Americkí filmári boli opäť na východe. Nakrúcali pri Letanovskom mlyne

Spiš bude súčasťou holywoodskeho thrilleru z prostredia divokej prírody. Pomohla tomu aj regionálna filmová kancelária.

16.07.2022 15:45
Americkí filmári boli opäť na Slovensku,... Foto:
Americkí filmári natáčali v Letanovskom mlyne na východe Slovenska
debata (4)

V polovici mája oznámil Košický samosprávny kraj, že otvára prvú regionálnu filmovú kanceláriu na Slovensku. O atraktívnych miestach v kraji sa môžu dozvedieť svetové filmové produkcie. Vďaka tomuto počinu už bolo na Spiši prvé hollywoodske nakrúcanie. Išlo o scény do nového thrilleru z prostredia divokej prírody.

„Za nakrúcaním stojí jedno z najúspešnejších amerických štúdií, ktoré patrí do TOP 10 získaných Oscarov. Spišiaci v okolí Letanovského mlyna tak mohli zazrieť aj svetoznámych hercov a herečky. Film sa okrem Spiša nakrúcal aj v okolí Tatier. Slovensko si filmári vybrali ako najlepšie miesto z celej Európy, najmä kvôli jeho prírodným krásam, dôležitú úlohu pri tom zohrala Regionálna filmová kancelária Košického kraja, prvá na Slovensku. Veľa toho zatiaľ prezradiť nemôžem, zatiaľ len toľko, že film budeme mať možnosť vidieť už začiatkom budúceho roka,“ uviedol na sociálnej sieti predseda kraja Rastislav Trnka.

Americkí filmári natáčali v Letanovskom mlyne...
Americkí filmári natáčali v Letanovskom mlyne...
+1Americkí filmári natáčali v Letanovskom mlyne...

Regionálna filmová kancelária chce filmovým a televíznym producentom uľahčiť podmienky pre nakrúcanie v regiónoch Košického kraja. Kancelária zároveň plánuje zapájať do týchto produkcií lokálnych filmových profesionálov, ale aj mnohých ďalších dodávateľov služieb z kraja, hlavne z oblasti cestovného ruchu. Kancelária má v pláne župu doma aj vo svete prezentovať ako „Film friendly region“, teda ako lokalitu atraktívnu pre produkciu výrobcov filmovým a televíznych diel.

Zahraničné štáby si už viackrát vybrali východ Slovenska pre svoju produkciu. Na Spišskom hrade sa nakrúcal film Posledná légia s Colinom Firthom či Benom Kingsleym. Asi najväčšiu slávu však zažila snímka z filmu Za nepriateľskou líniou z roku 2001. Spája sa s obcou Háj v okrese Košice-okolie, kde dodnes stojí socha anjela s jedným krídlom. Scéna s touto rekvizitou bola použitá v tomto celovečernom filme, v ktorom si zahral napríklad aj Owen Wilson. V rámci produkcie seriálov sa Košický kraj v roku 2021 dostal do epizód amerického seriálu Jack Ryan.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Letanovce #Košický kraj #filmári