V Bijacovciach bude namiesto internátu zariadenie sociálnych služieb

Prešovský samosprávny kraj (PSK) sa pustil do prestavby nepoužívaného internátu SOŠ lesníckej v Bijacovciach.

05.10.2022 00:00
Bijacovce Foto:
Vizualizácia objektu po rekonštrukcii.
debata

Objekt zrekonštruujú na nové pobytové zariadenie sociálnych služieb pre pacientov s alzheimerom, parkinsonom a demenciou. Jeden z najvýznamnejších sociálnych projektov prešovskej župy za ostatné roky v hodnote 7,3 mil. eur prinesie do regiónu aj nové pracovné miesta. Zariadenie by malo byť do užívania odovzdané koncom roka 2024.

„Do regiónu chceme priniesť kvalitné sociálne služby zamerané na klienta, ale aj nové pracovné miesta. Nový objekt bude mať všetky predpoklady stať sa moderným zariadením jednak pre seniorov i pre ľudí so špeciálnymi potrebami a dostupným pre obyvateľov z troch okolitých okresov. Zároveň bude spĺňať všetky najnovšie technické, energetické a environmentálne normy, čo prinesie úspory v rámci jej celkovej prevádzky,“ uviedol pri otvorení projektu predseda PSK Milan Majerský.

V prestavanom objekte, ktorý má štyri podlažia a je čiastočne podpivničený, vznikne konkrétne na prvom podlaží vstup s recepciou. Na tú nadviažu vertikálne komunikácie – schodiská a výťah, spoločenské miestnosti, kaplnka, miestnosti na terapiu (bazálnu simuláciu, fyzioterapiu, muzikoterapiu), ako aj ambulancia, vedenie zariadenia, apartmán pre rodinných príslušníkov, priestory skladov, práčovne, dielne pre údržbu aj kotolne. V časti hospodárskej budovy sa vybudujú priestory šatní a skladov pre kuchyňu.

Na druhom až štvrtom podlaží sú projektované ubytovacie miestnosti, spoločenské miestnosti, zimná záhrada, zázemie pre personál a priestory pre terapeutické a voľnočasové aktivity.

Jedným z prvkov rekonštrukcie je aj navrhnutie takzvanej nekonečnej chodby s orientačnými prvkami pre klientov.

„Budova bude pozostávať prakticky z troch častí. Rekonštruujeme ju ako celok, kde všetko pôvodné pôjde von a objekt dostane novú fasádu, strechu, nové podlahy, sociálne zariadenia, inštalácie. Zároveň sa k objektu pristaví externý presklený výťah a jeho súčasťou bude aj lávka, ktorá prepojí exteriér zariadenia s jeho interiérom, čo umožní klientom vychádzku do parku, resp. do záhrady,“ vyjadril sa k projektu zástupca zhotoviteľa Chemkostav Michalovce Ján Sabo.

Nové zariadenie sociálnych služieb bude disponovať kapacitou 36 miest. V budove sa po rekonštrukcii plánuje zriadiť ďalších 20 miest v Dome ošetrovateľskej starostlivosti. V novej organizácii by malo pracovať približne do 40 zamestnancov.

Pridanou hodnotou celého projektu je multigeneračné prepojenie seniorov a juniorov v pokojnom prostredí areálu lesníckej školy a s nadväznosťou budúceho realizovania dobrovoľníckej činnosti.

Bijacovce

V obci vznikne pobytové zariadenie sociálnych služieb pre pacientov s alzheimerom, parkinsonom a demenciou.

Fotogaléria
Vizualizácia objektu po rekonštrukcii.
Vizualizácia objektu po rekonštrukcii.
+3Bývalý internát SOŠ lesníckej prejde vnútornou...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sociálne služby #Prešovský kraj #Bijacovce