Dažďové záhrady vracajú vodu do prírody

Už štyri roky realizuje Košický samosprávny kraj Program obnovy krajiny aj prostredníctvom aktivít Dobrovoľníckeho centra Košického kraja.

18.07.2022 08:19
Dažďové záhrady vracajú vodu do prírody,... Foto:
Pri stavbe dažďových záhrad pomáhajú aj deti.
debata (1)

V minulom roku sa župe podarilo vybudovať viac ako 50 vodozádržných opatrení vo všetkých kútoch kraja, vďaka čomu sa do prírody vrátilo vyše 5,5 milióna litrov vody.

Na vytvorení jednej dažďovej záhrady pracuje približne 10 až 15 dobrovoľníkov. Zo 100-metrovej strechy dokáže 1 m2 záhrady zachytiť až 600 litrov vody. „Aj minulý rok sa stredné školy zapojili do súťaže Voda nad zlato, v rámci ktorej študenti predkladali projekty zamerané na zadržiavanie vody, zlepšenie biodiverzity a klímy. Na župných školách tak postupne vznikajú dažďové záhrady, na ktorých pracujú dobrovoľníci z centra, ale i samotní stredoškoláci. Koncom augusta pribudnú k už existujúcim dažďovým záhradám aj jazierka na Strednej odbornej škole v Strážskom a následne aj na SOŠ veterinárnej v Barci. K minuloročnému jazierku na SOŠ informačných technológií Ostrovského v Košiciach, ktoré je zároveň najväčším, boli vysadené nové pôdopokryvné rastliny, ktorých primárnou funkciou je vytvorenie funkčného porastu, ktorý zamedzí rastu burín,“ uviedol predseda kraja Rastislav Trnka.

Dobrovoľnícke centrum Košického kraja pomáha aj v krajskom meste na viacerých sídliskách i základných a materských školách. V rehabilitačnom centre Liberta zvody nasmerovali do dažďových záhrad a v Dorka centre do vyvýšených záhonov, dažďových záhrad a zbernej nádoby na vodu.

sud na dažďovú vodu Čítajte viac Dažďová voda je pre záhradu požehnaním, pod niektoré strechy však sud nepatrí

„Naďalej pokračujeme v propagácii projektu Voda nie je odpad a veríme, že podobne ako vlani, aj tento rok odpojíme okolo 50 zvodov v domácnostiach a bytových domoch. Toto leto plánujeme workshop k dažďovým záhradám na Tokaji a v Borši a workshop pre tehlové bytovky v mestskej časti Košice – Juh. Prieskum ukázal, že práve táto košická mestská časť je najviac prehriata. Preto by bolo vhodné, aby sa od zvodov odpojili tiež, keďže výpar vody im naozaj chýba,“ uviedla predsedníčka dobrovoľníckeho centra Miroslava Langerová.

Dobrovoľníci pomáhajú aj s revitalizáciou Račieho potoka. V rámci firemného dobrovoľníctva zamestnanci jednej z firiem od mája každú stredu čistia potok od náletových drevín a pripravujú turistický chodník na sprístupnenie. V auguste by mali tiež na mieste osadiť tabule s rozprávkami. Po Račom potoku je naplánovaná úprava Myslavského potoka, do ktorej by mali byť zapojení aj rómski dobrovoľníci z Luníka IX.

Dažďová záhrada

Dažďové záhrady v Košickom kraji.

Fotogaléria
Voda po daždi zo striech ide priamo k záhonom.
Hotová malá dažďová záhrada.
+1Pri stavbe dažďových záhrad pomáhajú dobrovoľníci.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Košický kraj #dažďová záhrada