Na východe v priemyselnom parku pribudne závod pre komponenty do elektrických áut

Spoločnosť Mubea v piatok začala s výstavbou nového závodu v priemyselnom parku vo Veľkej Ide. V pláne má preinvestovať vyše 50 miliónov eur a prácu si tam nájde približne 130 ľudí, ktorí budú vyrábať unikátne komponenty pre e-mobilitu.

14.09.2022 14:05
Velka-Ida-Mubea TASR Foto:
Na snímke štvrtý sprava je majiteľ spoločnosti Thomas Muhr.
debata (3)

Nový závod bude slúžiť na výrobu chladiacich dosiek pre elektricky poháňané vozidlá, ktoré predstavujú kľúčové funkcie elektromobilov, určujúce napríklad bezpečnosť a dojazd.

Bude prvým výrobným závodom na svete, ktorý vo veľkej miere používa technológiu rollbondingu (proces zvárania za studena v pevnom stave, ktorý sa získava plochým valcovaním plechov. Pri spájaní valcami prechádzajú dve alebo viac vrstiev rôznych kovov dvojicou plochých valcov pod dostatočným tlakom na spojenie vrstiev – pozn. red.) v automobilovom priemysle. Nová valcovňa podporí svojimi výrobkami trend elektrifikácie poháňacieho ústrojenstva osobných automobilov a zvýši výkon batériových elektromobilov.

sulík Čítajte aj Ľudí bez práce je tam skoro 20 percent. Príde na Gemer investor? Máme ho na udičke, ale ešte sa trepe, priznáva Sulík

Ako informuje spoločnosť, začiatok sériovej výroby je plánovaný na tretí štvrťrok budúceho roka. „Závodom s technológiou rollbondingu podporíme trend našich zákazníkov smerom k elektromobilite. V rámci našej stratégie bude nový závod prvým v rámci skupiny Mubea, ktorý bude okrem iného s využitím najmodernejších technológií pre pece a s pomocou fotovoltických systémov od roku 2028 vyrábať bez emisií CO2," uviedol pre agentúru SITA CEO spoločnosti Thomas Muhr s tým, že do roku 2035 sa firma zaviazala mať nulovú uhlíkovú stopu.

Dôležitým bodom, na ktorom chce Mubea Veľká Ida stavať, je tiež úzka spolupráca so strednými a s vysokými školami v regióne a okolí.

V druhej polovici roka 2020 firma spustila závod v Kežmarku, kde chce zamestnávať až 500 ľudí, ktorí budú vyrábať inovatívne a odľahčené produkty pre automobilový priemysel.

Spoločnosť Mubea s viac ako storočnými skúsenosťami na trhu pôsobí na štyroch kontinentoch, v 20 krajinách sveta, kde má 50 výrobných závodov. Vo firme sa učí takmer 600 učňov a zamestnáva 15-tisíc zamestnancov. V minulom roku dosiahla obrat takmer 2,5 miliardy eur.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Ida #Košický kraj #priemyselný park #nové pracovné miesta