Platby za energie sa im zvýšili o milióny. Nemocnice na východe začali škrtať

Štátne nemocnice bojujú s nárastom cien za energie. Šetriť v zdravotníckych zariadeniach je však obrovský problém. Ležiacim pacientom nemôžu znížiť teplotu v izbách a všetka zdravotnícka technika je na elektrinu.

31.10.2022 11:01
debata
Pozrite si video: Predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský v Ide o Pravdu
Video

Zvýšenie cien tak môže byť pre nemocnice veľkou komplikáciou. Ceny energií sa celoslovensky už teraz zvýšili o viac ako sto percent. Hľadať východiská musia aj v popradskej či košickej nemocnici.

Riaditeľ popradskej nemocnice Jozef Tekáč pre médiá uviedol, že v súvislosti s energiami je u nich dosť zložitá situácia. Zvýšenie cien pocítila nemocnica už na začiatku roka, keď jej za prvé dva mesiace prišli faktúry vo výške ako za celý minulý rok.

Areál UNLP na Rastislavovej

Ak chce košická nemocnica šetriť, musí investovať nielen do vybavenia, ale hlavne do budov.

Fotogaléria
Niektoré budovy v areáli UNLP na Rastislavovej...
Kyslíkovú stanicu plánuje nemocnica presťahovať...
+5Klinika pneumológie a ftizeológie patrí medzi...
Igor Matovič, Vladimír Lengvarský Čítajte viac Zvyšovanie platov zdravotníkov poslanci odložili. Lekári v piatok podajú hromadné výpovede

„Keďže sme obchodná spoločnosť, musíme svoje záväzky platiť načas a zatiaľ sa nám to darí. Odhadujeme, že náklady na energie tento rok v porovnaní s minulým rokom budú vyššie o 1,6 milióna eur. Toto navýšenie však nie je v plnej výške kompenzované z platieb od zdravotných poisťovní, čo je náš hlavný príjem," hovorí na margo cien riaditeľ.

V nemocnici sa preto snažia podľa neho šetriť, kde sa dá, vytvorili aj manuál úsporných opatrení. Stanovili napríklad počet elektrických vykurovacích telies na ošetrovacie jednotky, je nastavená aj kontrola ich vypínania po odchode z pracoviska, menia bežné svietidlá za LED a časť niektorých budov sa podarilo zatepliť. Okrem toho má nemocnica pripravený rozsiahly energetický projekt, ktorý zahŕňa výstavbu novej kotolne a tiež zelené riešenia. O zdroje sa chce vedenie nemocnice uchádzať z Plánu obnovy a odolnosti.

„V rámci nemocnice sú však určité normy a my musíme udržať teplotný komfort pre pacientov i zamestnancov. Nikto z nás nevie, čo nás čaká na budúci rok, máme zakontrahované energie do marca a teraz sme uchádzačom pri centrálnom verejnom obstarávaní, ktoré organizuje na nákup energií ministerstvo zdravotníctva," dodal riaditeľ.

Košická Univerzitná nemocnica L. Pasteura (UNLP) je situovaná v troch rozsiahlych areáloch na Rastislavovej ulici, na Triede SNP a na Ipeľskej ulici. Vedenie UNLP sa preto pustilo do konštruktívnych riešení tak, aby pacienti nepociťovali ich negatívne dosahy. „Oproti minulému roku evidujeme nárast cien energií o 150 percent, ceny plynu stúpli o vyše 300 percent, čo výrazne ovplyvnilo náš rozpočet. Prognózy pre rok 2023 tiež nie sú dobré, preto prijímame rad úsporných opatrení,“ hovorí riaditeľ UNLP Košice Ľuboslav Beňa.

Marcel Klimek, štátny tajomník ministerstva financií Čítajte viac Klimek z ministerstva financií o cenách energií: Silová elektrina nevzrastie ani o 1 percento, zastropujeme aj plyn

Areály nemocnice už dlhodobo zápasia s vysokými investíciami do zastaraných, energeticky náročných budov. Príjmy nemocnice už nestačia kompenzovať nedokonalosti pôvodných objektov budovaných v čase, keď energetické výdavky ani zďaleka nesiahali do takých extrémov.

Ako všetky zodpovedné prevádzky aj UNLP plánuje investíciami znížiť energetickú náročnosť na najnižšiu možnú mieru. Nemocnica sa chystá na rekonštrukciu najvyššej budovy v Košiciach na Triede SNP s priľahlou poliklinikou. Aktuálne prebieha verejná súťaž na rekonštrukciu striech – na lôžkovom monobloku a súčasne na budove polikliniky, ktorých oprava je kľúčová, na čo nemocnica plánuje použiť peniaze z kapitálových výdavkov štátu. Projekt rekonštrukcie samotných pamiatkovo chránených storočných budov už začína nadobúdať reálne kontúry, nemocnica sa plánuje zapojiť do výzvy, ktorú presne na tento účel vyhlásilo ministerstvo dopravy a výstavby.

Video
S výplatou nie sú spokojní len lekári, ale aj minister

S úspornými opatreniami začala nemocnica aj vo vlastnej réžii. Ešte pred začiatkom daždivého obdobia opravili päť striech v takmer storočnom areáli na Rastislavovej ulici za 200-tisíc eur. Ďalšie investície išli aj do opráv kanalizácie, čím sa im podarilo usporiť aj vodu.

Pred pár týždňami odstavili z prevádzky aj 50-ročnú energeticky náročnú administratívnu budovu, ktorá bola postavená z nevhodných materiálov. „Jej celoročná prevádzka by pri týchto cenách energie stála 30-tisíc eur. Prevádzky sme presťahovali do iných existujúcich priestorov a miesto tejto administratívnej budovy plánujeme v budúcnosti postaviť novú kyslíkovú stanicu,“ hovorí riaditeľ nemocnice, ktorý k úsporným opatrenia vyzval aj takmer 4-tisíc zamestnancov.

„Už vlani sme v interiéroch v rámci oboch pracovísk začali s výmenou svietidiel za úspornejšie moderné LED svietidlá. Postupne meníme zastaranú technológiu za novú, modernejšiu a úspornejšiu. Ide o čerpadlá, izolácie, termostaty i rozvody teplej a studenej vody, elektriny a kanalizácie. Tieto úsporné opatrenia sa však nesmú dotýkať komfortu pacientov a samotného liečebného a ošetrovateľského procesu,“ dodáva Ľ. Beňa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Košice #nemocnica #Poprad