V zariadení pre seniorov v Radvani vyschla studňa. K vode sa musia prekopať

Skúškou sucha prechádza mnoho obcí bez vodovodu. Jednou z nich je obec Radvaň nad Laborcom v okrese Medzilaborce. Ak bude sucho pretrvávať, na jeseň môžu podľa starostky po prvý raz potrebovať cisternu s vodou.

21.08.2022 13:00
Radvaň nad Laborcom Foto:
V obci Radvaň nad Laborcom čerpajú obyvatelia vodu z vlastných studní, ktoré už v dôsledku sucha prehlbovali. V súčasnosti skôr vŕtajú nové.
debata (3)

Vodu čerpajú miestni z vlastných studní, tie však v dôsledku takmer nulových zrážok vysychajú. „Ľudia sú bez vody. Studne sú suché, Laborec je suchý. Je to zlé,“ opísala súčasnú situáciu starostka obce Jana Svičinová. Bez vody však nie sú všetci. Obec je pomerne rozľahlá.

„Sú miesta, kde nie je voda po celý rok, a niektoré lokality nemajú vôbec problém s vodou,“ dodala starostka s tým, že to závisí od toho, či ľudia bývajú skôr pri Laborci, alebo pod lesom. V obci žije 530 obyvateľov. Starostka však pripomenula, že majú najmä starých ľudí odkázaných na vodu, respektíve vodovod. Situácia sa pritom zhoršuje každým rok.

Sucho / Počasie / Čítajte viac Žijete v obci ohrozenej suchom? Štát zverejní rebríček najzraniteľnejších

Dopyt po vode viedol domácich k prehlbovaniu pôvodných studní. Teraz skôr vŕtajú nové. V hlbších vrstvách hľadala vodu aj obec. „Máme studňu pri dome smútku. Museli sme ju prehĺbiť, pretože tam nebola ani kvapka vody,“ prezradila starostka. Problém má aj miestny domov sociálnych služieb s dvomi pavilónmi, ktoré oddeľuje cesta.

Pavilón, ktorý sa nachádza bližšie k Laborcu, má úplne suchú studňu. „Robí sa preto podkopávka popod cestu, aby dostali vodu z jednej strany na druhú,“ povedala starostka. Zariadenie, v ktorom sa starajú aj o klientov v ťažkých stavoch, nemôže podľa nej existovať bez vody.

„V obci máme aj plnoorganizovanú základnú školu. Teraz sú, chvalabohu, prázdniny. Príde však september, tak uvidíme, čo tam bude s vodou,“ dodala s tým, že práve na jeseň býva s vodou najväčší problém. Cisterny s vodou dosiaľ pristavovať nemuseli. Ak však bude sucho pokračovať, takémuto scenáru sa už možno nevyhnú.

Asi pred mesiacom sa Svičinová obrátila na Slovenský vodohospodársky podnik, aby im na rieke Laborec vytvorili hrádze. „Ľudia majú takú skúsenosť, že ak je na toku urobená hrádza, nazbiera sa tam voda, a tým pádom sa drží nejaká hladina aj v studniach,“ podotkla s tým, že aspoň toto sa podarilo ako-tak zabezpečiť.

SR Osuské Záhorie Počasie Sucho Voda Nedostatok TTX Čítajte viac V obciach sa hľadá voda. Studne sú suché a cisterny nestíhajú

Obyvatelia podľa nej šetria vodou, ako len môžu. „Na pitie si väčšinou kupujeme vodu z obchodu. Na polievanie záhrad zachytávame dažďovú vodu. Vodu zo studní využívame na nevyhnutné potreby, ako sú hygiena, varenie a pranie,“ dodala starostka.

Obec má záujem o vybudovanie vodovodu. „Asi desať kilometrov od nás sa končí vodovod v obci Hrabovec nad Laborcom. Plán bol taký, že sa naň napojíme,“ priblížila starostka. Do Hrabovca tečie voda z vodnej nádrže Starina.

„Spolupracovali sme s Východoslovenskou vodárenskou spoločnosťou, ktorá pre obec vypracovala predbežný projekt pre stavebné povolenie, ktorý bol aj schválený. Keď však malo dôjsť k realizácii, odstúpili z finančných i kapacitných dôvodov,“ ozrejmila starostka. Na realizačný projekt však obec financie nemá, a tak sa ani nemôže zapájať do výziev o dotáciu.

Podmienky na čerpanie fondov a dotácií by sa mali podľa Svičinovej upraviť. „Nie je normálne, aby sme sa zapojili do nejakej výzvy s tým, že zaplatíme za projekt obrovské peniaze a nakoniec ani nemáme istotu, či budeme úspešní, alebo nie,“ myslí si. Zobrať úver bez záruky, že obec dotáciu získa, je podľa nej veľké riziko.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #studne #Laborec #Prešovský kraj #Radvaň nad Laborcom