Košický kraj je opäť bližšie k výrobe vodíka

Župa a Kosit založia spoločnosť W2H2 KSK, ktorá zastreší výrobu vodíka na území Košického kraja. Ten by mal slúžiť hlavne ako palivo pre vodíkové autobusy v prímestskej autobusovej doprave.

25.08.2022 06:15
Spaľovňa KOSIT Foto:
Obdobný projekt už dva roky funguje v nemeckom meste Wuppertal. V rovnakom zariadení ZEVO tam vyrábajú vodík na pohon mestských bezemisných autobusov, ktoré prispievajú k výraznému zlepšeniu kvality ovzdušia.
debata (2)

Vznik spoločnosti potvrdili aj poslanci župného zastupiteľstva na pondelkovom zasadnutí. KSK už so spracovateľom odpadov podpísal 5. mája tohto roku memorandum o spolupráci. Každý z partnerov vloží do spoločnosti 5 000 eur a bude mať 50-percentný podiel.

„Na to, aby bolo využívanie vodíka efektívne, potrebujeme ho vyrábať priamo v našom kraji. Spoločnosť W2H2 KSK, zakladáme najmä kvôli tomu, aby prebehla inštalácia vysokoteplotného elektrolyzéra, ktorý bude slúžiť na výrobu vodíka. Som rád, že máme partnera, s ktorým budeme tento zelený zdroj energie vyrábať z tepla, ktoré vzniká zhodnocovaním nerecyklovateľného odpadu aj z fotovoltických zdrojov. Vyrobený vodík plánuje kraj použiť ako palivo na napĺňanie vodíkových autobusov v prímestskej autobusovej doprave. Za ideálnych podmienok by sme takto mohli pokryť ročnú prevádzku približne 50 autobusov,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

zväčšiť Košické ZEVO už v súčasnosti využíva... Foto: Jana Vargová
Spaľovňa KOSIT Košické ZEVO už v súčasnosti využíva nerecyklovateľný odpad, ktorý by inak končil na skládkach, na výrobu tepla a elektriny.

Projektové zámery inštalácie vysokoteplotného elektrolyzéra, ako aj nákup vodíkových autobusov podal KSK do zásobníka projektov Fondu spravodlivej transformácie. Výzvu z fondu očakáva župa po schválení Operačného programu Slovensko začiatkom roka 2023, zmluvu by mohli následne podpísať koncom roka 2023. Spustenie skúšobnej prevádzky výroby vodíka v Košiciach-Barci je naplánované na rok 2026.

vodíkové auto, Toyota, Košice Čítajte aj Východniari skúšajú vodík. V Košiciach sa budú voziť na vodíkovom aute aj bicykloch

Košická župa dlhodobo počíta s nasadením vodíka – ako prvá na Slovensku prijala vlastnú vodíkovú stratégiu, ktorá je kľúčovým dokumentom pre využívanie vodíkových technológií. Košický kraj nakúpil 10 vodíkových bicyklov, podpísal Memorandum o spolupráci s Moravsko-sliezkym krajom za účelom vytvorenia prototypu vodíkovej lode s využitím metalhydridových zásobníkov a pripravuje sa na zavedenie vodíkových autobusov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #vodík #Košický kraj #vodíkový autobus