Vysoké Tatry sú na turistov pripravené, nejaké obmedzenia môžu prísť po novom roku

Klasické papučové vianočné sviatky sú na Slovensku stále v móde. Na užívanie si Vianoc v horách Slováci buď nemajú dostatok peňazí, alebo im v tom bránia tradície.

20.12.2022 10:13
Vysoké Tatry Foto: ,
Vysoké Tatry
debata

Hotely a strediská vo Vysokých Tatrách sú na zimnú sezónu pripravené, vianočné termíny však návštevníci využívajú len o niečo viac ako na polovicu. Koniec roka je však podľa výkonnej riaditeľky

Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lucie Blaškovej o inom.

Ako budú vyzerať sviatky v našich veľhorách?

  • Podľa informácií z tatranských hotelov je ich obsadenosť počas Vianoc niečo viac ako 60 percent. Vianoce v Tatrách ešte stále nie sú najmä pre Slováka bežné. V tomto sme konzervatívni, trávime Vianoce doma, v kruhu najbližších. Silvester je už iný, silvestrovská lyžovačka a dovolenka vo Vysokých Tatrách je u viac ako polovice hotelierov vypredaná úplne. Štvrtina hotelov má ešte voľné kapacity, ale menej ako polovicu svojich kapacít, iba malá vzorka opýtaných uvádza, že obsadenosť svojich zariadení má pod 30 percent kapacity. Väčšina z hotelov ponúka Silvestrovský balík na minimálne 3 noci, a taká je aj priemerná dĺžka ubytovania v tomto období.
zväčšiť Foto: Ivan Majerský, Pravda
tatry, lyžovačka, prázdniny, lyžiar, lanovka, lomnický štít stit

Prevažuje domáca či zahraničná klientela?

  • Gro klientov sú klasicky Slováci, ten rebríček národností sa vo Vysokých Tatrách zásadne nemení, občas si vymenia priečku Česi a Poliaci. Výrazne stúpa dopyt najmä z Rumunska a takisto ani nie tak priamo Silvester, ale celkovo zimná dovolenka u nás zaujíma čoraz viac turistov z Pobaltia, najmä z Lotyšska a Litvy. Zdá sa však, že mierne klesol dopyt z Poľska, čo môže byť spôsobené predovšetkým masívnou podporou cestovného ruchu a gastra na poľskej strane. Našej konkurencii na druhej strane to umožňuje pracovať s cenami na základe lacnejších vstupov, keďže je tam na niektoré potraviny znížená, či dokonca nulová DPH. Výrazne to pomáha aj podnikateľom. Z ostatných národností k nám prichádzajú Maďari, pri ktorých registrujeme nárast, Nemci, a v prvej desiatke sa stabilne drží aj Veľká Británia, zrejme vďaka priamemu leteckému spojeniu s Popradom-Tatrami.

Kam by sa mali návštevníci Vysokých Tatier určite vybrať?

  • Počas zimy sú dvoma najväčšími lákadlami lyžovačka či zábava na snehu a potom zimná turistika. Istota snehu vo Vysokých Tatrách je zvyčajne do apríla, takže keď aj nikde na Slovensku nie je sneh, tu je istota lyžovačky do jari. Určite veľkou atrakciou je Tatranský ľadový dóm, kde evidujeme každý rok najvyššiu návštevnosť. Podarilo sa nám už vďaka napadanému snehu začať s úpravou bežkárskych tratí. Vo štvrtú adventnú nedeľu sme spustili aj sánkovanie na najdlhšej dráhe z Hrebienka. Na Štrbské pleso a späť už premáva Skibus a od Vianoc bude jazdiť po celých Tatrách. Túto službu dávame zvlášť do pozornosti, aby sa ľudia vyhli nepríjemnostiam s parkovaním či pri zahustenej doprave.
zväčšiť Hotely sú na turistov pripravené aj personálne. Foto: archív: Hotel Lomnica
tatry / hotel / Lomnica Hotely sú na turistov pripravené aj personálne.

Majú tatranské hotely dostatok zamestnancov?

  • Na zimu sú hotelieri pripravení aj personálne. Ale je časť hotelov, ktorá nedostatok zamestnancov v prieskume uvádza. Zhruba je to do 20 percent opýtaných.

Budú hotely v rámci prebiehajúcich kríz obmedzovať služby?

  • U nás v Regióne Vysoké Tatry a ani v tatranských hoteloch neočakávame počas zimnej sezóny žiadne obmedzenia v poskytovaní služieb. Možno budú prevádzky, ktoré skrátia prevádzkový čas napríklad vo wellness. Turisti si však budú môcť užiť všetko, čo k dovolenke v zime v Tatrách patrí – jedlo, aktuálne už svietiacu krásnu vianočnú výzdobu, atrakcie, horúci čaj na vysokohorskej chate. Dovolenkárom je k dispozícii viac ako 300 ubytovateľov rôznych kategórií – od 5* hotelov po privátne ubytovania či apartmány. Najvyhľadávanejšie sú 4* a 3* hotely, najmä pre komplexnosť služieb.

Vrátili sa turisti do Vysokých Tatier po koronakríze?

  • Medziročne stále evidujeme pokles ubytovania na úrovni do 20 percent. Úplne bolo zatvorených iba zopár hotelov. Ostatní majitelia však očakávajú zhoršenie situácie po 1. januári, ak neprídu nejaké relevantné opatrenia zo strany štátu. Žiaľ, sú tu aj reštaurácie, ktoré neotvorili alebo neotvoria, pretože to pre nich nemá ekonomicky žiadny význam. Hlavným dôvodom sú náklady – zdražovanie energií, zdražovanie potravín či zvyšovanie miezd. Uvidíme, ako sa podarí zastaviť už roztočenú špirálu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #lyžovačka #sviatky