Opitý a po nehode agresívny. Študentov na zastávke zabil vplyvný funkcionár nepočujúcich športovcov

Tragická nehoda v centre hlavného mesta má piatu obeť. Zraneniam podľahlo 21-ročné dievča. Ďalších päť ľudí je vážne zranených. K udalosti došlo v nedeľu večer po 22:20 hodine. Auto značky Škoda Superb narazilo do zastávky mestskej hromadnej dopravy. Vodič bol pod vplyvom alkoholu. Podľa informácií médií vozidlo riadil generálny sekretár Deaflympijského výboru Dušan Dědeček a na mieste spolujazdca bol jeho syn. Polícia začala trestné stíhanie vo veci usmrtenia.

02.10.2022 23:35 , aktualizované: 03.10.2022 15:20
nehoda1 Foto: ,
Tragická nehoda na zastávke MHD na Zochovej.
debata (538)

VIDEO: Tragická nehoda v záberoch kamery. Ľudia na zastávke MHD v Bratislave nemali šancu.

Video

Polícia začala trestné stíhanie vo veci usmrtenia. Informoval o tom hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave Michal Szeiff. „Prípad riešia bratislavskí krajskí kriminalisti,“ do­dal.

Informoval, že vodičovi, ktorý spôsobil nehodu, namerali 1,69 promile alkoholu, jeho 36-ročnému spolujazdcovi vyše jedného promile. „Vodič bol na mieste obmedzený na osobnej slobode a eskortovaný na policajné oddelenie. Po vykonaní potrebných úkonov bol umiestený v cele policajného zaistenia,“ doplnil Szeiff o prvotnom postupe policajtov v súvislosti s nehodou.

VIDEO: Takto vyzerá rozbité auto, ktorým opitý vodič zabil štyroch ľudí
Video

Okrem opitosti mala byť dôvodom nehody aj niekoľkonásobne prekročená rýchlosť, pri ktorej vodič stratil kontrolu nad vozidlom.

Podľa polície ide o najtragickejšiu dopravnú nehodu v histórii SR.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová si v pondelok krátko popoludní uctila pamiatku obetí tragickej nehody v Bratislave položením kvetov a zapálením sviečky v blízkosti miesta nešťastia neďaleko zastávky Zochova.

„Je veľmi ťažké uvedomiť si, že piatim rodinám sa ich blízki už nikdy nevrátia domov. Táto zastávka je nesmierne frekventovaná a stáť na nej mohol ktokoľvek,“ povedala prezidentka. Zároveň je podľa jej slov neodpustiteľné, že k tragédii došlo pod vplyvom alkoholu.

Premiér Eduard Heger sa na pôde Univerzity Komenského podpísal do kondolenčnej knihy.

Počet obetí v pondelok popoludní stúpol na päť. „Prijali sme informáciu o úmrtí ďalšej zranenej osoby, ktorá v nemocnici podľahla zraneniam,“ uviedla polícia na sociálnej sieti.

Majú sa sprísniť tresty za alkohol za volantom? V podcaste denníka Pravda odpovie dopravný analytik Jozef Drahovský, advokát zastupujúci previnilcov Milan Ficek, či bývalá prokurátorka Eva Mišíková.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Medzi obeťami sú dve študentky a jeden študent Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. „Dnes smútime. Je hrozné, koľko bolesti dokáže spôsobiť arogancia a nezodpovednosť. Vyjadrujeme úprimnú sústrasť rodinám, blízkym, priateľom a spolužiakom obetí včerajšej tragickej nehody na Zochovej ulici, medzi ktorými boli aj študentka a študent našej univerzity,“ uviedla univerzita na sociálnej sieti.

Univerzita si v utorok (4. 10.) o 9.00 h uctí svojich troch študentov minútou ticha. „Pred univerzitou bude visieť čierna vlajka, kondolenčná kniha bude všetkým obetiam vystavená v utorok od 15.15 h,“ uvádza sa na webe najstaršej slovenskej univerzity.

Ďalšou obeťou bol študent prvého ročníka Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity (STU). „Miesto, kde nezmyselne vyhasli štyri ľudské životy, je tradičná prestupná zastávka našich študentov, ktorí smerujú na fakulty a internáty do Mlynskej Doliny. Jeden z nich tam už nikdy nepríde. Je smutné, že to spôsobila hrubá nezodpovednosť a tupá arogancia jednotlivca. Musíme sa proti takýmto prejavom rázne postaviť a nedovoliť, aby ďalej devastovali našu spoločnosť,“ povedal rektor Oliver Moravčík. Rodinám a blízkym spolu s vedením univerzity vyjadril úprimnú sústrasť.

Premiér Eduard Heger (OĽANO), ktorý je dočasne poverený vedením ministerstva školstva, nechal vyvesiť na rezorte čiernu zástavu. „Ide o mimoriadne citlivú situáciu a smrť prevažne študentov zarmútila celú krajinu. Som v kontakte aj s ministrom zdravotníctva a ministrom vnútra. Pravidelne sa informujem o stave zranených a priebehu vyšetrovania,“ napísal na sociálnej sieti.

VIDEO: Dopravná situácia ráno na mieste tragickej nehody (video Polícia SR).

Video

Podľa informácií TV JOJ sedel za volantom vozidla generálny sekretár Deaflympijského výboru Dušan Dědeček a na mieste spolujazdca jeho syn.

Deaflympijský výbor Slovenska (DVS) považuje nehodu za neospravedlniteľné zlyhanie jednotlivca, uviedol jeho prezident Peter Birka. Deaflympijský výbor vyjadril rodinám obetí nehody úprimnú sústrasť. „Výkonný výbor DVS intenzívne pracuje na ďalšom riadnom fungovaní DVS a najmä na tom, aby športovci so sluchovým postihnutím neboli ovplyvnení touto tragédiou,“ doplnil prezident.

Bližšie informácie k nehode neposkytol. „Vzhľadom na skutočnosť, že DVS ma iba sprostredkované mediálne informácie v tejto veci a z úcty k obetiam tejto tragédie a všetkých zainteresovaných osôb nám neprislúcha sa v tejto veci bližšie vyjadrovať,“ vysvetlil.

VIDEO: Tragická nehoda v Bratislave, vodič auta vyletel z cesty a zabil niekoľko ľudí.

Video

Minister vnútra Roman Mikulec v pondelok ráno na mieste nehody vyjadril nepochopenie nad skutkom vinníka a zároveň ľútosť nad dôsledkami tragédie. „Je to hrozné, medzi obeťami a zranenými boli študenti, niektorí z nich mali v pondelok absolvovať prvý deň na vysokej škole, je to obrovská tragédia,“ zdôraznil minister, ktorý zároveň uistil, že bude podporovať sprísnenie legislatívy.

„O situáciu som sa počas celej noci zaujímal a som informovaný kontinuálne,“ uistil minister. „Zdravotníci v tejto chvíli bojujú o životy zranených. pevne verím, že sa im to podarí,“ dodal minister.

Na bratislavskej Zochovej ulici v centre mesta...
Na bratislavskej Zochovej ulici v centre mesta...
+24Na bratislavskej Zochovej ulici v centre mesta...

Policajný prezident Štefan Hamran na mieste nehody spresnil, že vinníkovi namerali približne 1,6 promile alkoholu v krvi, jeho spolujazdcovi jedno promile. Okrem opitosti mala byť dôvodom aj niekoľkonásobne prekročená rýchlosť, pri ktorej vodič stratil kontrolu nad vozidlom. „Z toho, čo som videl, som nezaregistroval nejaké brzdné stopy,“ dodal policajný prezident. Vodič bol i so spolujazdcom, ktorý utrpel ľahké zranenia, na mieste zadržaný. „Ešte aj vtedy sa správal agresívne,“ upozornil.

Najtragickejšie nehody v histórii Slovenska
Obsah vznikol v spolupráci s Mall.tv

„Podľa informácií, ktoré sme prijali na tiesňovej linke 155, na zastávke Zochova auto vrazilo do ľudí a na mieste sa malo nachádzať veľa zranených. Traja z nich podľahli ťažkým zraneniam na mieste, štvrtého sa pokúšali vyslaní záchranári oživovať, žiaľ, neúspešne. Lekár musel aj v jeho prípade, žiaľ, konštatovať smrť,“ informovala o priebehu udalosti hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) SR Alena Krčová.

Na prípad bude dohliadať Žilinka

Vyšetrovania nehody bude dozorovať prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava pod dohľadom prokurátora Generálnej prokuratúry. Maroš Žilinka o tom informoval na sociálnej sieti.

„Orgány prokuratúry garantujú zákonné vyšetrenie tragédie, ktoré povedie k spravodlivému potrestaniu vinníka. Výkon dozoru nad zákonnosťou prípravného konania bude vykonávať prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava pod dohľadom prokurátora Generálnej prokuratúry SR,“ uviedol Žilinka.

Generálny prokurátor zároveň vyjadril úprimnú sústrasť rodinám, ktoré pri tragédii prišli o svojich blízkych. Zaželal tiež skoré uzdravenie ťažko zraneným.

Polícia v súvislosti s tragickou udalosťou požiadala verejnosť o pomoc. „V prípade ak ste boli svedkom tejto udalosti a disponujete informáciami, ktoré môžu napomôcť pri vyšetrovaní jej okolností, žiadame Vás aby ste sa prihlásili na bezplatnom čísle polície 158 alebo nám napísali súkromnú správu na FB Polícia SR Bratislavský kraj spolu s telefónnym číslom a my sa Vám v priebehu dňa ozveme,“ vyzvala polícia na sociálnej sieti.

V pondelok popoludní už linky mestskej hromadnej dopravy jazdiace z centra Bratislavy smerom do Petržalky opäť zastavujú na zastávke Zochova.

V okolí miesta nehody sa v pondelok doobeda tvorili kolóny súvisiace s dopravnými obmedzeniami, ktoré si vyžaduje vyšetrovanie okolností tragédie. Staromestská ulica bola prejazdná len v ľavom pruhu, linky MHD zastávku Zochova odklonom míňali. Informovala o tom Zelená vlna RTVS i Dopravný podnik Bratislava (DPB).

Čaputová: Alkohol za volantom nemá miesto

Pozostalým tragédie vyjadrila na sociálnej sieti úprimnú sústrasť aj prezidentka Zuzana Čaputová. Zraneným zaželala skoré uzdravenie.

„Alkohol pri jazde autom nemá miesto. Pri sadaní za volant sa vždy, prosím, rozhodujme a správajme zodpovedne, aby sme svojím konaním nezapríčinili nešťastie a smútok iným ľuďom,“ napísala prezidentka.

Sústrasť a ľútosť vyjadrili po tragédii starostka bratislavského Starého Mesta Zuzana Aufrichtová i bratislavský primátor Matúš Vallo.

Predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým a rodinám obetí. Zraneným zaželal skoré uzdravenie.

„S hrôzou a zdesením som prijal túto správu. Opitý vodič vrazil do zastávky plnej ľudí. Musíme mať nulovú toleranciu k alkoholu za volantom,“ vyhlásil na sociálnej sieti.

Šéf parlamentu vyjadril presvedčenie, že vodič nevyviazne len s podmienkou. „Zničil jednou nezodpovednosťou veľa osudov rodín,“ skonštatoval.

© Autorské práva vyhradené

538 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #nehoda #tragická nehoda na Zochovej