Muníciu už mali bratia vo zveráku, otec prišiel v pravej chvíli

Vojenskú muníciu z čias druhej svetovej vojny nenašli v Trenčianskych Tepliciach len dvaja školáci. Pred rokmi vylovili dve míny z menšieho potoka aj bratia Glamošovci. Otec ich stihol zastaviť skôr, ako ich začali rozoberať.

13.08.2022 09:00
Stará vojenská munícia Trenčianske Teplice Foto:
Pri prieskume potoka Teplička v kúpeľnom meste Trenčianske Teplice našli dvaja chlapci časť munície z čias druhej svetovej vojny. Išlo o stabilizačné krídelká delostreleckého granátu.
debata

„Dali sme to do zveráka a zrovna prišiel otec,“ spomína Karol Glamoš (73), ktorý je predsedom miestnej základnej organizácie Zväzu protifašistických bojovníkov. Jedna mína mala priemer asi 50 milimetrov a druhá asi 60 milimetrov.

V tom čase mal Glamoš približne 10 rokov. „Vedeli sme, že ide o muníciu. Nemali sme z toho strach, lebo sme nemali informácie,“ rozpráva. Informácie podľa neho chýbali aj chlapcom, ktorí svoj nález prišli odovzdať na políciu a spôsobili tým rozruch.

Okrem dvoch mín našli bratia Glamošovci aj časť nemeckej zbrane označovanej ako protipancierová päsť. „Bola to len rúra. S tým sme sa mohli hrať,“ pokračuje Glamoš. Neskôr našli aj guľometné náboje. V Trenčianskych Tepliciach sa podľa neho zastavil vojnový front a bojovalo sa tu mnoho dní.

Jaskyňa Driny Smolenice Čítajte aj Driny, jediná jaskyňa na západe, potrebuje pozdvihnúť. Inde to vyzerá krajšie, hodnotia turisti

Aj jeho dcéra našla muníciu, konkrétne rumunskú nábojnicu. Vojaci rumunskej a sovietskej armády mesto oslobodzovali. Strieľalo sa aj v okolí ich domova, preto nie je zvláštne, že sa v jeho blízkosti niečo také našlo. „Mama hovorila, že mínomety a kanóny rozostavali rumunskí vojaci okolo ich domu,“ dodáva Glamoš.

Na základe svojich úlovkov odhaduje, že starej vojenskej munície sa v meste našlo viac. Objavy z potoka považuje skôr za odhodenú muníciu. „Možno to nefungovalo, nemali to kde schovať a najlepšie to bolo zahodiť do potoka,“ zamýšľa sa. Pozostatky vojenskej munície by sa mohli nájsť skôr v okolitých horách.

„Boli tam zakopaní Nemci. Držali sa tam veľa dní a počas tohto obdobia sa stále bojovalo,“ ozrejmuje Glamoš. Nachádzať sa tam môže pechotná munícia napríklad do guľometov či samopalov. Nájsť sa môžu aj nevybuchnuté strely z kanónov a mínometov.

Glamoš pripomína, že kúpeľné mesto zohralo počas druhej svetovej vojny, a najmä počas Slovenského národného povstania nezanedbateľnú úlohu. V ilegalite tu ešte pred vypuknutím Povstania pracovala aj odbojová skupina.

„Bojové akcie v meste a v okolí neprestali ani po potlačení Povstania a trvali až do jeho oslobodenia sovietskou a rumunskou armádou,“ píše Glamoš v publikácii, ktorá vyšla pri príležitosti 75. výročia skončenia druhej svetovej vojny. Oslobodzovacie vojská vstúpili do mesta 9. apríla 1945.

Klub Flek Trnava Čítajte aj Od hrania playstation k dôverníkovi, v Trnave vznikol inovatívny klub

Budovu, do ktorej chlapci priniesli časť nájdenej vojenskej munície, museli uplynulý piatok pred druhou hodinou popoludní evakuovať. Väčšinu zaberá mestský úrad, no sídli tu aj štátna a mestská polícia. „Prišli k nám policajti s tým, že treba rýchlo vypratať budovu,“ opisuje primátorka Zuzana Frajková Ďurmeková. V tom čase sa na úrade nachádzalo už len pár zamestnancov.

Dohodnuté stretnutia vybavila primátorka v kaviarni. Po tejto skúsenosti zvažuje medzi školákmi osvetu prostredníctvom mestskej polície. „Jednoznačne to nebol správny postup a je to veľmi nebezpečné,“ dodáva. Na túto tému by sa s deťmi mohol porozprávať aj Glamoš, ktorý bol v minulosti riaditeľom skúšobne zbraní, streliva, výbušnín a pyrotechniky.

Chlapci objavili len časť delostreleckej míny – stabilizačné krídelká. „Nález neobsahoval žiadnu trhavinu a nebol životu nebezpečný,“ doplnila trenčianska krajská policajná hovorkyňa Katarína Kuzmová. Pyrotechnik prehľadal aj miestny potok, ďalšiu muníciu nenašiel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #trenčianske teplice #munícia #druhá svetová vojna