Trebišovčanov urazil nový seriál Iveta. Primátor sa sťažuje riaditeľovi televízie JOJ

Televízia JOJ predstavila Ivetu a padol rekord. Miniséria divákov naozaj zaujala, no nešlo iba o herecké výkony či scenár. Hlavná hrdinka pochádza z Trebišova a práve tam seriál vyvolal najväčšie emócie. Dokonca sa na riaditeľa televízie obrátil aj prvý muž mesta.

12.01.2023 17:00
iveta, Foto:
Záber zo seriálu Iveta na Jojke.
debata (60)

Primátor Marek Čižmár píše, že seriál v negatívnom zasiahol do bežného života Trebišova. „Dnes už nie je doba, kedy máme zaujať, osloviť a potešiť publikum inteligentným humorom,“ kritizoval v otvorenom liste autorov seriálu.

Ten podľa neho hulvátstvom a vulgarizmami zámerne prekresľuje realitu. Alkoholizmus školákov, zosmiešňovanie náboženského života či „jednoduchosť a prízemnosť“ vyjadrovania ľudí žijúcich v Trebišove tak, ako to zobrazuje seriál, podľa neho zámerne prekresľuje realitu.

iveta, Čítajte viac Je Slovensko plné rasizmu, predsudkov a borovičky? Jojka s novým seriálom zaťala do živého

Prekáža mu, že seriál autori nesituovali do anonymného mesta tak, ako „v prípade populárneho seriálu Horná Dolná“.

Primátor si tiež myslí, že podobné formáty „urážajú a prinášajú silne negatívny vplyv, a to najmä pre mládež.“ Upozornil tiež na polarizovanie spoločnosti a vytváranie negatívnych nálad.

„Azda najsmutnejšie pre mňa ako občana pôsobí fakt, že na tvorbu a sprostredkovanie týchto nálad sa prepožičiavajú herecké osobnosti, ktoré máme späté s významnými divadelnými či hereckými rolami. Je to pre mňa a mnoho ľudí v mojom okolí veľké sklamanie,“ dodal primátor.

Primátor Trebišova Čižmár avizuje, že mesto sa obráti s podnetom na Radu pre mediálne služby.

Hovorkyňa televízie JOJ Lucia Tuhelová pre aktuality.sk uviedla, že seriál Iveta vytvorili autori, ktorí patria k slovenskej a českej televíznej a filmovej špičke. "Seriál je umeleckou výpoveďou, z ktorej nevyplýva, že východ Slovenska je horší ako západné veľkomesto a že morálne hodnoty ľudí závisia od toho, v ktorom regióne žijú,“ uviedla hovorkyňa. „V našom seriáli nakoniec hlavné postavy nájdu lásku, priateľstvo, vzájomnú úctu, pochopenie i mravnosť. Predtým, ako ktokoľvek vynesie nad seriálom súd, odporúčame dopozerať ho do konca,“ dodala.

Záber zo seriálu Iveta na Jojke.
Záber zo seriálu Iveta na Jojke.
+12Záber zo seriálu Iveta na Jojke.

Prvé dve epizódy seriálu Iveta boli najsledovanejšie v celej seriálovej histórii Jojky. Výkonom prekonali aj štart veľkých hitov konkurencie ako Druhá šanca. Najviac divákov v novodobej televíznej histórii Slovenska mali Susedia, keď sa v roku 2018 vrátili na obrazovky, a tesne prekonali miliónovú hranicu. V roku 2015, keď štartovala Horná Dolná, pri obrazovkách sedelo 850-tisíc divákov.

iveta, Čítajte viac Iveta s totálnym rekordom všetkých čias: Je to najsledovanejší seriál v histórii Jojky

Za Ivetou stoja hviezdni tvorcovia, scenárista Petr Kolečko, ktorý pre Jojku napísať už niekoľko seriálov, kameraman Martin Žiaran a režisér Jan Hřebejk. Táto kombinácia čo to môže naznačiť o kvalite výsledného produktu. Netaja sa ambíciou vytvoriť jedinečné a veľmi špecifické dielo, ktoré nebude pochuti každému. Dôvod? Príbeh, ako je napísaný, má ukázať bezútešnú realitu východného Slovenska a súčasných pomerov naprieč niekoľkými generáciami ľudí žijúcich v Trebišove.

© Autorské práva vyhradené

60 debata chyba
Viac na túto tému: #seriál Iveta