Hlavnú časť osláv SNP uvidí verejnosť len z diaľky. Obávajú sa rušiteľov

Kvôli pandémii v ostatných dvoch rokoch na oficiálnu časť osláv výročia Povstania verejnosť nepúšťali. Napriek uvoľneniu opatrení to tak zostane aj naďalej. Do areálu sa dostanú len pozvaní hostia a novinári.

28.08.2022 08:00
Múzeum SNP Foto: ,
Múzeum SNP čakajú už o pár dní celoštátne oslavy 78. výročia Povstania.
debata (609)

Celoštátne oslavy 78. výročia Slovenského národného povstania odštartujú v pondelok 29. augusta o jedenástej hodine preletom leteckej techniky Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Následne dôjde k aktu kladenia vencov a príhovorom ústavných činiteľov.

„Táto oficiálna časť je pre pozvaných hostí a členov Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov,“ potvrdil riaditeľ Múzea SNP Marian Uhrin. Samozrejme, najväčšia pozornosť bude venovaná veteránom. Tí sú už doslova vzácnosťou. „Účasť troch je istá, štvrtý je ešte otázny,“ podotkol.

Video
Takto sa oslavovalo SNP v Bystrici minulý rok.

Každoročne prichádzajú na oslavy do Banskej Bystrice desiatky zahraničných delegácií a inak to nebude ani teraz. „Nahlásilo sa 35 veľvyslanectiev, medzi nimi napríklad z Česka, Francúzska, Nemecka, Veľkej Británie a všetkých krajín, ktorých obyvatelia sa zúčastnili Povstania,“ vraví Uhrin. Chýbať však budú zástupcovia Ruskej federácie. „Na územie Slovenska sa teraz predstavitelia Ruska nepozývajú na žiadne podujatia,“ podotkol.

A prečo sa napriek uvoľneniu opatrení opäť rozhodli pre komornejšiu atmosféru? „Priestor, kde môžeme rozmiestniť stoličky, nie je taký veľký. Dosť tam zaberie pódium a technika televízií na priamy prenos. Je to deda trošku obmedzenejšie,“ poukázal šéf múzea na jeden z dôvodov. Ďalším je podľa neho zabezpečenie dôstojného pietneho priebehu.

„V ostatných rokoch to bolo narušené rôznymi radikálnejšími skupinkami. Nechceme do toho ťahať politiku, ale v pokoji si zaspomínať na povstalcov, ktorí padli a už nie sú medzi nami. Zároveň si chceme uctiť tých pár veteránov, ktorí ešte žijú a zúčastnia sa aj osláv,“ povedal. Zároveň pripomenul, že od tohto roka patria pod rezort obrany, preto vnútorné zabezpečenie osláv bude mať „pod palcom“ vojenská polícia.

zväčšiť Riaditeľ múzea Marian Uhrin. Foto: Pravda, Eva Štenclová
Marian Uhrin, riaditeľ Múzea SNP Riaditeľ múzea Marian Uhrin.

Dopoludňajšiu časť môžu ľudia sledovať prostredníctvom priameho prenosu vo verejnoprávnej televízii. Krátke kultúrne vystúpenia ukončí zoskok vojenských výsadkárov. Pre širokú verejnosť otvoria areál o pol druhej poobede. Vlani sa po oficiálnej časti mohlo na sprievodných podujatiach zúčastniť len tisíc ľudí, no teraz bude kapacita bez obmedzení. Koncerty sa odohrajú na hlavnom pódiu, aj v záhrade Chavivy Reikovej. V programe vystúpia Katarína Knechtová, formácia Banda, SĽUK a Geišbergovci.

Nebudú chýbať aktivity v skanzene ťažkej bojovej techniky priamo pri múzeu. Už tradične tam ľudia nájdu kluby vojenskej histórie, prezentáciu slovenskej armády a občerstvenie. V netradičnom prostredí partizánskej zemľanky môžu návštevníci použiť dotykový samoobslužný terminál. Tento informačný kiosk im priblíži históriu partizánskych bunkrov a zároveň ponúkne vytvoriť si vlastný vojenský preukaz, ktorý môžu e-mailom poslať svojim priateľom a blízkym. Vstup na všetky aktivity, aj do výstavných priestorov a stálej expozície múzea, je bezplatný.

„Celé to vyvrcholí na hlavnej tribúne koncertom Štátnej opery v Banskej Bystrici,“ hovorí Uhrin. Poznamenal, že predtým sa toto podujatie zvyklo robiť už v predvečer osláv, no tentoraz sa rozhodli pre jednodňový program, ktorý uzavrie práve Štátna opera.

Organizátori upozorňujú, že v nedeľu 28. a v pondelok 29. augusta budú uzavreté okolité ulice. Konkrétne Kapitulská, Cikkerova, Švantnerova a Kuzmányho. Žiadajú o rešpektovanie pokynov mestskej, štátnej a vojenskej polície.

Kapitán Dabač Čítajte viac Filmy o SNP: Prekrúcanie histórie aj ľudské drámy

© Autorské práva vyhradené

609 debata chyba
Viac na túto tému: #Banská Bystrica #Banskobystrický kraj #oslavy SNP