Zberači vynesú z lesov desiatky litrov plodov či stovky húb

Na území národných parkov sa okrem turistov pohybujú aj zberači lesných plodov.

11.09.2022 10:00
nelegálni zberači TANAP Foto:
Zberači dokážu denne nazbierať desiatky litrov plodov, ktoré potom predávajú pri ceste alebo na tržniciach.
debata (21)

Bežne ich možno vidieť pri ceste, väčšinou neďaleko osád s vedierkami v rukách. Stretnúť ich môžete aj na miestnych zeleninových trhoch. Predajom nelegálne zbieraných plodov si zarábajú.

Jedna takáto osoba z chráneného územia bežne odnáša desiatky litrov brusníc či čučoriedok. Iné sa zas špecializujú na dubáky. Plody z týchto území však majú slúžiť na nasýtenie pôvodných obyvateľov lesa.

Len pred pár dňami prichytili členovia stráže ochrany prírody zberačov v národnej prírodnej rezervácii Furkotská dolina. Keďže porušovateľov bolo viac, na pomoc dorazila aj policajná hliadka. Vinníci pri sebe nemali žiadnu hotovosť na zaplatenie pokuty, preto prišli o náradie i nazbierané brusnice, ktoré museli vysypať a, žiaľ, strážcovia boli povinní plodiny rozšliapať. Zberač ochudobní za pár hodín národný park o desiatky litrov plodov, jediná skupinka dokáže lokalitu „očesať“ napríklad aj o tristo litrov čučoriedok či malín, od ktorých sú existenčne závislé mnohé živočíchy. Zberači tiež za sebou zanechávajú množstvo odpadkov.

„Strážna činnosť ohľadom zberu je v ostatnej dobe oveľa zložitejšia ako kedysi. Správa Tatranského národného parku (TANAP) preto žiada o pomoc a prosí turistov, aby nahlásili potenciálnych nelegálnych zberačov na našej pohotovostnej linke,“ vyzýva Pavol Majko, riaditeľ Správy TANAP-u. Návštevníci, ktorí natrafili na podozrivé osoby, môžu volať na telefónne číslo 0911 485 280. Ochra­nári následne preveria, či ide naozaj o porušovanie zákona. Ak má niekto podozrenie, že dochádza k porušovaniu týchto pravidiel, môže sa obrátiť aj na políciu alebo zelenú linku ministerstva životného prostredia na čísle 0800 144 440.

zväčšiť Na zber používajú rôzne hrebene, ktorými... Foto: Správa TANAP
nelegálni zberači TANAP Na zber používajú rôzne hrebene, ktorými poškodzujú rastliny.

Čučoriedky, maliny, brusnice či huby tvoria významnú zložku jedálnička mnohých živočíchov, preto je ich zber podľa zákona o ochrane prírody a krajiny zakázaný na územiach, kde platí tretí až piaty stupeň ochrany. Ak by sme chceli literu zákona skutočne naplniť, v TANAP-e by ste si nemali pri turistickom chodníku odtrhnúť ani jedinú čučoriedku, drobnú ochutnávku však členovia stráže prírody riešiť nebudú.

Úplne inak sa strážcovia pozerajú na nelegálnych zberačov lesných plodov, ktorí svojou vynaliezavosťou dokážu pracovať mimoriadne rýchlo, ticho a nenápadne. Zberači navyše v snahe získať čo najviac plodov v čo najkratšom čase používajú hrebene a ďalšie pomôcky, ktorými v rýchlosti poškodzujú i samotné rastliny. Okrem toho sa dopúšťajú aj ďalšieho priestupku, keď sa pohybujú mimo turisticky značených chodníkov, čo neraz súvisí i s rizikom lesných požiarov.

zväčšiť Brusnice musel zberač znehodnotiť. Foto: Správa TANAP
nelegálni zberači TANAP Brusnice musel zberač znehodnotiť.

Ten, kto vykonáva zakázanú činnosť, ako je zber plodov, dopustí sa priestupku, za ktorý môže dostať pokarhanie, pokutu až do 3 319,39 eura a prepadnutie veci. V blokovom konaní za priestupky možno uložiť pokutu do 300 eur.

Na tento problém upozorňuje aj ministerstvo životného prostredia. Zákaz zberu platí všade tam, kde je vyhlásený tretí a vyšší stupeň ochrany. Nevzťahuje sa na miesta, ktoré sú návštevným poriadkom národného parku, alebo chráneným územím vyhradené na takúto činnosť a pre vlastnú spotrebu. Vyhradené miesta sú napríklad v národných parkoch Slovenský raj, Slovenský kras, Veľká Fatra, ale tiež v prírodnej rezervácii Vydrica.

Nelegálny je aj zber parožia, ktoré každoročne koncom zimy zhadzujú jelene, srnce aj daniele škvrnité. Parožie zveri je vlastníctvom užívateľa poľovného revíru. Lesníci v spolupráci s políciou pravidelne organizujú akcie zamerané na boj proti pytliactvu, zberateľom plodov a nežiaducim vstupom motorových vozidiel na lesné cesty.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #lesné plody #zber #Vysoké Tatry #Prešovský kraj