Projekt na pomoc menej rozvinutým regiónom pokračuje

Podpisom memoranda sa Prešovský samosprávny kraj spolu s Košickým a Banskobystrickým krajom zaviazali pokračovať v iniciatíve dobiehajúcich regiónov Catching-up Regions (CuRI) v spolupráci s Európskou komisiou a so Svetovou bankou.

27.09.2022 16:14
Catching-up Regions Foto:
Experti si pozreli plánovanú cyklotrasu v blízkosti vodnej nádrže Starina a realizované vrty v dvoch obciach.
debata

Záujem vstúpiť do štvrtého ročníka tejto iniciatívy potvrdili v piatok 23. septembra všetky tri zainteresované kraje spolu so zástupcami Európskej komisie a Svetovej banky podpisom memoranda.

Stalo sa tak na pôde Úradu PSK, kde sa konalo stretnutie riadiaceho výboru všetkých partnerov. A to aj za účasti nového člena riadiaceho výboru za Európsku komisiu, DG REGIO Pascala Bojimansa, ktorý vo funkcii nahradil Andreasa von Buscha.

Medzinárodní i slovenskí experti spolu s odborníkmi všetkých troch samosprávnych krajov prezentovali ďalší progres od posledného riadiaceho výboru v rámci jednotlivých komponentov. Zároveň diskutovali so zástupcami jednotlivých ministerstiev, ktoré zabezpečujú financovanie týchto aktivít.

Stretnutie bolo venované témam ako zlepšenie integrácie marginalizovaných rómskych komunít, sociálna ekonomika, zvyšovanie kvality a efektívnosti stredoškolského vzdelávania a zosúladenie existujúcich programov odborného stredoškolského štúdia a potrieb trhu práce.

zväčšiť Záujem vstúpiť do štvrtého ročníka iniciatívy... Foto: psk
Catching-up Regions Záujem vstúpiť do štvrtého ročníka iniciatívy Catching-up Regions potvrdili všetky tri zainteresované kraje spolu so zástupcami Európskej komisie a Svetovej banky podpisom memoranda.

Aktéri rokovania sa venovali aj budovaniu inovatívnych ekosystémov, prepojeniu priemyslu s pracoviskami výskumu a vývoja, integrácii sociálnych a zdravotných služieb či zlepšeniu dostupnosti a efektívnosti poskytovania zdravotnej starostlivosti. Jednou z tém bola tiež podpora rozvoja trvalo udržateľného cestovného ruchu v Gemeri a cyklotrasy Poloniny trail v PSK, geo-infraštruktúra priestorových údajov a základná environmentálna infraštruktúra v okrese Snina.

„Prešovská krajská samospráva intenzívne pracuje na zabezpečení vodovodu a kanalizácie pre 28 obcí v Sninskom okrese. Teší ma, že sa v našom kraji čoskoro začne zhmotňovať aj myšlienka 86 km dlhého cyklookruhu Poloniny trail. Verím, že aj takýmto spôsobom sa nám podarí naštartovať rozvoj cestovného ruchu v Poloninách,“ uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Pre Košický samosprávny kraj sú v rámci iniciatívy prioritné štyri oblasti podpory. Sústrediť sa chce najmä na zlepšenie kvality stredného školstva, podporu inovačného prostredia, zrýchlenie investícií a systémovú pomoc marginalizovaným rómskym komunitám. Aktivity by sa mali realizovať v najmenej rozvinutých okresoch, ktorých je v Košickom kraji šesť, a to Gelnica, Rožňava, Sobrance, Trebišov, Košice-okolie, Michalovce.

V Banskobystrickom kraji sa do iniciatívy zapojili zapojilo osem stredných škôl a učilíšť. Z eurofondov môžu školy zabezpečiť materiálne a technické vybavenie odborných pracovísk, učební, dielní, stredísk odbornej praxe i knižníc. Môžu získať prostriedky na modernizáciu a stavebné úpravy internátov, centier odborného vzdelávania a prípravy. Šancu na podporu majú aj plány na stavebné úpravy a obnovy budov či areálov SOŠ a tiež na zlepšenie ich energetickej hospodárnosti či úpravy areálov.

Stretnutie pokračovalo na druhý deň terénnou návštevou v okrese Snina, kde Prešovský samosprávny kraj plánuje realizovať investície zamerané na rozvoj cestovného ruchu (cyklotrasa Poloniny trail) a základnú environmentálnu infraštruktúru (zásobovanie obcí pitnou vodou a vybudovanie kanalizácie). Experti si pozreli plánovanú cyklotrasu v blízkosti vodnej nádrže Starina a realizované vrty vo dvoch obciach.

zväčšiť Experti si pozreli plánovanú cyklotrasu v... Foto: psk
Catching-up Regions Experti si pozreli plánovanú cyklotrasu v blízkosti vodnej nádrže Starina a realizované vrty v dvoch obciach.

Iniciatíva sa v PSK venuje aj podpore malých a stredných podnikateľov v Sninskom okrese, marginalizovaným komunitám, zlepšeniu stredného odborného školstva a geoinfraštruktúre priestorových dát. Na všetky projekty ma vygenerovaných takmer 150 miliónov eur z európskych zdrojov.

CuRI je iniciatívou na pomoc dobiehajúcim regiónom na podporu ich rastu a inovácií, odstránenie prekážok pre lepšie využívanie európskych fondov a na zvýšenie prínosu investícií. Na Slovensku sa realizuje vďaka spolupráci Európskej komisie, Svetovej banky, Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR a príslušného samosprávneho kraja. Pilotne bola realizovaná vo viacerých regiónoch Poľska a Rumunska, na Slovensku bol do nej v roku 2018 vybraný Prešovský samosprávny kraj, v roku 2019 Banskobys­trický samosprávny kraj a v roku 2020 Košický samosprávny kraj.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #iniciatíva #Banskobystrický kraj #Košický kraj #Prešovský kraj