Kuchynským nožom rozkrájal psa. Mužovi z Chminianskych Jakubovian hrozí 5 rokov za mrežami

Už dlhé roky sa hovorí o osadníkoch z Chminianskych Jakubovian, že tam vraždia psy, jedia ich mäso a vytápajú z nich masť. Táto skutočnosť sa opäť potvrdila.

31.08.2022 17:23
psy chminianske jakubovany Foto:
V prístrešku nachádzajúcom sa v osade mal 40-ročný V. H. utýrať minimálne piatich psov presne nezistenej rasy, pohlavia a veku.
debata (18)

Enviropolicajti oddelenia Prešov odboru odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality boli na základe hlásenia operačného dôstojníka vyslaní do obce Chminianske Jakubovany v okrese Prešov. „Na mieste sa už nachádzala hliadka Obvodného oddelenia Chminianska Nová Ves, ktorá obmedzila na osobnej slobode podozrivého 40-ročného muža,“ uviedli policajti v stredu na sociálnej sieti.

Podľa informácií policajtov mal V. H. v prístrešku nachádzajúcom sa v osade utýrať minimálne piatich psov presne nezistenej rasy, pohlavia a veku. Tie mal tupou kovovou časťou sekery udrieť po hlave, v dôsledku čoho došlo k ich usmrteniu. Z takto usmrtených zvierat mal následne kuchynským nožom oddeliť hlavu a kožu a telá zvierat rozporciovať.

Vyšetrovateľ enviropolície muža obvinil z trestného činu týranie zvierat a navrhol jeho väzobné stíhanie. Po dokázaní viny mu hrozí trest odňatia slobody na jeden až päť rokov.

Veľká akcia na odhalenie týchto trestných činov sa v Chminianskych Jakubovanoch uskutočnila v septembri pred dvoma rokmi. V tom čase tam dokonca reportérku TV Markíza pozývali na psiu zabíjačku. Osadníci si zvieratá zaobstarávali z okolia Levoče a Popradu. Vyberali iba také, ktoré mali na sebe dostatok tuku. Fľašu masti predávali po 50 eur.

O mesiac nato sa v osade uskutočnil odchyt psov. Ochranárom sa však nepodarilo zachrániť žiadneho. Obyvatelia im ich odmietli vydať. Dokonca ich napadli.

Prípad riešila aj Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR. „V spolupráci s prešovskými policajtmi chceli zabrániť možnému týraniu zvierat. Po príchode do osady však nezistili známky prebiehajúceho protiprávneho konania. Našli iba tri psy rozličných majiteľov bez identifikácie. Všetky boli v dobrom výživnom a kondičnom stave, bez zistenia zmien správania,“ uvádza ŠVPS v správe uverejnenej na jej webovej stránke.

Ďalej sa v správe hovorí, že inšpektori Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) Prešov vo dvoch skupinách začali s kontrolou ďalších psov v osade podľa požiadaviek polície. Skontrolovali celkovo okolo 100 psov z hľadiska ich identifikácie – z dôvodu vylúčenia alebo potvrdenia krádeže zvierat. Ani jeden kontrolovaný pes nebol nezameniteľne identifikovaný predpísaným spôsobom. Asi k piatim psom sa nehlásil nikto. Pri tejto kontrole neboli zistené porušenia ochrany zvierat s výnimkou nevhodnej držby troch psov (nevhodná reťaz/lano, nedostatočná voľnosť pohybu, nevhodné búdy).

Pes / Psy / Čítajte aj Psy v osadách podľa prokuratúry týrajú maloletí

„Inšpektorom RVPS Prešov počas kontroly neboli poskytnuté žiadne hodnoverné informácie smerujúce k identifikácii ktoréhokoľvek psa určeného na zabitie alebo smerujúce k určeniu počtu psov, ktoré mali byť zabité,“ konštatujú veterinári.

Pri obhliadke lokality však inšpektori RVPS Prešov zistili na vale pri potoku päť hláv psov s časťami kože. Tie zaistili a následne doručili na Štátny veterinárny a potravinový ústav (ŠVPÚ) Dolný Kubín – skúšobné laboratórium Prešov, na vykonanie diagnostickej pitvy. Počas celej akcie obyvatelia osady s inšpektormi RVPS Prešov spolupracovali a poskytli požadovanú súčinnosť pri kontrole zvierat až do chvíle útoku obyvateľov osady na televízny štáb, keď riadiaci dôstojník akciu skončil a inšpektori RVPS Prešov museli skončiť aj svoju kontrolnú činnosť.

zväčšiť V osade v Chminianskych Jakubovanoch zaistila... Foto: Polícia SR
psy chminianske jakubovany V osade v Chminianskych Jakubovanoch zaistila polícia rozporciované psy.

ŠVPÚ Dolný Kubín – skúšobné laboratórium Prešov doručil výsledky skúšok zaistených piatich hláv psov. RVPS Prešov na základe výsledkov úradných kontrol výsledkov skúšok a zabezpečenia ďalších dôkazových materiálov podala OR PZ Prešov trestné oznámenie na neznámeho páchateľa z podozrenia spáchania viacerých trestných činov.

Iniciatíva Zvierací ombudsman začala v októbri 2021 so vzdelávaním detí o týraní zvierat v štyroch kritických lokalitách – Chminianske Jakubovany, Červenica (obe okres Prešov), Pečovská Nová Ves (okres Sabinov) a v meste Sabinov.

Deti z rómskych osád podľa nich často vnímajú zvieratá ako súčasť hry. Sú pre ne hračkou, s ktorou môžu svojvoľne a bez akejkoľvek ľútosti zaobchádzať. Len poukazovanie na žalostný stav v osadách preto podľa iniciatívy situáciu nevyrieši. „Deti treba podchytiť už v ranom veku, keď sa im ešte dá vštepiť správny postoj k životu a empatia voči všetkým živým tvorom, v zmysle hesla: Vzdelávajme deti a nebudeme musieť potrestať dospelých,“ uviedla v tom čase pre agentúru SITA Nikola Jackuliaková zo Zvieracieho ombudsmana.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #psy #Prešovský kraj #polícia SR #Chminianske Jakubovany