Po východe Slovenska sa cestuje za jedno euro

Košický a Prešovský samosprávny kraj pripravili pre rodiny s deťmi mimoriadne výhodné cestovanie v prímestskej autobusovej doprave.

25.07.2022 06:00
Zemplínska šírava Foto:
Na Zemplínsku šíravu sa štvorčlenná rodina s deťmi dostať za štyri eurá.
debata (1)

Počas sobôt, nedieľ a štátnych sviatkov môžu cestovať autobusmi len za jedno euro, a to bez ohľadu na to, ako ďaleko sa vyberú.

Tento benefit zaviedla košická župa ešte v roku 2019. Rovnaké pravidlá platia aj v rámci Prešovského kraja, keďže obidve župy sú partnermi v Integrovanom dopravnom systéme IDS Východ.

„Zvýhodnené cestovné lístky pre rodiny s deťmi sme zaviedli s cieľom motivovať verejnosť na využívanie verejnej dopravy nielen počas ciest do zamestnania a škôl, ale aj vo voľnom čase pri cestách za výletmi po kraji. V praxi to môže vyzerať tak, že ak sa vyberie napríklad štvorčlenná rodina, dvaja rodičia a dve deti, z Košíc na Zemplínsku šíravu, zaplatia za cestu spolu len štyri eurá," láka predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Bez zľavy by v tomto prípade každý dospelý zaplatil za lístok 3,50 eura a každé dieťa 2,20 eura. Pri takomto víkendovom cestovnom tak ušetria dokopy 7,40 eura.

Dažďové záhrady vracajú vodu do prírody, Dobrovoľnícke centrum Košického kraja Čítajte viac Dažďové záhrady vracajú vodu do prírody

Víkendové cestovné zavedené Košickým a Prešovským samosprávnym krajom vlani využilo 6 812 cestujúcich, z toho 2 757 v Prešovskom kraji a 4 055 v Košickom kraji. Najviac víkendových lístkov bolo vydaných počas letných prázdnin v júli a auguste. V prvom polroku aktuálneho roka využilo víkendové cestovné už 4 614 cestujúcich.

Podmienkou na využívanie víkendových lístkov je spoločná cesta minimálne dvoch členov rodiny, z ktorých je aspoň jedna osoba dospelá a cestuje s ňou minimálne jedno dieťa do 15 rokov. Každý člen rodiny zaplatí za cestu 1 euro bez ohľadu na dĺžku trasy, spôsob úhrady cestovného alebo nárok na iné zľavy. Víkendové cestovné je výhodné najmä pri cestách nad 20 kilometrov. Platí na všetkých linkách zmluvných autobusových dopravcov Košického a Prešovského samosprávneho kraja. Víkendový lístok si možno kúpiť priamo u vodiča v autobuse. Zľava platí počas sobôt, nedieľ a štátnych sviatkov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #Košický kraj #Prešovský kraj #rodiny s deťmi