Rekonštrukcia Warholovho múzea je zatiaľ v nedohľadne

Nad dotáciou vo výške 7,1 milióna eur pre Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach visí otáznik.

22.07.2022 06:40
Rekonštrukcia jedinečného múzea v... Foto:
Múzeum Andyho Warhola v Medzilaborciach.
debata (2)

Vláda minulý týždeň navrhla zrušiť uznesenie, ktorým peniaze na opravu uvoľnila. Rokovanie v tomto bode prerušila a nevrátila sa k nemu ani tento týždeň. Na otázku, kedy sa tak stane, Úrad vlády neodpovedal.

Podľa vládneho materiálu sa totiž projekt nebude dať realizovať. Prešovský samosprávny kraj už síce dostal od roku 2020 na úhradu kapitálových výdavkov šesť miliónov eur, ale rast cien v stavebníctve spôsobil, že v priebehu prípravy projektovej dokumentácie sa investičné výdavky zvýšili takmer o 80 percent. Teda takmer na 13 miliónov eur.

„Schválená podoba projektu nie je v súčasných podmienkach realizovateľná, nie je možné splniť účel poskytnutia finančných prostriedkov za schválených podmienok, a preto sa navrhuje zrušenie daného uznesenia vlády,“ píše sa v predloženom materiáli.

„Fakt, že by mohlo dôjsť k zrušeniu celého uznesenia vlády, a teda aj celkovej finančnej podpory pre tento projekt, nás stavia do pomerne zložitej situácie,“ vysvetľuje hovorkyňa Prešovského kraja Dáša Jeleňová. „Dúfame, že vláda prehodnotí tento krok, uznesenie ponechá v platnosti a bude otvorená aj ďalším rokovaniam o finančnom krytí rekonštrukcie múzea v Medzilaborciach, ktorú považujeme za mimoriadne dôležitú investíciu pre tento región," dodáva.

Andy Warhol Čítajte viac Pred 30 rokmi otvorili Múzeum moderného umenia Andyho Warhola

Župa pripúšťa, že kameňom úrazu je rozpočet, resp. finančné krytie, bez ktorého v zmysle zákona nemôžu uzavrieť zmluvu na realizáciu stavby. „Žiaľ, zámer negatívne ovplyvnili viaceré okolnosti, najmä pandemická situácia, vojnový konflikt na Ukrajine a s tým súvisiaci skokovitý nárast vstupov a stavebných cien,“ konštatuje Jeleňová. Ozrejmuje, že zámer na rekonštrukciu vznikol v roku 2019 a aj fundovaný odhad rozpočtu investičných výdavkov sa opieral o ceny platné v danom roku. V priebehu obdobia, keď sa tvorila projektová dokumentácia, ceny rástli, a v rokoch 2021 a 2022 naozaj radikálne.

Martin Cubjak, riaditeľ Múzea moderného umenia Andyho Warhola, hovorí, že im s projektom rekonštrukcie pomáhala Fakulta umení Technickej univerzity v Košiciach.

zväčšiť Riaditeľ Múzea Andyho Warhola Martin Cubjak. Foto: múzeum AW
Rekonštrukcia jedinečného múzea v Medzilaborciach je zatiaľ v nedohľadne, Múzeum Andyho Warhola Riaditeľ Múzea Andyho Warhola Martin Cubjak.

Projekt bol podľa riaditeľa vypracovaný ako komplexná rekonštrukcia s unikátnym prepojením interiéru s exteriérom cez pochôdzne časti strechy, responzívnu (tzv. pohyblivú) fasádu, s vytvorením dvoch nových poschodí, zväčšením expozičných častí múzea plus multimediálnym riešením expozícií, čiže spojením technológií s umením. Ide teda o totálnu, komplexnú rekonštrukciu vrátane stavebno-architektonických prvkov, spojených s novou vzduchotechnikou, elektroinštaláciou, výťahmi či depozitom.

Ako a či sa dá projektová dokumentácia redukovať či upravovať, riaditeľ špekulovať nechcel. „My sme boli celý čas sústredení na dohodnutý model komplexnej rekonštrukcie. Ostávame však nad vecou a pokojní, nech sa už udeje čokoľvek. Spravili sme maximum, teda všetko, čo bolo potrebné, už dávnejšie a veríme v šťastný koniec pre múzeum, ktoré v tomto regióne môže fungovať ako moderné múzeum už aj výzorom ďalšie desaťročia,“ myslí si riaditeľ.

zväčšiť Múzeum Andyho Warhola v Medzilaborciach. Foto: múzeum AW
Rekonštrukcia jedinečného múzea v Medzilaborciach je zatiaľ v nedohľadne, Múzeum Andyho Warhola Múzeum Andyho Warhola v Medzilaborciach.

„Budovu múzea postupne dobiehajú roky, predsa len bola stavaná ešte v minulom režime a myslím si, že ak by z rekonštrukcie úplne zišlo, bola by na stole aj alternatíva zamyslieť sa nad budúcou existenciou takéhoto jediného múzea Andyho Warhola v Európe v tomto regióne,“ dodáva Cubjak.

zväčšiť Múzeum Andyho Warhola v Medzilaborciach. Foto: múzeum AW
Rekonštrukcia jedinečného múzea v Medzilaborciach je zatiaľ v nedohľadne, Múzeum Andyho Warhola Múzeum Andyho Warhola v Medzilaborciach.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #Medzilaborce #Prešovský kraj #Múzeum A. Warhola