Ochranári opäť našli orlicu Aničku. Stále žije

Príbeh najznámejšej slovenskej orlice pokračuje. Len niekoľko dní pred jesennou migráciou orlov krikľavých do Afriky sa strážcovi Správy TANAP-u podarilo potvrdiť, že Anička stále žije.

15.09.2022 09:20
orlica Anička, orol krikľavý Foto:
Orol krikľavý.
debata (1)

„Zdá sa, že je vo výbornej kondícii, počas tejto hniezdnej sezóny dokonca spoločne s partnerom opäť vychovala zdravé mláďa. Jej vek odhadujeme na minimálne štrnásť rokov,“ hovorí Peter Vrlík, ktorý orlicu spolu s kolegami sledoval pomocou špeciálnej solárnej minivysielačky od leta 2013.

Vďaka nej mohli ochranári tri roky podrobne mapovať jej migračnú trasu z Liptova do ďalekej Afriky a späť. Anička si okamžite získala tisíce fanúšikov z rôznych kútov sveta. Tí mohli život orlice pozorovať on-line vďaka webkamere, ktorú nechala Správa TANAP-u nainštalovať na hniezdo pred jej prvým návratom. Spoločne s ochranármi sa tešili nielen z vyvedenia Aničkiných mláďat, ale prežívali aj dramatické momenty, o ktoré sa postarala režisérka príroda.

orol krikľavý Čítajte aj Orol krikľavý z Pienin mieri do Afriky

Orlicu s pomocou techniky sledovali ochranári celé tri roky. Projekt sa skončil v roku 2016, keď jej presne podľa plánu pri návrate z Afriky na hniezdisko odpadla vysielačka, no prezradil ju jedinečný číselný kód na farebnom odčítacom krúžku na nohe. Tento rok však svojich pozorovateľov poriadne potrápila. Bolo to začiatkom apríla, keď sa im z prístrojov orlica stratila kdesi pri prelete nad severnou Etiópiou. Koncom mesiaca sa však objavila vo svojom hniezde. Ochranári ju nafotili a po dôkladnom prezretí fotografií zistili, že má na nohách krúžky. Keď zistili, že orol má krúžok číslo A 47, potvrdili, že Anička sa našla.

„Od jari sme ju hľadali na jej dlhoročnom hniezdisku, nakoniec sa ukázalo, že sa presunula o približne dva a pol kilometra ďalej, kde si postavila nové hniezdo,“ konštatuje strážca, ktorý Aničku spozoroval v prítomnosti partnera. V ich tesnej blízkosti sa zdržiavalo aj mláďa. Po niekoľkých hodinách sledovania rodinky prileteli ďalšie orly krikľavé, ktoré sa postupne vzniesli k nebu a nabrali smer subsaharská Afrika. Už čoskoro sa za nimi zrejme poberie aj naša celebritná rodinka. Anička totiž po minulé roky zvykla odlietať na juh práve v týchto dňoch.

Orlica sa preslávila už v roku 2014, keď ochranári zistili, že orol, ktorý mal meno Arnold, je samica a premenovali ho na Aničku. Zverejnili to pri spustení on-line prenosu z hniezda orlov krikľavých. Omyl spôsobilo viacero dôvodov. Pohlavie orla sa zisťuje vyšetrením DNA a porovnaním veľkosti. Vtáky totiž nemajú klasické pohlavie. Odchytom ho však vtedy nechceli stresovať, a tak pohlavie určili iba podľa veľkosti.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #orlica Anička #Prešovský kraj