Chorvátskeho rysa zachraňujú Slováci. Sú európskou špičkou

V zúboženom stave priviezli mláďa rysa ostrovida s menom Karlo do rehabilitačnej stanice Národnej zoologickej záhrady v Bojniciach. Keď ho dostanú do formy, vypustia ho do voľnej prírody. Nový domov potom možno nájde v talianskych Alpách.

14.11.2022 11:25
rys, Karlo, Bojnice, zoo, záchrana Foto:
Rys Karlo v slovenskej rehabilitačnej stanici.
debata (1)

Päťmesačného Karla našli v nelichotivom zdravotnom stave v chorvátskych horách. Odtiaľ ho transportovali do zoologickej záhrady v Záhrebe, ktorá je oficiálnym záchranným centrom pre prísne chránené živočíchy v Chorvátsku. Po tom, čo mu poskytli neodkladnú prvú pomoc, sa na základe žiadosti tamojšieho ministerstva hospodárstva uskutočnil jeho prevoz do Bojníc. Práve tam majú s rehabilitáciou rysích mláďat bohaté skúsenosti.

VIDEO: Chorvátskeho rysa zachraňujú Slováci.

Video

„Vyhliadky tohto samčeka sú v našej organizácii podstatne nádejnejšie ako v Chorvátsku,“ hovorí Andrea Klasová z bojnickej zoo. „Prejavenie dôvery od iného štátu je pre nás zadosťučinením a cťou. Je to odmena za náš výnimočný prístup k ochrane a záchrane tohto druhu,“ podotkla.

Súhlasí s ňou aj ich hlavný zoológ Branislav Tám. „Pre nás to ale nie je žiadne prekvapenie, lebo si uvedomujeme, na akej vysokej úrovni je naša práca v zahraničí cenená. Už niekoľko rokov evidujeme podobné žiadosti aj z iných krajín,“ uviedol Tám. „Pevne verím, že rysa Karla čoskoro zrehabilitujeme a pripravíme na návrat do voľnej prírody,“ pokračoval s tým, že toto mláďa chcú čo najskôr dostať do dobrej kondície. Objasnil, že aktuálne je umiestnené v karanténe, lebo ho preliečujú proti parazitom. „Takže má špeciálny režim,“ podotkol.

zväčšiť Experti v bojnickej zoo patria k európskej špičke. Foto: Branislav Tám
Experti, Bojnice, zoo, rys, Karlo Experti v bojnickej zoo patria k európskej špičke.

Zoológ priblížil, že 3,5-kilogramový samček bez matky sa ešte začiatkom októbra priblížil k rodinnému domu v horskej oblasti Gorskeho Kotaru. „Bol značne vyhladovaný, v zlej kondícii, so stratou osvalenia a s parazitmi,“ spresnil. Odhaduje, že rehabilitácia potrvá pravdepodobne do mája budúceho roka.

„Rys musí byť v dostatočnej sile, aby sa o seba dokázal postarať a sám loviť,“ hovorí Tám. „Karlo bude vypustený v rámci projektu na záchranu dinárskej populácie rysa ostrovida. Kde presne k tomu dôjde, ešte nevieme. Je však možné, že to bude na talianskej strane Álp. Je to otázkou času a plánovania,“ poznamenal.

Podobnú žiadosť o pomoc z Chorvátska vraj mali už pred pár rokmi. „Nakoniec však uprednostnili rehabilitáciu na národnej úrovni. Pre mnohé krajiny to môže byť cesta, lebo nie všade majú vybudované kapacity, odborne potrebný a vytrénovaný personál či skúsenosti. V tomto smere patrí naša zoo medzi európsku špičku,“ tvrdí Tám. Vzápätí upozornil, že ich práca je vysoko cenená aj v z pohľadu celkového prístupu k problematike druhu ako takého. „Naši experti sú členmi asi všetkých pracovných skupín a komisií zaoberajúcich sa problematikou rysa v rámci celej Európy. Samozrejme, v našej bojnickej stanici rehabilitujeme aj iné živočíchy,“ doplnil Tám.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zoo #Bojnice #Trenčiansky kraj #rys