Požiar bytovky v Prešove má dve obete, evakuovať museli dvesto ľudí

Nočný požiar na ôsmom poschodí v bytovom dome na Prostějovskej ulici č. 3 na prešovskom Sídlisku III si vyžiadal 2 obete. Primátor mesta Prešov František Oľha vyhlásil mimoriadnu situáciu. Polícia začala v súvislosti s požiarom trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia.

25.11.2022 06:23 , aktualizované: 09:38
SR požiar bytový dom obete POX Foto: ,
Na snímke bytový dom na Prostějovskej ulici v Prešove po požiari, ku ktorému došlo vo štvrtok (24. 11.) pred polnocou. Požiar si vyžiadal dve obete.
debata (5)

VIDEO: Požiar bytu v prešovskej bytovke mal tragický koniec.

Video

„Požiar v 12-poschodovom bytovom dome vypukol na vrchných poschodiach. Na mieste udalosti boli všetky záchranné zložky. Hasiči evakuovali osoby do autobusu HaZZ,“ uviedla ešte v noci Tatiana Amrichová, operačná dôstojníčka KR HaZZ v Prešove.

Na snímke bytový dom na Prostějovskej ulici v...
Na snímke bytový dom na Prostějovskej ulici v...
+5Na snímke bytový dom na Prostějovskej ulici v...

Hasiči po príchode na miesto odstavili prívod plynu a vody, nakoľko prasklo vodovodné potrubie. Z bezpečnostných dôvodov bola odstavená aj elektrina. „Z bytovky bolo evakuovaných približne 200 osôb, ktoré sa v čase požiaru nachádzali v jednotlivých bytoch. Záchranári ošetrili ľudí, ktorí sa nadýchali dymu. Dvaja ľudia utrpeli zranenia,“ uviedol hovorca mesta Vladimír Tomek.

Podľa informácií TV Markíza v jednom z bytov našli v kuchyni pri sporáku hasiči ležať ženu bez známok života. Jej manžela sa ešte počas zásahu snažili dostať z bytu a pokúsili sa ho oživiť, čo sa však nepodarilo. Manželia mali okolo 60 rokov. Ich 36-ročný syn bol so zraneniami prevezený do nemocnice. Spolu s ním skončila v opatere lekárov aj staršia pani, ktorá sa nadýchala dymu. Čo požiar spôsobilo zatiaľ jasné nie je.

VIDEO: Najväčšiu tragédiu zažil Prešov pred tromi rokmi, keď po výbuchu v bytovke na Mukačevskej ulici zahynulo osem ľudí. Toto je príbeh tohto paneláka: od momentu výbuchu po zrovnanie so zemou.

Video

Bytový dom, v ktorom sa nachádza 72 bytov, je aktuálne pre obyvateľov neprístupný. Vzhľadom na rozsah požiaru musí objekt prezrieť statik. Bytovku následne musia skontrolovať zástupcovia plynární, vodární a elektrární. Avizovaný je aj príchod expertíznej skupiny, ktorá bude zisťovať príčiny požiaru. Tie zatiaľ nie sú známe.

Po ukončení obhliadok bude umožnený obyvateľom koordinovaný prístup k bytom, aby si mohli prevziať svoje osobné veci. Jednotlivé byty budú sprístupnené v spolupráci s mestskou políciou.

„Mesto Prešov v spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom zabezpečilo dočasné náhradné ubytovanie pre 9 osôb na stredoškolskom internáte na Volgogradskej ulici. Ostatní obyvatelia si zabezpečili náhradné ubytovanie u rodinných príslušníkov a známych,“ dodal na záver hovorca.

Tragédia sa stala necelé dva týždne pred 3. výročím tragédie na Mukačevskej ulici, kde v podobnom paneláku 6. decembra 2019 vybuchol plyn a o život prišlo osem ľudí.

Video
Všetko o poistení domu a bytu s Vladimírom Cvikom (Netfinacie.sk). Premiéra január 2020.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Prešov