Negatívne dôsledky pitia a prežieranie vytiahli Slovákov na vrchol. Pomôcť má skríning

Ešte pred desiatimi rokmi sme neboli ani v prvej pätnástke, no teraz nám v rebríčku vážneho ochorenia pečene patrí prvé miesto. V Banskej Bystrici spustili preventívny skríning, ktorého cieľom je tento „neduh“ odhaliť vo včasnom štádiu, kedy je ešte liečiteľný.

23.08.2022 09:40
Rooseveltova nemocnica Foto: ,
Skríning pečene spustili v banskobystrickej Rooseveltovej nemocnici.
debata (64)

S akciou pod názvom SIRIUS prišla Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici v spolupráci so Slovenskou hepatologickou spoločnosťou. Jej prezident a zároveň prednosta II. internej kliniky SZU Ľubomír Skladaný uviedol, že takto chcú včas zistiť fibrózu pečene, čo je počiatočné štádium jej tuhnutia. Skorou liečbou a úpravou životosprávy môžu u postihnutého zabrániť rozvinutiu ochorenia do štádia cirhózy, kedy pečeň prestáva plniť svoju funkciu.

Skladaný upozornil, že štatistiky sú u nás alarmujúce, pričom hepatológovia na tento trend poukazujú už niekoľko rokov. Potvrdzuje to tiež prestížny vedecký časopis Lancet, podľa ktorého má Slovensko najvyšší výskyt cirhózy pečene na svete.

Video
V Banskej Bystrici spustili preventívny skríning

„Na toto konečné štádium nám dnes umierajú mladí ľudia od 25 do 45 rokov. Podľa Národného centra zdravotníckych informácií patrí k najčastejšej príčine úmrtí v produktívnom veku,“ povedal. Objasnil, že toto ochorenie sa vyvíja niekoľko rokov a keďže vôbec nebolí, človek s desaťročnou cirhózou sa môže cítiť rovnako, ako ten zdravý.

Riaditeľka Rooseveltovej nemocnice Miriam Lapuníková uviedla, že prevenciu vnímajú ako kľúčovú. Predchádzať vzniku ochorenia či jeho rozvinutiu do ťažších štádií podľa nej prináša výrazné benefity pacientom, no zároveň znižuje záťaž zdravotníckeho systému. „Chceme sa posúvať v oblasti personalizovanej medicíny. Ide o celosvetový trend a jediný spôsob, ako znížiť náklady na poskytovanú zdravotnú starostlivosť,“ hovorí Lapuníková.

Riaditeľka pripomenula, že najhorším štádiom je, keď pacient musí podstúpiť transplantáciu pečene. Náklady na ňu sa pohybujú do 100-tisíc eur. „Ročne robíme v našej nemocnici 20 až 40 transplantácií. Na oddelení hepatológie máme každý deň plno. Pacientov, ktorí potrebujú takúto pomoc na celom Slovensku, je naozaj veľmi veľa,“ doplnila s tým, že je dôležité, aby sa o projekte SIRIUS dozvedelo čo najviac ľudí.

Skríning pečene

Skríning spustili v Rooseveltovej nemocnici.

Fotogaléria
Záujem o skríning bol v prvý deň veľký.
Vyšetrenie je bezbolestné, trvá niekoľko minút.
+2Skríning pečene spustili v banskobystrickej...

Prvý skríning sa uskutočnil v pondelok v banskobystrickej nemocnici. Určený bol pre zdravotníkov, ktorí majú, najmä v ostatnom období, na prevenciu menej času. Zhruba hodinu po jeho spustení už mali zaregistrovaných šesťdesiat ľudí. Medzi nimi nechýbala Oľga Štefanická z Občianskeho združenia Šanca pre pečeň. „Zastupujem tu pacientov a zároveň som prišla podporiť tento prospešný projekt. Teším sa, že ľudia budú mať možnosť zistiť svoj zdravotný stav a v prípade potreby včas začať s liečbou,“ povedala.

Vyšetrenia pre verejnosť sa najbližšie uskutočnia 24. augusta v Podunajských Biskupiciach, 6. septembra v Podbrezovej a 13. septembra v Hronci. Pripravujú sa aj v ďalších mestách, o čom sa ľudia včas dozvedia prostredníctvom novovznikajúcej webovej stránky.

  • cirhózou trpí 2,8 percenta Slovákov
  • príčinami sú obezita, alkoholizmus a vírusové hepatitídy
  • transplantácia pečene stojí do 100-tisíc eur
  • preventívny skríning trvá 30 minút
  • úmrtnosť na cirhózu je najčastejšia u ľudí od 25 do 44 rokov

© Autorské práva vyhradené

64 debata chyba
Viac na túto tému: #cirhóza #Banská Bystrica #Banskobystrický kraj #skríning