, ale podľa potreby aj inde v meste. Podobné systémy využívajú svetové metropoly ako Praha, Calgary či Santiago de Chile.

zväčšiť Zavlažovací vak naplnili vodou pracovníci SMsZ... Foto: Jana Vargová
Zavlažovaním pomôžu statným stromom v parku, zavlažovací vak Zavlažovací vak naplnili vodou pracovníci SMsZ z cisterny. Neskôr budú využívať aj hydrant, ktorý je priamo v parku.

Vaky sa dajú používať jednotlivo, ale aj spoločne, pričom dokážu jednorazovou aplikáciou zabezpečiť potrebnú dávku vody aj pre plne dospelý strom. „Počas prvých týždňov je naším cieľom vyskúšať ich využívanie a získať potrebné skúsenosti s ich obsluhou a premiestňovaním. Následne sa začnú objavovať aj v iných lokalitách,“ vysvetľuje Peter Vrábel, prevádzkovo-technický námestník SMsZ. Zavlažovacie vaky je optimálne využiť na podporu stromu štyri- až päťkrát do roka. Oproti bežnej zálievke sa voda uvoľňuje postupne počas približne 12 hodín adresne na miesto s aktívnym koreňovými vlásočnicami za okrajom koruny, cez ktoré strom získava vodu zo zrážok.

Vaky s rozmermi 600 × 105 × 30 centimetrov sú dostatočne ľahké a mobilné. Zároveň sú odolné a viacnásobne využiteľné. Pred krádežou sú chránené GPS lokalizátorom, ktorý v prípade zmeny polohy vaku upozorní majiteľa správou SMS.

zväčšiť Prázdny zavlažovací vak prezentuje Peter... Foto: Jana Vargová
Zavlažovaním pomôžu statným stromom v parku, zavlažovací vak, Košice, SMsZ Prázdny zavlažovací vak prezentuje Peter Vrábel, prevádzkovo-technický námestník SMsZ.

Nové veľkokapacitné vaky doplnia sortiment malých zavlažovacích vakov, ktoré sa pri nových výsadbách v meste využívajú od roku 2020. Cena jedného megavaku bola tisíc eur a vydržať by mal minimálne 10 rokov. Voda z jedného vaku sa uvoľní zhruba v priebehu 12 hodín.

pád, sucho Čítajte viac Miláno pre sucho vypína fontány. Šetrite vodou, odkázalo občanom

Veľký zavlažovací vak sa na trh dostal v roku 2018 a o krátky čas presvedčil počas terénnych skúšok o svojich kvalitách odborníkov aj samosprávy. Výsledky košického projektu bude sledovať aj Česká zemědělská univerzita v Prahe, ktorá následne výsledky zavlažovania vyhodnotí a poskytne ich aj SMsZ.

zväčšiť Zavlažovací vak predstavili v Mestskom parku... Foto: Jana Vargová
Zavlažovaním pomôžu statným stromom v parku, SMsZ, Peter Vrabel, Marta Popríková Zavlažovací vak predstavili v Mestskom parku Peter Vrábel, prevádzkovo-technický námestník SMsZ a riaditeľka Marta Popríková s podporou námestníka primátora mesta Marcela Gibódu.

„K nákupu daného riešenia sme pristúpili, pretože vieme, že jeden dospelý strom nahradí svojím prínosom desiatky čerstvo vysadených, ktoré ešte potrebujú dlhé roky na to, aby prinášali porovnateľné benefity pre mesto vo forme viazania uhlíka, filtrácie vzduchu, výroby kyslíka a ochladzovania svojho okolia. Výsledky využívania veľkých zavlažovacích vakov z iných miest nám dávajú nádej, že s ich pomocou budeme vedieť zachovať aj statné vyše storočné stromy pre nasledujúce generácie,“ uviedla na záver Popríková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #zavlažovanie #Košický kraj #mestský park #vaky