Naše chemické vojsko patrilo k svetovej špičke. Vzorkovnice učia ľudí rozoznať otravné látky dodnes

V drevenej škatuľke je zoradených niekoľko fľaštičiek s tekutinami rôznych farieb. Hrozba použitia bojových otravných látok v nestabilných časoch viedla v Československu k výrobe vzorkovníc, pomocou ktorých sa ľudia mohli naučiť rozoznať nebezpečné látky na základe ich farby a skupenstva. Jedna z ich, ale s neškodnými náhradnými náplňami, je aj v novootvorenom Múzeu chemického vojska v obci Čereňany.

22.08.2022 06:33
Múzeum chemického vojska Čereňany Foto:
Prenosné chemické laboratórium, ktorým boli vybavení československí vojenskí chemici pri operáciách v Perzskom zálive.
debata (5)
VIDEO: Pozrite si, čo môžte uvidieť v tomto nevšednom múzeu
Video

K areálu bývalého vojenského útvaru mieri len jedno auto, aby na určenom mieste vyložilo konáre. Inak je tu také ticho, že široko-ďaleko počuť len kamenie pod pneumatikami. V minulosti tu bola zriadená Základňa logistickej podpory radiačnej, chemickej a biologickej ochrany. Práve tu, v autentickom prostredí, našlo domov netradičné múzeum – Múzeum chemického vojska.

Hoci začalo vznikať pred dvomi rokmi, sled udalostí rozbehla už dávno predtým plynová maska. Aspoň tak opisuje začiatky záujmu o civilnú ochranu Michal Patoč, predseda občianskeho združenia s názvom Klub priateľov civilnej ochrany Prievidza. Masku držal prvýkrát v rukách ako žiak základnej školy.

Prvé múzeum prerástli

V čerenianskom múzeu, ktoré zriadil spolu s ďalšími nadšencami, ich vystavujú hneď niekoľko. Hrdí sú zvlášť na jednu z nich. „Ide o francúzsky model ochrannej masky ARS z roku 1917. Je to originál v takom stave, v akom sa ho podarilo zachovať," hovorí Patoč. Ostrým testom pre použitie chemických zbraní bola prvá svetová vojna. To okamžite vyvolalo reakciu aj v oblasti ochrany pred bojovými chemickými látkami.

Nadšenci z občianskeho združenia Klub priateľov...
Expozíciu v priestoroch bývalého vojenského...
+7Michal Patoč s najstaršou ochrannou maskou.

Masku sa združeniu podarilo zakúpiť cez internetový bazár od slovenského predajcu. Ako sa k nej dostal, Patoč nezisťoval. „Máme ešte jednu masku ARS z toho istého roku, ktorá pochádza priamo z Francúzska," prezrádza. Za ňou sa však treba vydať priamo do Prievidze, do bývalého atómového krytu, kde klub zriadil svoje prvé múzeum zamerané na civilnú ochranu.

Množstvo exponátov, ktoré v priebehu rokov nazbierali, sa doň už nezmestilo. Začali sa preto zaoberať myšlienkou na hľadanie nových priestorov a na vytvorenie ďalšieho tematicky zameraného múzea. Dve múzeá však podľa Patoča vzhľadom na ich kapacity stačia. Združenie tvorí asi desať ľudí vrátane dvoch dievčat. Popritom fungujú ako dobrovoľná jednotka civilnej ochrany.

Vráťme sa však k ochranným maskám. Protipólom k francúzskej maske z čias prvej svetovej vojny je moderná ochranná maska OM-99, ktorú používajú slovenské ozbrojené sily dnes. Patoč zdôrazňuje, že ide o slovenskú licenčnú výrobu. Okrem toho, že je mohutnejšia, vývoj priniesol aj ďalšie zlepšenia. „Hlavný rozdiel je v materiáli. Staršie masky boli prevažne kožené prípadne z pogumovanej látky. Mali jednoduchý výdychový ventil, ktorý mohol prepustiť nebezpečnú látku z kontaminovaného priestoru," hovorí Patoč.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna #Čereňany #múzeum chemického vojska