V michalovskej osade sa zrútilo schodisko. Obyvateľov museli vysťahovať

V Michalovciach bola v utorok vyhlásená mimoriadna situácia. Príčinou je zrútenie schodiska v bytovom dome na Mlynskej ulici č. 7.

24.08.2022 10:40
Michalovce schodisko zrútené Foto: ,
Zrútené schodisko v bytovom dome v rómskej osade Angi mlyn 24. augusta 2022 v Michalovciach.
debata (12)

Krízový štáb mesta zasadal aj za účasti splnomocnenca vlády pre rómske komunity Jána Hera a jeho spolupracovníkov od udalosti už druhý raz. Prijal všetky nevyhnutné opatrenia, ktoré si táto situácia vyžiadala.

Hoci mesto tvrdí, že s obyvateľmi bytového domu nemá nájomné zmluvy, pomoc im neodmietlo.

„V každom prípade najdôležitejšie je, že nedošlo k žiadnej ujme na životoch ani na zdraví. Už v utorok vo večerných hodinách boli pre týchto obyvateľov zabezpečené nevyhnutné potreby. V tejto činnosti pokračujeme a situáciu monitorujeme,“ uviedla Mária Stričková, vedúca odboru komunikácie Mestského úradu v Michalovciach s tým, že pre 120 obyvateľov zabezpečili aj nocľah a stravu v miestnej škole.

Mesto vysťahovalo celý bytový dom. Bol jedným z najstarších v celej lokalite. Bývalo v ňom takmer 180 ľudí. Keďže staticky už nevyhovuje, budú ho musieť zbúrať. „Momentálne riešime ubytovanie formou stanov. Požiadali sme ministerstvo obrany, ale to ich nemá k dispozícii. Nepovolili nám ani využitie stanového mestečka pre odídencov. Snažíme sa teda stany zapožičať od súkromných firiem. Všetko sa ešte môže vyvinúť inak, riešime veci za pochodu. Padol tiež návrh, že by sme ich mohli dočasne ubytovať v špeciálnych kontajneroch na bývanie, ale to určite nebude zo dňa na deň. V škole zostať nemôžu, keďže onedlho sa začína školský rok,“ konkretizovala kroky úradu hovorkyňa.

Europoslanci: Niektorí Rómovia prežívajú v stredovekých podmienkach, voda, EP Čítajte aj Europoslanci: Niektorí Rómovia prežívajú v stredovekých podmienkach

Mlynská ulica sa nachádza v najväčšej rómskej osade v okrese Michalovce, ktorú miestni nazývajú Angi mlyn. Tvoria ju väčšinou jednoposchodové bytové domy. Žije tam viac ako tisíc obyvateľov. Domy sú však v dezolátnom stave. Obyvatelia si ich ničia sami.

Pred 12 rokmi tam mesto dalo postaviť dva bytové domy so 40 bytmi nižšieho štandardu. Už pri ich výstavbe z nich obyvatelia kradli stavebný a elektroinštalačný materiál, vytrhávali z okien parapety, rozbíjali dvere. Na „výpravy“ vysielali deti, keďže tie nemohli byť trestné stíhané.

Keď mesto Michalovce zverejnilo informáciu na svojom profile na sociálnej sieti, rozprúdila sa diskusia odsudzujúca pomoc mesta. Viacerí diskutujúci uviedli, že obyvatelia tejto časti neplatia žiadne poplatky a ani nájomné. Upozorňovali, že v osade sa onedlho určite zrúti aj ďalšia bytovka. „Oni sú spokojní, že mesto alebo ktokoľvek to zariadi. Je to výsmech pre tých, ktorí si všetko poctivo platia a odvádzajú dane. Toto je začarovaný kruh,“ napísal jeden z diskutujúcich. Viacerí sa hnevajú, že táto pomoc sa platí z miestnych peňazí, ktoré by sa dali využiť rozumnejšie.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Michalovce #Košický kraj #mimoriadna situácia #Schodisko #Angi mlyn