Nepoznané potulky hradom Korlátka, pribudnú schody do novej časti

Prístup do novej časti hradného areálu, bezpečnejší výhľad a informačné tabule približujúce množstvo práce, ktorú na prvý pohľad nevidno. Na hrade Korlátka pripravujú pre návštevníkov novinky.

14.08.2022 06:00
Zrúcanina hradu Korlátka Foto:
Nové drevené schodisko umožní návštevníkom prístup do dosiaľ neprístupnej či zle prístupnej časti hradu. V pláne sú aj ďalšie novinky.
debata

V areáli hradnej zrúcaniny sa chystá niekoľko noviniek. Niektoré práce sú už rozbehnuté. Nový rozmer prinesie návštevníkom dvojramenné drevené schodisko. „Umožní, aby sa od veže dalo pokračovať ďalej do južnej časti hradu, ktorá je položená najvyššie,“ približuje vedúci záchranných prác Martin Slezák (48).

V súčasnosti to podľa neho funguje tak, že návštevníci vyjdú pod vežu, odkiaľ je najlepší výhľad, a tou istou trasou sa vrátia naspäť. Po novom sa tak vytvorí prehliadkový okruh a návšteva hradu sa rozšíri o časti, ktoré boli dosiaľ neprístupné alebo veľmi zle prístupné. Na najvyššom mieste hradu, kam chodia všetci turisti kvôli vyhliadke, pribudne bezpečnostné zábradlie.

Video
Neobyčajné miesta - Korlátka

Podľa Slezáka začali už aj s väčšími murárskym prácami v hornom paláci. „Cieľom je podoprieť miesto, ktoré je náchylné na zrútenie. Dúfam, že to stihneme skôr, ako sa to zrúti,“ doplnil s tým, že ide o jeho statické zaistenie. Táto časť je podľa neho vidieť aj z cesty, ktorá vedie cez Cerovú na Jablonicu.

„Zrúcanina je trochu schovaná v lese a iba tie najvrchnejšie časti sú ako-tak viditeľné,“ hovorí vedúci prác s tým, že ich považuje za najcennejšie. Ak by sa jedna časť muriva v tvare písmena L zrútila, urýchlilo by to podľa neho degradáciu ďalšej časti múrov horného paláca.

Hroboňovské rybníky Čítajte aj Pri Dunajskej Strede sa ukrýva unikátna lokalita, vtáci jej nedokážu odolať

V tomto roku plánujú osadiť aj podrobný informačný systém, ktorý bude prezentovať doterajšie práce. „Mnohé práce sa nám podarilo tak dobre zakomponovať, že bežní návštevníci nevidia, čo všetko sa tu urobilo,“ podotýka Slezák, ktorý je stavebným inžinierom a záchrane pamiatok sa venuje už od roku 1996.

Informačné tabule návštevníkom priblížia aj to, čo sa v danom priestore niekdajšieho hradu nachádzalo. „Upozorňovať budú aj na niektoré detaily, ktoré si ľudia bežne nevšimnú,“ doplnil. Momentálne sa v areáli nachádzajú tri informačné tabule. Jednu z nich vymenia a doplnia päť nových. Na všetky tieto práce získali dotáciu 22-tisíc eur od Trnavského samosprávneho kra­ja.

Jaskyňa Driny Smolenice Čítajte aj Driny, jediná jaskyňa na západe, potrebuje pozdvihnúť. Inde to vyzerá krajšie, hodnotia turisti

Záchrana hradných ruín prebieha od roku 2009, no s úpravou lokality sa začalo už skôr. Najzásadnejšie práce sa týkali stabilizácie pamiatky. „Staticky sme zabezpečili a domurovali prvé predhradie. Hrozilo, že sa tam zrútia obrovské kubatúry, a to sa podarilo zachrániť. Hrad tak pôsobí kompaktne, inak by bol rozkúskovaný,“ prezrádza Slezák. Práce trvali približne tri roky.

Staticky zabezpečili aj hospodársku budovu hradu. „Tá má najväčšiu perspektívu, že by mohla byť jedného dňa zastrešená,“ načrtáva Slezák, ktorý začínal zachraňovať hrady ešte ako študent a dnes sa tomu venuje profesionálne. Dôležité podľa neho bolo aj stabilizovanie múra pri vstupe do hradu, kde hrozilo zrútenie do priestoru vstupnej brány.

Na záchrane zrúcaniny hradu Korlátka sa... Foto: Archív M. Slezáka
Zrúcanina hradu Korlátka Na záchrane zrúcaniny hradu Korlátka sa podieľajú najmä dobrovoľníci z obcí Smolenice, Trstín a Bíňovce, z čoho je odvodený aj ich neoficiálny názov SmoTrBí.

K zrúteniu murív počas záchranných prác dosiaľ nedošlo. Pamätníci si však spomínajú, že na dolnom nádvorí stál kedysi severný múr dlhý asi 40 metrov. „Najmä zjari evidujeme, že z korún múrov padajú vplyvom počasia uvoľnené kamene. Niekedy aj dosť veľké,“ upozorňuje vedúci prác.

Na obnove zrúcaniny sa popri majstroch podieľajú najmä dobrovoľníci z občianskeho združenia Opravme hrady. Skupinu tvoria najmä mladí ľudia z obcí Smolenice, Trstín a Bíňovce, preto sa neoficiálne volajú SmoTrBí. Slezák, ktorého oslovili s prosbou o pomoc, predtým zbieral skúsenosti na hrade Uhrovec, na Katarínke (ruiny Kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej)a na hrade Dobrá voda.

Hrad Korlátka

Hrad bol jednou z predsunutých pevností a zabezpečoval dôležitú komunikáciu nazývanú Česká cesta, ktorá prechádzala neďalekým horským priesmykom. Maďarský historik Pavol Jedlicska datoval vznik hradu už do roku 1041. Odvolával sa pritom na rodinnú kroniku Aponiovcov, neskorších vlastníkov hradu. Ale prvý vierohodný údaj pochádza až z konca 13. storočia, keď bola Korlátka majetkom kráľa.

Zdroj: Miroslav Slámka a kol.: Kamenní strážcovia – príbehy a osudy zrúcanín slovenských hradov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnavský kraj #zrúcanina #Cerová #hrad Korlátka