TANAP podpísal zmluvu s Američanmi. Spája ich spoločná história

Spolupráca trojice sesterských národných parkov pokračuje. Tatranský národný park (TANAP) spoločne s poľským Tatrzańskim Parkom Narodowym a americkým národným parkom Rocky Mountains spečatili svoje dobré vzťahy na ďalších päť rokov.

18.08.2022 08:59
TANAP Foto: ,
Správa TANAP-u spolupracuje s poľským Tatrzańskim Parkom Narodowym a americkým národným parkom Rocky Mountain.
debata (6)

Po prvýkrát bola takáto dohoda o spolupráci podpísaná v septembri 2007.

Spolupráca, ktorú ich riaditelia potvrdili podpismi, má priniesť ďalšie prehĺbenie vzájomných vzťahov prostredníctvom výmeny odborných poznatkov, skúseností, technológií, dát či informácií.

Štátne Lesy TANAPu otvorili botanickú záhradu

„Hoci sa to na prvý pohľad nemusí zdať, Tatranský národný park má s Rocky Mountain mnoho spoločného. Spája ich nielen podobná geologická história a charakter prírodného prostredia, ale aj rovnaké problémy či výzvy,“ hovorí Pavol Majko, riaditeľ Správy TANAP-u.

Okrem starostlivosti o vzácne ekosystémy je jednou zo spoločných tém napríklad aj návštevnosť a jej dosahy na prírodné prostredie, keďže všetky tri národné parky patria medzi turistami vyhľadávané lokality.

turistika, vysoké tatry, dovolenka, chata pri popradskom plese Čítajte viac Polovicu slovenských národných parkov vlastnia súkromníci. Spoplatnia ich návštevu?
TANAP

Fotografie z Tatranského národného parku

Fotogaléria
Na snímke Velické pleso vo Velickej doline s...
Na snímke pohľad na tatranský štít Kriváň od...
+3Od včera 15. júna je možný pohyb v Tatrách po...

Národný park Rocky Mountains ročne navštívi okolo 4,4 milióna ľudí, čo ho radí na piatu priečku najnavštevova­nejších amerických parkov, poľskú časť Tatranského národného parku si pozrú zhruba tri milióny turistov a približne rovnaký počet ich zavíta do slovenských Tatier. Dohoda špecifikuje aj ďalšie oblasti potenciálnej spolupráce, či už v oblasti ochrany prírody a jej manažmentu, monitoringu prostredia i druhov, ekoturizmu, environmentálnej výchovy a vzdelávania, dobrovoľníctva, nových technológií, alebo výskumu.

Múzeum TANAPu v Tatranskej Lomnici

Park Rocky Mountains, nazývaný aj „Rockies“, je hlavným pohorím a najväčším horským systémom v Severnej Amerike. Skalnaté hory sa tiahnu 3 000 míľ (4 800 km) v priamej vzdialenosti od najsevernejšej časti západnej Kanady až po Nové Mexiko na juhozápade Spojených štátov amerických. V závislosti od odlišných definícií medzi Kanadou a Spojenými štátmi sa jej severný koniec nachádza buď v severnej Britskej Kolumbii 's Terminal Range južne od rieky Liard a východne od priekopy, alebo na severovýchodnom úpätí pohoria Brooks Range / British Mountains , ktoré sú otočené k pobrežiu Beaufortského mora medzi riekami Canning a Firth cez hranicu Aljašky a Yukonu.

Rocky Mountains vznikli pred 80 miliónmi až 55 miliónmi rokov počas laramidovej orogenézy, počas ktorej sa pod severoamerickú dosku začalo posúvať množstvo dosiek. Uhol subdukcie bol plytký, čo viedlo k širokému pásu hôr, ktoré sa rozprestieralo na západe Severnej Ameriky. Odvtedy ďalšia tektonická aktivita a erózia ľadovcami vytvarovali Skalnaté hory do dramatických vrcholov a údolí. Na konci poslednej doby ľadovej začali pohorie obývať ľudia. Po prieskumoch pohoria Európanmi, ako napríklad Sir Alexander Mackenzie, a Anglo-Američanmi, ako napríklad expedícia Lewisa a Clarka, sa pôvodne z hôr využívali hlavne prírodné zdroje ako nerasty a kožušina.

Zo 100 najvyšších veľkých vrcholov Rocky Mountains sa 78 (vrátane 30 najvyšších) nachádza v Colorade, desať vo Wyomingu, šesť v Novom Mexiku, tri v Montane a po jednom v Utahu, Britskej Kolumbii a v Idahu. Z 50 najvýznam­nejších vrcholov Rocky Mountains sa 12 nachádza v Britskej Kolumbii, 12 v Montane, desať v Alberte, osem v Colorade, štyri vo Wyomingu, tri v Utahu, tri v Idahu a jeden v Novom Mexiku. Verejné parky a lesné pozemky chránia veľkú časť pohoria a sú obľúbenými turistickými destináciami, najmä pre pešiu turistiku, kempovanie, horolezectvo, rybolov, poľovníctvo, jazdu na horskom bicykli či snežnom skútri, lyžovanie a snowboarding.

Jazero v Rocky Mountains Foto: Pixabay by Pexels
Rocky Mountains Jazero v Rocky Mountains

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #spolupráca #Prešovský kraj #Správa TANAP