Matke zo Šale odobrali chlapcov po videu s kopancami, vyhrážala sa im aj zabitím

Žene, ktorá hrubo nadávala svojim dvom deťom, vyhrážala sa im zabitím a nešetrila ich ani bitkou, sa vypomstila jej aktivita na sociálnej sieti. Videá z jej vlastného živého vysielania sa dostali k sociálnym pracovníkom a policajtom.

28.07.2022 06:00 , aktualizované: 11:04
deti, dieťa, týranie, smútok, depresia, samovražda Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

V prípade matky zo Šale, ktorá vulgárne nadávala a zbila vlastné deti, už padlo obvinenie z týrania. Vyšetrovateľ Policajného zboru obvinil 32-ročnú ženu zo Šale z trestného činu týrania blízkej a zverenej osoby. Zároveň podal podnet na návrh na väzobné trestné stíhanie, o ktorom rozhodne príslušný súd, informovalo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Nitre.

Polícia v Šali sa začala zaoberať správaním ženy krátko po tom, ako na sociálnej sieti zverejnila videá, na ktorých vulgárne nadáva svojim deťom a na jednom videu dieťa dokonca udrela a kopla. Deti po spolupráci s príslušným úradom práce, sociálnych vecí a rodiny umiestnili do špecializovaného zariadenia. Vyšetrovanie okolností prípadu naďalej pokračuje.

Polícia začala konať ex offo, teda z úradnej povinnosti na základe medializácie prípadu. Už v pondelok boli podľa hovorkyne vykonané previerky v mieste pobytu matky a detí v Šali.

Deti v matkinej starostlivosti už nie sú od stredy rána, kedy jej ich odobrali. „Vzhľadom na najnovšie informácie a aktuálnu krízovú situáciu v rodine s poukazom na skutočnosť, že maloleté deti nemajú žiadnu inú blízku osobu, úrad vyhodnotil potrebu okamžitej intervencie. Na okresný súd podal návrh na nariadenie neodkladného opatrenia o umiestnení detí do starostlivosti centra pre deti a rodiny,“ informovala Marianna Šebová z tlačového a komunikačného oddelenia Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Ida Zelinska Čítajte viac Želinská: Prípad bitých detí zo Šale ukazuje zlú súčasť našej kultúry

Sociálni pracovníci z úradu práce sú však s rodinou v kontakte už dlhšie. „V máji im bol doručený podnet z krízového centra v Šali, na ktoré sa obrátila samotná matka,“ priblížila Šebová. Sociálni pracovníci odvtedy rodine pravidelne poskytovali sociálne poradenstvo a podporu v starostlivosti o deti a domácnosť.

Otázky, ako často rodinu navštevovali, ako dlho sa v domácnosti zdržali a či zisťovali prítomnosť násilia, z ústredia nekomentovali.

„Práca s rodinou je štandardne dlhodobý proces. Okrem pravidelných návštev sociálni pracovníci odporučili aj opatrenia ambulantnou a terénnou formou v centre pre deti a rodiny za účelom pomoci rodine a budovania rodičovských zručností,“ dodala Šebová. Cieľom je podľa nej poskytnúť pomoc tak, aby rodičia dokázali vo svojom domácom prostredí zabezpečiť všetky potreby dieťaťa.

Na prípad upozornil Rudolf Olach z Nitry, ktorý sa uplynulú nedeľu dostal náhodne k prvému z videí, kde padajú vulgarizmy a vyhrážky. Správanie matky zo Šale, ktoré mal možnosť vidieť, ho nenechalo chladným. „Sám som rodičom a takto deti vyrastať nemajú,“ povedal Olach.

Na matku chcel podať trestné oznámenie, začal preto najskôr preverovať získané informácie, ktoré sa rôznili. Hneď v pondelok sa dostavil na políciu v Šali. „Nie je to prvýkrát, čo niečo takéto riešim,“ dodal Olach. Venoval sa aj prípadom týraných detí v Kežmarku a v Nitre.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #matka #Šaľa #týranie detí