Na východe Slovenska vzniká jedinečné múzeum

V maličkej obci Kluknava (okr. Gelnica), vzdialenej od Košíc necelých 50 kilometrov, plánujú na jeseň otvoriť jedinečné Múzeum obuvi. Zriadené bude v meštianskom dome z prelomu 18. a 19. storočia.

07.08.2022 09:00
Múzeum obuvi Kluknava Foto:
Možno aj u vás na povale či v pivnici nájdete takéto skvosty.
debata

Iniciátorom projektu bol spisovateľ a predseda občianskych združení Svetlopis a L. S. Pravé orechové Slavomír Szabó a historička Východoslovenského múzea v Košiciach Uršula Ambrušová-Tajkov.

„Vymysleli sme zaujímavé múzeum obuvi, nápad sme predložili starostovi obce Štefanovi Kováčovi, s ktorým sme už predtým spolupracovali pri tvorbe náučných chodníkov. Jemu sa tento nápad zapáčil, predložil ho miestnemu zastupiteľstvu, a to ho jednohlasne odsúhlasilo,“ hovorí historička. Zriaďovateľom múzea bude obec Kluknava.

V budove, ako sme sa dozvedeli od Ambrušovej-Tajkov, pôvodne bývali správcovia majetkov šľachtického rodu Čáki (Csáky). „Samotní šľachtici žili v blízkom renesančnom, neskôr barokizovanom kaštieli. Po I. svetovej vojne a vzniku I. ČSR sa v objekte pre správcov majetku nachádzala obuvnícka dielňa. V súčasnosti sa pod dohľadom pamiatkarov finalizuje oprava objektu a pripravuje otvorenie múzea.“

zväčšiť Zakladatelia Múzea obuvi v Kluknave: zľava -... Foto: Múzeum obuvi
Múzeum obuvi Kluknava Zakladatelia Múzea obuvi v Kluknave: zľava - Štefan Kováč, Slavomír Szabó, Uršula Ambrušová-Tajkov.

Hoci topánky sú už dlho neoddeliteľnou súčasťou človeka, múzeum s takýmto zameraním na Slovensku neexistuje. Kedysi bolo podobné v českom Zlíne, zameriavalo sa predovšetkým na obuvnícky priemysel Tomáša Baťu, teraz je to Muzeum jihovýchodní Moravy v Zlíne a niečo z obuvníckeho umenia je aj v „podnikovom múzeu“ vo Svite.

Kluknavské Múzeum obuvi má pripravených už aj zopár zaujímavých exponátov od darcov. Uvidíte tam napríklad topánky od vedca Leva Bukovského, spevákov Joža Ráža, Kataríny Koščovej, športovcov Mateja Tótha, Petry Vlhovej či Igora Vlasatého. Svoju obuv podarovala aj herečka Kamila Magálová, spisovateľ a herec Stanislav Štepka aj známi hokejisti Miroslav Šatan a Žigmund Pálffy.

„Botasky nám podaroval aj kňaz Peter Gombita. Sú to tie, v ktorých bežal Beh za chudobných z Košíc do Ríma. Bol veľmi milý a ochotný, napísal tiež sprievodný list a určite ho pozveme na otvorenie,“ prezrádza podrobnosti Uršula Ambrušová-Tajkov, ktorá má v košickom múzeu na starosti zbierkový fond cechového archívu a publikovala viacero odborných príspevkov aj o obuvníkoch.

VIKEND-obuv1 1 Čítajte viac Topánky Made in Czechoslovakia. Kam odkráčali?

Múzeum bude mať šesť expozícií – Pravek a počiatky obuvi, Stredovek a obuvnícke cechy, Obuvnícka chyža kluknavského šustra, Obuv v časoch medzivojnového Československa a obuvnícka výroba počas ČSSR, Úlety módy obuvníckeho priemyslu, Sieň osobností (osobnosti a ich topánky).

„Každý deň sa potešíme novým akvizíciám a sme vďační všetkým darcom. Pokiaľ máte doma nejaké topánky z čias ČSSR, prípadne staršie, alebo nejaké iné zaujímavé topánky obdarujte, prosím, naše vznikajúce múzeum. Doniesť ich môžete buď priamo na obecný úrad, alebo zaslať poštou. Ak by šlo o väčšiu zbierku, po konzultácii si radi po ne prídeme. Stačí kontaktovať obecný úrad,“ vyzýva historička.

Matej Tóth múzeu venoval svoje tenisky....
Priaznivci múzea doniesli aj takéto detské...
+2Medzi prvé exponáty patria aj tieto lyžiarske...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum #obuv #Košický kraj #Kluknava