Medveď napadol lesného taxátora v Domaniži, skončil v nemocnici

Útok medveďa na taxátora, ku ktorému došlo v pondelok (1. 8.) popoludní pri Domaniži v okrese Považská Bystrica v Strážovských vrchoch, preverili i odborníci zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého. Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR v tejto súvislosti v utorok dementovala medializované informácie o tom, že medveď pracovníkovi vyhrýzol stehno. Muža po ambulantnom ošetrení prepustili do domácej starostlivosti, informovala manažérka pre komunikáciu ŠOP Kristína Bocková.

02.08.2022 10:33 , aktualizované: 15:50
Medveď Foto: ,
Medveď hnedý. Ilustračné foto.
debata (36)

„Ku kolízii došlo počas výkonu práce – mapovaní lesných porastov v časti Hodoň. Medveď spôsobil lesnému pracovníkovi rany, poškriabania a tiež zlomeninu prsta. Bezpečnostný sprej proti medveďom, ktorý mal muž pri sebe, nestihol použiť,“ pripomenul odbor komunikácie a propagácie ŠOP.

Zranenému potom prišli na pomoc kolegovia, ktorí pracovali v tejto oblasti, muža ambulantne ošetrili a prepustili do domácej liečby. „Informácia šíriaca sa médiami o vytrhnutí kusu stehna je hoax, ktorý, žiaľ, rozšírili mnohé médiá. Poškodený má nárok na náhradu škody, keďže ide o živočícha určeného zákonom o ochrane prírody a krajiny,“ doplnili ochranári.

medveď, Kuterevo Čítajte viac Zásahový tím odstránil v Turci dva problémové medvede

Zásahový tím ŠOP vykonal obhliadku miesta kolízie spolu so starostom obce. „Miesto sa nachádza v blízkosti horárne, niekoľko kilometrov vzdialenej od obce. Oblasťou prechádza lesná cesta, no nejde o turistický chodník. Územie je v prvom stupni ochrany prírody a krajiny,“ priblížil odbor.

Pracovníci správy chránenej krajinnej oblasti v minulosti podľa ŠOP SR v tejto oblasti upozorňovali na nesprávne zabezpečený komunálny odpad, ktorý bol uskladnený vo vykopanej jame neďaleko horárne. „Po nahlásení došlo v spolupráci s obcou k urýchlenej náprave, no medvede sa už do oblasti horárne naučili chodiť,“ tvrdia ochranári.

Aj vzhľadom na túto udalosť ŠOP apeluje na obozretnosť prevažne v lesnom teréne. „Naďalej platí výzva, aby občania pri zaregistrovaní medveďov, ktoré sa vyskytujú blízko ľudských obydlí, túto situáciu ohlásili na linky tiesňového volania alebo Zásahovému tímu pre medveďa hnedého na telefónnom čísle 0903 201 879,“ pripomenula ŠOP.

Informácie o tom, ako sa správať pri strete s medveďom, sú dostupné aj na webe Zásahového tímu pre medveďa hnedého.

Medveď Čítajte viac V pondelok "padol" ďalší problémový medveď

K útoku medveďa na lesného taxátora došlo okolo 16.00 h, v časti Hodoň v Domanižskej Lehote, približne 200 metrov od lesnej hájovne. Ide o lokalitu, kde pravidelne chodia turisti na bicykloch a za prírodou, uviedol starosta obce František Matušík. „Taxátori sa pohybovali v teréne rozdelení. Medveď sa nachádzal v redšom lese. Od taxátora, ktorý bol približne 20 metrov od neho, bol najskôr chrbtom. Medveď sa potom na neho otočil a zbadal lesného projektanta, ktorý začal cúvať, aby nenarušil jeho teritórium,“ opísal Matušík.

Medveď sa však podľa neho na muža rozbehol, začal ho hrýzť a škriabať, pohrýzol mu stehno, doškriabal brucho, muž mal tržné rany, utrpel i zlomeninu na ruke. Útok trval približne štyri minúty. Muž začal kričať, čo zalarmovalo jeho kolegov. Ako ležal na zemi, medveď sa vrátil, už však nezaútočil. Zavolal si záchranku, presunul sa dole k ceste, kde ho našli kolegovia, doplnil starosta. Na záchranku čakali priamo v obci. Lesný projektant mal pri sebe aj bezpečnostný sprej, podľa Matušíka ho však pri rýchlom útoku nedokázal použiť.

Mydliarovci, medveď Čítajte viac Budajovo ministerstvo odmieta odškodniť rodinu obete medveďa

„Išlo o druhý útok medveďa za posledný rok v Domaniži a okolí. V poslednej dobe máme dosť stretnutí s medveďom, pred dvoma týždňami došlo k stretu medvedice a jedného z lesných zamestnancov v lokalite strelnice. Čoraz viac je to bližšie k obydliam, je ich podstatne viac, ako tomu bývalo v minulosti. Nejde o medveďov, ktorí by chodili do dediny do odpadových nádob, pohybujú sa na kraji lesa,“ zdôraznil Matušík s tým, že obyvatelia majú strach.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #útok medveďa