Na ladomirskom vojenskom cintoríne neboli ani kríže

O cintoríne v Ladomirovej neexistuje veľa informácií. Autori Martin Drobňák, Matúš Korba, Radoslav Turik vydali okrem iných v roku 2010 publikáciu „Mementá prvej svetovej vojny, diel III., Cintoríny v okresoch Bardejov a Svidník“.

19.09.2022 16:00
cintorín Ladomirová Foto:
Na pôvodnom vojenskom cintoríne neboli ani kríže a ani vyznačené hroby.
debata (33)

„Je pravdepodobné, že jednotlivé obete sa nachádzajú v hroboch a spoločných hroboch. Túto hypotézu však s existujúcou dokumentáciou nemôžeme dokázať.“

Cintorín sa nachádza na pozemkoch llony Škurlovej, Michala Škurlu Farkaša a Neti Singerovej. Uvedení občania súhlasili s odpredajom pozemkov štátu. Požadovali zaň sumu tisíc korún. Takýto odpredaj museli schváliť nadriadené orgány a z dokumentov nie je jasné, či sa transakcia nakoniec vôbec uskutočnila. Cintorín v Ladomirovej je považovaný za ruský cintorín, aj keď v archívnej zložke to nepotvrdzuje žiaden údaj. Dokonca ani v jednom dokumente sa nespomína štátna príslušnosť. Spolu je tu pochovaných 270 vojakov. Nepoznáme identitu žiadnej obete. Je pravdepodobné, že v medzivojnovom období boli mená niektorých obetí ešte známe.

Video

Zachoval sa totiž dokument z roku 1924, v ktorom žandári žiadajú financie na výmenu tabuliek s menami obetí na hroboch z dôvodu opotrebenia. V spomínanom dokumente sa hovorí o priloženom zozname s menami obetí. Žiaden zoznam sa však v spomínanom archívnom fonde nenašiel.

cintorín Ladomirová Čítajte viac Starosta Ladomirovej: Vojenský cintorín sme nezničili. Exstarosta si myslí opak

Nie sú známe ani presné dátumy úmrtí. Pri všetkých obetiach je iba stručný zápis 1914 – 1915. Pravidelnú údržbu mal v medzivojnovom období na starosti zmluvný hrobár Ján Škréb z Nižného Svidníka. Za svoju prácu poberal raz ročne paušálny poplatok. V súčasnosti je cintorín udržiavaný, aj keď jeho vzhľad nezodpovedá charakteru pietneho miesta. Cintorín bol upravovaný za finančnej pomoci ruského veľvyslanectva. Spôsob úpravy zrejme ovplyvnil aj fakt, že ide o cintorín neznámych vojakov. Celý cintorín je oplotený. Prednú časť oplotenia tvoria murované stĺpy spojené drevenými doskami. Zvyšok oplotenia tvorí oceľové pletivo. Všetky hroby sú zarovnané s okolitým terénom. Plocha cintorína je zatrávnená a pravidelne kosená.

Vojenský cintorín Ladomirová

Publikácia, v ktorej sa píše o histórii vojenského cintorína v Ladomirovej.

Fotogaléria
Titulka knihy Mementá prvej svetovej vojny.
V knihe Mementá prvej svetovej vojny je...
V knihe Mementá prvej svetovej vojny je...

Vojenské cintoríny na Slovensku

  • V evidencii Ministerstva vnútra SR je registrovaných celkovo 32 495 vojnových hrobov. Z toho je 23 316 vojnových hrobov z prvej svetovej vojny a 9 179 hrobov z druhej svetovej vojny. Okrem toho evidujú 923 iných pietnych symbolov, ktoré sa viažu k prvej svetovej vojne a 2 811 pietnych symbolov na pamiatku padlých v druhej svetovej vojne.
  • Na území Slovenskej republiky je pochovaných 160 000 padlých vojakov. Z nich 75 206 prišlo o život v prvej svetovej vojne a viac ako 93 000 vojnových obetí je z druhej svetovej vojny.

ZDROJ: mesačník Ministerstva obrany SR, ročník XXII., číslo 11, november 2014

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Prešovský kraj #Ladomírová #vojensky cintorín