Vládne opatrenia okrádajú kraje. Banskobystrický príde o 32 miliónov eur

Dopady vládnych opatrení na svoj rozpočet vyčíslil Banskobystrický kraj v tomto a budúcom roku na viac ako 32 miliónov eur. V tom ešte nie je zahrnuté raketové zvýšenie cien energií o stovky percent. Župa upozorňuje, že cenový šok čaká aj všetky domácnosti.

07.09.2022 11:20
Úrad BBSK, Banskobystrická župa Foto: ,
Banskobystrická župa vyzýva vládu, aby so samosprávami rokovala o kríze a jej riešeniach.
debata

Rodinný balíček ukrojí z predpokladaných daňových príjmov BBSK v aktuálnom a nasledujúcom roku zhruba 21 miliónov eur. Ďalších 11 miliónov zahŕňajú 500-eurové odmeny a zvýšenie platov zamestnancov v školstve, sociálnych službách a kultúre. Predseda kraja Ján Lunter pripomína, že na jednej strane vláda zobrala župám z ich peňazí a na druhej strane im zvýšila náklady doposiaľ ničím nekompenzovaným zvyšovaním platov zamestnancov v krajom zriadených organizáciách.

VIDEO: Ján Lunter o zvyšovaní cien energií

Video
Ján Lunter o zvyšovaní cien energií.

Kríza, akej sme ešte nečelili

„Áno, medziročne naše daňové príjmy v absolútnych číslach mierne porastú, no ani náhodou to neznamená, že vo finále budeme mať viac peňazí. Okrem toho nikto s nami nehovorí o tom, ako sa postaviť k obrovskej energetickej kríze, akej ešte nikto v histórii našej krajiny nečelil,“ povedal Lunter. Celé Slovensko podľa neho žije v očakávaní a obavách, čo sa bude diať s cenami energií.

SR Bratislava Politika Koalícia Kríza Bôrik Čítajte viac Fixované ceny niekto zaplatí. A vláda si na nové dane rýchlo zvykne, hovoria odborníci o 10 podmienkach od Matoviča

„Sú pred nami týždne, kedy budeme musieť všetci preniesť cenový šok do našich rodinných rozpočtov,“ upozornil. Pokračoval, že vysporiadať sa s tým musia tiež obecné, mestské a krajské samosprávy. Je vraj jasné, že každý musí urobiť niečo pre to, aby ušetril energiu. Župa preto prichádza s opatreniami, ktoré majú jej spotrebu znížiť o pätnásť percent. Zahŕňať to má napríklad stiahnutie teploty vykurovania o dva stupne, výmenu žiaroviek za úsporné, zníženie počtu hodín, počas ktorých sa na úrade svieti či vypínanie počítačov namiesto stand-by režimu. Začnú na svojom úrade, no podobnú úsporu budú žiadať aj od svojich organizácií.

Kraj počíta tiež s dlhodobými riešeniami, medzi ktoré zaradil napríklad zvýšenie energetickej sebestačnosti inštalovaním fotovoltických a fototermických panelov na strechách objektov vo svojom vlastníctve.

zväčšiť Banskobystrická župa vyzýva vládu, aby so... Foto: Eva Štenclová, Pravda
Banskobystrická župa, vedenie Banskobystrická župa vyzýva vládu, aby so samosprávami rokovala o kríze a jej riešeniach.

Riaditeľ Úradu BBSK Matúš Hollý vysvetlil, že ak sa potvrdí reálna hrozba stúpania cien energií o viac ako 400 percent, len v jednom roku to na ich rozpočet bude mať dopad vo výške 20 miliónov eur. „Potom pre nás bude problém zostaviť rozpočet pre bežnú prevádzku ako kúrenie či svietenie. Veľmi nepriaznivo to ovplyvní tiež kapitálový rozpočet – obmedzia sa investície do sociálnych služieb, ciest, športovísk a podobne,“ ozrejmil Hollý.

Spoločný postup

„Zdražovanie, ale aj to, čo nám vyviedla vláda s rodinným balíčkom, odčerpá zdroje a neumožní prevádzkovať župu tak, ako by sme mali. Voláme SOS a chceme rokovanie s vládou,“ podčiarkol Lunter. Vyzýva, aby do rozpočtu, štátneho aj verejnej správy, ktorý sa má do parlamentu dostať do 15. októbra, zahrnuli opatrenia, na ktorých sa dohodnú. „Teda čo pre nás vláda môže spraviť a ako nahradiť výpadky, ktoré nám spôsobila. Takisto sa musíme baviť o energiách, s akými dotačnými schémami môžeme rátať,“ hovorí. O mimoriadnosti situácie podľa neho asi netreba nikoho presviedčať. „Teraz je určite čas, aby pán premiér rozbehol a viedol seriózne rokovania o krízovom pláne. Nestačí nás odkázať na ministerstvo financií,“ doplnil.

S výzvou vláde sa stotožnil aj predseda združenia SK8 Jozef Viskupič, ktorý prisľúbil spoločný postup z úrovne samosprávnych krajov. V stredu sa s banskobystrickým vicežupanom Ondrejom Lunterom zúčastnia rokovania predsedníctva Združenia miest a obcí Slovenska, ktoré vyzvú na spoločný postup.

Igor Matovič, Pomoc rodinám Čítajte viac Ako zmeny z Matovičovho balíčka ovplyvnia peňaženky rodičov? Vypočítajte si presné sumy (+ príklady)

10 okamžitých opatrení

  • zníženie teploty vykurovania o 1–2 stupne
  • skrátenie času kúrenia naplno a predĺženie času temperovania
  • modernizácia osvetlenia a výmena žiaroviek za úsporné
  • vypnutie vonkajšieho nočného osvetlenia budovy Úradu BBSK
  • zníženie počtu hodín, počas ktorých sa na úrade svieti
  • inštalovanie pohybových senzorov na vybraných miestach
  • vypínanie počítačov namiesto stand-by režimu
  • vypínanie tlačiarní mimo pracovného času a cez víkendy
  • vypínanie prístrojov na ohrev a chladenie vody mimo pracovného času
  • prijatie odporúčaní pre individuálne správanie zamestnancov s cieľom znížiť spotrebu energií

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #župa #Banskobystrický kraj #opatrenia #Lunter #energetická kríza