Po útoku medveďa vo Valčianskej doline je muž v umelom spánku

V stredu podvečer zaútočila na 38-ročného bežca v lokalite Javorina pri obci Valča (okrem Martin) medvedica. S vážnymi zraneniami tváre a tržnými poraneniami horných a dolných končatín ho previezli do Univerzitnej nemocnice Martin (UNM). Podľa hovorkyne UNM Kataríny Kapustovej bol po náročnej operácii uvedený do umelého spánku a je hospitalizovaný na Klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny.

13.10.2022 15:49
medveď útok Foto:
debata (2)

„V noci podstúpil náročnú niekoľkohodinovú operáciu, na ktorej mu hryzné a tržné poranenia ošetroval multiodborový tím špecialistov. Nateraz je v stabilizovanom stave, pri vedomí, komunikuje so zdravotníkmi. Utrpel mnohopočetné poranenia, ktorých liečba si vyžiada dlhší čas,“ priblížila Kapustová.

Ako informovala hovorkyňa Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Kristína Bocková, k útoku došlo v lesnom prostredí s prirodzeným výskytom medveďa hnedého, približne 900 metrov od vrchnej stanice lanovky Snowland Valča a 5 kilometrov od intravilánu. „Zásahový tím pre medveďa hnedého nebol k útoku privolaný, avšak dnes vykonal obhliadku lokality spolu so zoologičkou Správy Národného parku Veľká Fatra a miestnym poľovným hospodárom," uviedla Bocková.

Napadnutie medveďom Čítajte viac Na bežca v Malej Fatre zaútočil medveď, dohrýzol mu celé telo

Útok prišiel pravdepodobne v dôsledku prekvapenia vodiacej medvedice v podvečerných hodinách a jej prirodzenej snahy o obranu medvieďat. „Práve stret osamotenej osoby s vodiacou medvedicou patrí medzi najčastejšie príčinu útoku medveďa na človeka. Obhliadka lokality potvrdila zníženú prehľadnosť terénu s výskytom mladého bučinového lesa. Zásahový tím v tejto oblasti neevidoval žiadne hlásenia o výskyte problémových medveďov," dodala Bocková s tým, že Zásahový tím pre medveďa hnedého oblasť útoku monitoruje.

Zásahový tím pre medveďa hnedého oblasť útoku monitoruje. „Naďalej platí výzva, aby občania pri zaregistrovaní medveďov blízko ľudských obydlí túto situáciu ohlásili na linky tiesňového volania 158, 112, 159 alebo na Zásahový tím ŠOP SR +421 903 201 8­79. Podrobné informácie o tom, ako sa správať pri strete s medveďom sú dostupné na webe zásahového tímu pre medveďa hnedého,“ dodal odbor komunikácie a propagácie ŠOP SR.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #útok medveďa