Plavecké športy budú mať olympijské zázemie v Košiciach

Už v októbri by sa mali začať práce na prestavbe košickej starej Mestskej krytej plavárne. Práce budú trvať 18 mesiacov.

24.07.2022 15:00
Plavecké športy budú mať olympijské zázemie v... Foto:
Vizualizácia vonkajších priestorov po prestavbe.
debata (1)

Zámer mesta prestavať ju na Národné olympijské centrum plaveckých športov Košice nedávno odobrili na svojom rokovaní poslanci mestského zastupiteľstva.

Rekonštrukcia by mala stáť 14,5 milióna eur bez DPH. Zhruba polovicu z tejto sumy plánuje mesto získať z Fondu na podporu športu a iných externých zdrojov. Zvyšné financovanie chce radnica zabezpečiť bankovým úverom, ktorý si vezme mestská spoločnosť Tepelné hospodárstvo (TEHO) ako správca plavárne. Plaváreň bude spĺňať prísne kritériá Medzinárodnej plaveckej federácie FINA, a tak v meste vznikne Národné olympijské centrum, v ktorom bude možné organizovať medzinárodné súťaže v plávaní, synchronizovanom plávaní a vo vodnom póle.

zväčšiť Vizualizácia vnútorných priestorov po prestavbe. Foto: nockosice.sk
Plavecké športy budú mať olympijské zázemie v Košiciach, plaváreň, vizualizácia Vizualizácia vnútorných priestorov po prestavbe.

„Mesto ešte v októbri 2021 podpísalo so Slovenskou plaveckou federáciou Memorandum o spolupráci. Obe strany v ňom deklarovali záujem zabezpečiť výstavbu centra plaveckých športov. Existuje tiež zoznam národných športových stánkov, ktoré je pripravená podporiť aj vláda, a medzi nimi figuruje aj naše olympijské centrum,“ ubezpečil poslancov na ostatnom zastupiteľstve košický primátor Jaroslav Polaček s konštatovaním, že modernizácia sľubuje aj akvapark.

Plavecká federácia má definované aj požiadavky na plnohodnotné zázemie pre športovcov (šatne, hygienu), zázemie pre športové kluby fungujúce v plavárni, priestory na oddych a relax pre športovcov (wellness, fitnes, masér) a priestory pre média a zázemie pre rozhodcov. Ani v tom sa aktuálny stav budovy nezhoduje s nárokmi federácie. A čo viac, terajší bazén svojimi rozmermi nespĺňa požiadavky FINA na konanie medzinárodných súťaží.

Terajší stav plavárne je žalostný. Budova nevyhovuje požiadavkám a štandardom kladeným na moderné športovo-relaxačné priestory. Najväčšími problémami objektu sú nedostatočná tepelná ochrana obalových stavebných konštrukcií a vysoká opotrebovanosť technického zariadenia, poškodenia stavebných konštrukcií spôsobené hlavne nedostatočnou údržbou a opravami a celkový technický stav objektu, ktorého životnosť v tomto stave nie je viac ako päť rokov.

zväčšiť V Mestskej krytej plavárni momentálne fungujú... Foto: nockosice.sk
Plavecké športy budú mať olympijské zázemie v Košiciach, plaváreň, vizualizácia V Mestskej krytej plavárni momentálne fungujú dva bazény - jeden 50 m a druhý 25-metrový.

Počas rekonštrukcie plánuje mesto zastrešiť vodnopólový bazén na kúpalisku Červená hviezda, ktoré je v susedstve. Tento objekt bude možné v budúcnosti prepojiť s budovou pripravovaného Národného olympijského centra plaveckých športov.

Plaváreň MTF STU v Trnave Čítajte viac Univerzitné bazény v Trnave a v Nitre čaká obnova. Zapláva si v nich aj verejnosť

S prestavbou by sa malo začať na jeseň. Mesto už vyhlásilo verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavby a je už vydané stavebné povolenie. Počíta sa s rekonštrukciou a so zväčšením celého objektu, s výmenou strechy, novou technológiou na úpravu vody, novými antikorovými bazénmi, s vynovením a reorganizáciou šatní podľa požiadaviek plaveckej federácie, ale aj s prestavbou reštauračnej časti.

Projekt zahŕňa aj vybudovanie nového 50-metrového plaveckého bazéna s olympijskými parametrami pre 10 dráh. Zároveň na šírku vznikne 20 dráh s dĺžkou 25 metrov.

Mestská krytá plaváreň v Košiciach

Mestská krytá plaváreň v Košiciach sa zmení na nepoznanie.

Fotogaléria
Vizualizácia vonkajších priestorov po...
Vizualizácia vonkajších priestorov po prestavbe.
+7Vizualizácia vnútorných priestorov po prestavbe.

Modernizáciou plavárne získa metropola východu olympijské centrum s cieľom organizovať domáce a medzinárodné súťaže vo vodnom póle či v plávaní. Zároveň sa zlepšia možnosti na tréningovú činnosť klubov plaveckých športov a rovnako aj možnosti pre rekreačné plávanie.

Z histórie Mestskej krytej plavárne

  • Začiatky projektu krytej plavárne siahajú do roku 1977.
  • Investorom stavby bola Východoslovenská správa účelových zariadení SO ČSZTV Košice. V uvedenom roku sa začala výstavba s plánovaním ukončením v apríli roka 1980.
  • Architektom plavárne bol renomovaný Ján Šprlák-Uličný.
  • K dodaniu projektu však došlo neskôr, ako sa pôvodne plánovalo, a tak sa termín otvorenia musel presunúť na december 1985.
  • Spolu s tým sa zvýšil aj rozpočet, aby sa zvládli všetky náročné požiadavky na realizáciu.
  • Tento plán vyšiel podľa očakávaní – 31. decembra 1985 bola Mestská krytá plaváreň odovzdaná do rúk investora a pripravená pre verejnosť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #plaváreň #Košický kraj #olympijské centrum