V Univerzitnej nemocnici Bratislava stiahli výpovede takmer všetci lekári

V Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) takmer všetci lekári stiahli svoje výpovede. Nemocnica preto pokračuje v štandardnom režime a bude poskytovať zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa nemocnice Eva Kliská. Výpovede podľa jej slov stiahli všetci okrem šiestich lekárov.

30.11.2022 13:14 , aktualizované: 23:07
Fakultná nemocnica J. A. Reimana v Prešove Foto:
Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove
debata (7)

„Predstavitelia Lekárskeho odborového združenia v UNB nás informovali o tom, že lekári, ktorí u nás podali výpoveď, ju stiahli a späťvzatie výpovedí nám doručia ešte dnes. Zdá sa, že kríza je zažehnaná a pre nás to znamená, že prevádzka v nemocnici pokračuje v štandardnom režime a okrem neodkladnej zdravotnej starostlivosti budeme realizovať aj plánované výkony a ostatnú zdravotnú starostlivosť,“ uviedla pre TASR Kliská.

VIDEO: Podpis memoranda medzi vládou a lekármi.

Video

Vláda a lekárski odborári podpísali v stredu na Úrade vlády SR memorandum, ktoré rieši požiadavky lekárov v hromadných výpovediach. Obe strany veria, že je to začiatok spolupráce a krok k lepšiemu zdravotníctvu na Slovensku. Parlament krátko pred podpísaním memoranda schválil zvýšenie platov lekárov.

Nemocnica v Prešove bude poskytovať iba neodkladnú zdravotnú starostlivosť

Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove bude od štvrtka do nedele bez ohľadu na to, či lekári stiahnu alebo nestiahnu výpovede, poskytovať iba neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Bude tiež poskytovať vopred naplánovanú onkologickú a biologickú liečbu. Potvrdil to riaditeľ nemocnice Ľubomír Šarník.

„Zatiaľ lekári výpovede nestiahli. Očakávam, že sa to udeje niekedy popoludní, skôr podvečer. Tak, ako sa celá záležitosť vyvíja, všetci budú čakať na to, či sa v parlamente schváli zákon alebo nie,“ uviedol Šarník.

Ak by nedošlo k stiahnutiu výpovedí lekárov, majú podľa jeho slov pripravený krízový plán. „Bude platiť tak či tak od štvrtka, lebo keby došlo k stiahnutiu výpovedí o 18.00 či 19.00 h, tak my nebudeme vedieť zareagovať tak, aby sme od štvrtka išli úplne v štandardnom plnohodnotnom režime. Ideme režimom poskytovania iba neodkladnej zdravotnej starostlivosti,“ vysvetlil Šarník.

Nemocnica bude podľa neho v piatok informovať o tom, v akom režime bude fungovať budúci týždeň.

Lekári z nemocníc v Žilinskom samosprávnom kraji stiahli výpovede

Lekári z nemocníc v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) po schválení zvýšenia platov stiahli svoje výpovede. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Eva Lacová.

„Vďaka tomu budeme aj naďalej schopní od polnoci poskytovať zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu. Nemocnice na území ŽSK tak budú fungovať v normálnom režime, vrátane plánovaných výkonov a ostatnej zdravotnej starostlivosti,“ doplnila hovorkyňa ŽSK.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #Prešov