Bitka pasažierov v lietadle do Košíc má dohru: Zo svedka sa stal obvinený

Let nízkonákladovou leteckou spoločnosťou z írskeho Dublinu do Košíc má dohru na polícii. V lietadle došlo k hádke medzi pasažiermi, ktorá vyvrcholila fyzickým útokom. „Cestujúci mali medzi sebou vážny konflikt, ktorý vyvrcholil pri vystupovaní. Jeden z pasažierov bol doškriabaný, bol tam riadny cirkus,“ povedal novinárom svedok nedeľňajšej udalosti. O konflikte informoval regionálny denník Korzár.

10.11.2022 11:55
Letisko Košice Foto:
Letisko Košice.
debata (24)

Letecký prepravca oznámil incident letisku, ktoré zabezpečilo asistenciu zo strany bezpečnostnej ochrany. Pasažieri zavolali políciu, ktorá vzniknutú situáciu ďalej rieši. Krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová potvrdila, že incident sa stal vo vzduchu.

„Počas letu došlo k vzájomnému verbálnemu útoku dvoch cestujúcich a následne aj k fyzickému kontaktu. Na miesto bola cez tiesňovú linku privolaná polícia,“ uviedla. Z prvotných informácií policajti zistili, že jedna z cestujúcich poškriabaním spôsobila povrchové poranenia ďalšiemu mužovi. „Všetci zúčastnení boli poučení o ďalšom postupe a o možnosti podať oznámenie. Doposiaľ však polícia žiadne neprijala. Vec bude odstúpená príslušnému obvodnému oddeleniu na ďalšie konanie vo veci,“ doplnila hovorkyňa.

Novinárom sa ozvala ďalšia cestujúca, ktorá bola svedkom incidentu. Uviedla, že žena síce muža poškriabala, ale ten predtým zatlačil na tvár polročného bábätka, ktoré mala na rukách jeho matka. Podľa svedkyne matka mala jedno svoje dieťa na rukách a jej druhé, asi trojročné, stálo vedľa. Keď si ešte počas pristávacieho manévru ľudia začali vyberať batožinu, staršie dieťa sa potklo. Drglo do mamy a tá neúmyselne buchla muža, ktorý mal byť napadnutý. Muž na situáciu reagoval neadekvátne a chytil bábätko za tvár. Na čo reagovala stará mama dieťaťa a mužovi poškriabala tvár. Svedkyňa uviedla, že sa jej nepáčilo konanie muža a ani polície. Hliadka bola podľa nej arogantná voči žene, ktorá im ukazovala odtlačky prstov na tvári dieťaťa. Čudovala sa, že obeťou bol muž.

Nové skutočnosti polícia preveruje. „Dotyčný muž po vypočutí odmietol, aby sa vo veci konalo. Polícia sa však už od zistenia incidentu prípadom zaoberá, vo veci koná ex offo. Novozistenými informáciami sa budeme zaoberať,“ doplnila policajná hovorkyňa.

Sťažnosti na lety z Írska aj z Anglicka

Viacerí cestujúci letiaci linkami na trase z Košíc do anglického Stanstedu, Liverpoolu a Lutonu a do írskeho Dublinu alebo späť sa sťažujú na nekomfortné cestovanie. Problémy robia Slováci cestujúci za prácou do Anglicka.

„Nelietam pravidelne na týchto linkách, ale tak dvakrát do roka cestujem za bratom do Anglicka. Väčšinou letím linkou do Stanstedu. Počas posledného letu tam aj späť letela s nami skupina asi 20 spoluobčanov. Boli medzi nimi celé rodiny s malými deťmi. Tie boli počas letu veľmi hlučné. To by som aj chápala, ale chlapi v lietadle popíjali, kričali na seba a dobre, že sa pri vystupovaní nepošliapali navzájom, ako sa ponáhľali z lietadla,“ spomína na let Michaela.

Aj Jaro lieta do Košíc za svojou rodinou z Anglicka. „Je to väčšinou stresujúca cesta. Už na letisku všetci vedia, že sú to Slováci. V dutty free nakupujú hlavne alkohol, ktorý zvyknú popíjať aj v lietadle. Keďže sa lieta nízkonákladovkou a sedadlá sú náhodné rozdelené, pobehujú po celom lietadle a presádzajú sa. Rád si presadnem, aby sedeli spolu a mňa neotravovali. Zatiaľ sa nikto pri mojej ceste nepobil, ale niekedy si myslím, že to po prílete vonku už nedopadlo najlepšie.“

Katka si naplánovala trojdňový výlet z Košíc do Liverpoolu. Hovorí, že cesta tam aj späť bola hrozná. „Letuška pri vzlete kričala na pasažierov, nech si už sadnú, lebo nevzlietneme. Pokrikovali po sebe a aj kvôli tomu sme mali meškanie. Piloti ľudí cez komunikátor upozorňovali, že ak si nesadnú, tak budú musieť zrušiť let. V lietadle sedelo aj šesť anglických ortodoxných Židov a tí nechápali, čo sa deje. Do Košíc idú ľudia už so zarobenými peniazmi, a preto nakupujú veľa alkoholu. Ešte sme boli vo vzduchu a už si vyberali veci. Opäť letuška musela zasahovať a kričala, že zavolá políciu. Tí ľudia priam vybiehali z lietadla.“

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Košický kraj #incident #letisko Košice #polícia SR