Aplikácia "Adoptuj si svoj chodník" zlyhala. Desiatky Košičanov po snehovej kalamite skončili v nemocnici

Od snehovej kalamity v Košiciach už uplynuli v stredu tri dni. V meste sú očistené hlavné ťahy, problém však majú obyvatelia na chodníkoch, ktoré nie sú očistené. Viacerí skončili so zraneniami v nemocnici.

14.12.2022 17:02
košice kalamita 12.12.22 Foto:
Chodníky boli v Košiciach ešte aj v stredu zľadovatelé.
debata (10)

Po veľmi dobrých skúsenostiach z predchádzajúcich dvoch rokov avizovalo mesto, že bude pokračovať v osvedčenom projekte Adoptuj si chodník a zarábaj cez mobilnú aplikáciu. Záujemcovia o ručné odpratávanie snehu a ľadu si minulý rok adoptovali 710 úsekov chodníkov. Po tom, čo v Košiciach napadol prvý sneh, však táto aplikácia nefungovala.

„Je to veľmi nepríjemné, že ešte ani dnes nie sú chodníky očistené. Pred blokom sme si sami vyčistili, čo sme mohli, ale nemôžeme predsa čistiť celé chodníky. Ja so svojím trojmesačným bábätkom sa s kočíkom neviem dostať na prechádzku. Videla som, že na druhej strane cesty je predsa len chodník aspoň trochu očistený, ale kvôli nahrnutému snehu z cesty k chodníku sa neviem dostať na priechod pre chodcov,“ hovorí mamička Veronika z mestskej časti Juh.

Magistrát v pondelok médiá informoval, že na „spojazdnení" aplikácie sa usilovne pracuje. Dôvody nefunkčnosti napriek novinárskym otázkam vtedy neuviedol.

Po prvotných problémoch sa však Košičania konečne dočkajú aj čistenia chodníkov. „Mesto Košice sa celkovo stará o viac ako 700 kilometrov ciest a chodníkov, z toho približne o 370 km chodníkov. Aktuálne máme podpísaných 695 zmlúv z celkovo 832 chodníkov, ktoré boli určené na adopciu. Aplikácia „Zimná údržba“ a projekt „Adoptuj si chodník“ je funkčná a poskytuje užívateľom aktuálne informácie o stave konkrétnych úsekov. Ľuďom zároveň mesto posiela aktivačné SMS správy prostredníctvom súkromného operátora," uviedli v stredu z komunikačného oddelenia.

košice kalamita 12.12.22 Čítajte aj Východ Slovenska je pod snehom, najväčšie problémy sú v Prešove

Projekt funguje v mestských častiach Sever, Staré Mesto, Západ, Juh a tohto roku pribudla aj možnosť ich adopcie v mestskej časti Nad jazerom.

Zaujímavosťou v meste je, že Sídlisko KVP sa o zimnú údržbu stará vo vlastnej réžii. Tamojší starosta Ladislav Lörinc už v utorok hlásil, že sídlisko je plne prejazdné. „Zamerali sme sa predovšetkým na hlavné ťahy peších a zastávky MHD, aby sme obyvateľom uľahčili a najmä umožnili cestu do práce. Aktuálne je zimná údržba zabezpečená pred všetkými zastávkami, priechodné sú aj schody a chodníky,“ uviedla mestská časť na sociálnej sieti. V teréne mali nasadených 21 zamestnancov a štyri mechanizmy. „Robíme, čo je v našich silách. Nemôžeme sa spoliehať na mesto Košice, ktoré to má pred zastávkami MHD alebo materskými či základnými školami na starosti a nevenuje tomu potrebnú pozornosť,“ uviedol starosta.

V pondelok ošetrili na oboch urgentných príjmoch Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach (UNLP) spolu 43 pacientov, ktorí utrpeli úraz v dôsledku nepriaznivého počasia. Viacero pacientov museli aj hospitalizovať, keďže si zlomili rameno či stehennú kosť.

„Ak sa niekto na vyčistenom chodníku zraní, zodpovednosť za prípadne úrazy chodcov na adoptovaných chodníkoch nenesie užívateľ aplikácie, ale mesto ako správca komunikácie. Mesto je pre takýto účel poistené," uviedol magistrát.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Košický kraj #snehová kalamita #chodníky