Autá nerezidentov zmizli. Petržalčania sú s parkovacou politikou spokojní

Na základe prieskumu je s parkovacími zónami v bratislavskej Petržalke spokojná väčšina rezidentov s autami. Vyplýva to z prieskumu mestskej časti, do ktorého sa zapojilo viac ako 2100 obyvateľov častí, kde platia parkovacie zóny, v ktorých je možné parkovať iba v modro vyznačených boxoch.

21.11.2022 17:49
paas Foto:
Vyhradené parkovanie pre rezidentov PAAS v jednej zo zón v Bratislave.
debata (11)

Ako informuje hovorkyňa mestskej časti Mária Halašková, 150-tisícová samospráva oslovila s prieskumom všetkých 6 408 dotknutých rezidentov s autom na Dvoroch 1, 3, 5, 6, v Starej Petržalke a aj Dvoroch 4, kde platí celomestský parkovací systém PAAS.

Petržalka v rámci svojho parkovacieho systému od septembra spustila prvé modré parkovacie zóny. „Nadviazali na miestnu časť Dvory 4, kde túto novinku ešte v januári zaviedol magistrát hlavného mesta," priblížila Halašková s tým, že podľa väčšiny opýtaných nová regulácia výrazne alebo čiastočne zlepšila ich parkovanie a až tri štvrtiny pozorujú vo svojej lokalite výrazné alebo čiastočné zlepšenie parkovania aj podľa dopravných predpisov. Najvyšší pomer spokojných respondentov, až 65 percent, je z Dvorov 4, kde platí celomestský parkovací systém.

SR Bratislava doprava parkovanie zóny regulované PAAS BAX Čítajte viac Bratislava pripravuje zásadné zmeny v parkovacej politike. A k lepšiemu

„Tu parkovacia zóna PAAS z dielne magistrátu funguje bezmála 11 mesiacov a autá nerezidentov z nej zmizli ako prvé,” vysvetľuje Ivan Lučanič z referátu mobility Miestneho úradu Petržalka. Po štyroch týždňoch od zavedenia zón väčšina oslovených pozorovala výrazné alebo čiastočné zlepšenie aj pri parkovaní v modrých zónach mestskej časti, ktoré zostávajú naďalej bezplatné. Podľa 11 až 16 percent respondentov parkovacie zóny situáciu s dostupnosťou legálnych verejných boxov pre autá čiastočne alebo výrazne zhoršili.

Najväčší pomer nespokojných opäť pochádza z magistrátnej zóny PAAS Dvory 4. Podľa Lučaniča to môže byť zapríčinené práve jej spoplatnením. „To motoristov polarizuje i napriek lepšej dostupnosti voľných parkovacích boxov, ktorú väčšina vníma,” uzatvára a dodáva, že vzhľadom na pozorovania z praxe a výsledkov prieskumu bude Petržalka pre svojich rezidentov uzatvárať aj ďalšie parkovacie zóny. Aktuálne plánujú spustiť zóny na Hájoch 1 a 2 a Lúkach 6. V tých po novom už bude možné parkovať už len v modro vyznačených boxoch.

šafko, električka, petržalka, bratislava Čítajte viac Bratislava ukázala, ako by mala ísť električka po novej trati popred SND

Do Petržalského parkovacieho systému zároveň po Technopole a supermarkete Billa na Muchovom námestí zapoja ďalšie súkromné parkoviská určené najmä pre nerezidentov, ktorí v zónach mimo vyhradených časov nezaparkujú. Najbližšie im za poplatok jedno euro na celú noc sprístupnia aj parkovisko pred TPD neďaleko zjazdu zo Starého mosta.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Petržalka #PAAS #bratislavská parkovacia politika