Bratislava: Mesto už zasahovalo na 278 liahniskách komárov na celom svojom území

Od začiatku tohtoročnej sezóny zasahovalo hlavné mesto na 278 liahniskách komárov po celom svojom území. Ide o plochu viac ako 418 000 štvorcových metrov. Pokrytá bola každá bratislavská mestská časť. V teréne sa doteraz vykonalo takmer 4 350 monitoringov. Na sociálnej sieti o tom informuje bratislavský magistrát.

14.07.2022 11:54
Bratislava / Komáre / Foto:
Vzorka s larvami komárov.
debata (2)

„Napriek tomu, že hladiny riek zostávajú nízke a väčšie záplavové územia zatiaľ neboli zaplavené, vďaka zrážkam a vyšším teplotám vznikajú na viacerých miestach vhodné podmienky na liahnutie komárov,“ konštatuje magistrát. Situáciu označuje za relatívne stabilnú.

Od začiatku júla vykonalo hlavné mesto 56 zásahov, pokrylo nimi viac ako 81.000 štvorcových metrov plôch na území viacerých mestských častí. Išlo o Nové Mesto, Dúbravku, Ružinov, Vajnory, Čunovo, Karlovu Ves, Raču, Podunajské Biskupice, Staré Mesto, Rusovce, Petržalku, Devínsku Novú Ves a Devín. V zásahoch bude mesto pokračovať. „Zasahujeme pozemne – ručne alebo pomocou chrličov BTI. V prípade potreby sme pripravení na vzdušné zásahy pomocou dronov a na väčších vodných plochách aj na zásahy z člnu,“ podotýka magistrát.

Ubezpečuje, že robí všetko pre to, aby sa eliminovalo čo najviac lariev komárov. Pripomína však zároveň, že aj pre charakter okolitého prostredia budú v Bratislave komáre vždy, a to aj napriek zásahom. Cieľom zásahov nie je eliminácia celej populácie komárov, ale minimalizovať ich kalamitné liahnutie.

Na území mesta sa totiž nachádzajú viaceré miesta v piatom stupni ochrany, kde nie je možné použiť ani biologický larvicíd BTI. K tomu treba prirátať dendrotelmy – malé dutiny priamo v stromoch na rozsiahlych lesných plochách v okolí Bratislavy, kde nie je možné zasiahnuť ani chemickými postrekmi, ani BTI. Ďalšími zdrojmi lariev sú sudy či iné nádrže v súkromných záhradách, v ktorých, ak nie sú pravidelne vylievané, sa v priebehu týždňa dokážu vyliahnuť tisíce komárov.

Mesto Bratislava odmieta používať v boji proti výskytu komárov chemický postrek. Chemické insekticídy prinášajú podľa magistrátu totiž zdravotné riziká, majú vplyv na endokrinný systém, plodnosť a tiež majú karcinogénne účinky.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #komáre