Búranie Istropolisu ide do finále

Dom odborov (Istropolis) na Trnavskom mýte v Bratislave bude čoskoro minulosťou. Z pôvodnej stavby ostalo už len torzo a sutiny, ktoré developer za krátky čas odstráni. Na jej mieste má vyrásť budova Nového Istropolisu. Búracie práce sa začali v januári.

31.08.2022 17:00
Dom odborov / Istropolis / Foto: ,
Pokračujúce asanačné práce bývalého Domu odborov (Istropolis) na Trnavskom mýte v Bratislave 16. augusta 2022
debata (3)

Plánom developerskej spoločnosti Immocapm, ktorá stojí za výstavbou Nového Istropolisu, je pretvorenie zóny v okolí Domu odborov na vitálnu mestskú štvrť Nový Istropolis.

Video
Búranie Istropolisu ide do finále.

Dominantou projektu bude podľa spoločnosti kultúrno-kongresové centrum, ktoré spolu s rozsiahlym verejným priestorom vytvorí základ novej štvrte. Tá má byť podľa developera plná zelene a poskytne „kvalitný priestor na bývanie, prácu, kultúru a trávenie voľného času“. Súčasťou komplexu budú aj dve nové námestia.

"Považujeme za prirodzené a zodpovedné informovať o tom aj Bratislavčanov, čo budeme robiť aj v budúcnosti,“ povedal ešte začiatkom roka generálny riaditeľ Immocap Martin Šramko.

Začiatok výstavby Nového Istropolisu je podľa developera naplánovaný na prvý kvartál roku 2023, plánované ukončenie výstavby počíta s koncom roku 2026.

Budovu Istropolisu postavili v 80. rokoch minulého storočia. Okrem konferencií a zjazdov vrcholných komunistických predstaviteľov sa tam odohrávali hlavne kultúrne podujatia. Preto ľudia budovu zvykli nazývať aj domom kultúry.

Po roku 1989 bola budova majetkom odborov. Novomestská samospráva sa ju pred rokmi pokúšala odkúpiť, k dohode neprišlo. Odbory predali Istropolis súkromnému investorovi v roku 2017.

ROH, Istropolis, plot, Dom odborov Istropolis Čítajte viac Istropolis: ako sa z Domu odborov stal dom duchov

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Istropolis