Ste prispatí? Darcovia žiadali spoločný transparentný účet pre ľudí z vyhoreného Polygonu

Nový rok sa začal pre obyvateľov nitrianskeho Polygonu nešťastne. Mohli len nečinne sledovať rýchlo sa šíriace plamene nad ich domovmi, ktoré neveštili nič dobré. Niektorí nitrianskej radnici vyčítali, že zaspala a na pomoc pre všetky dotknuté rodiny nezriadila jeden transparentný účet.

13.01.2023 10:00
debata
VIDEO: Peter nám ukázal spúšť v jeho jednoizbovom byte v Polygone
Video
Polygon: Peter (55) nám ukázal spúšť v jeho jednoizbovom byte.

Do pomoci sa zapojilo viacero organizácií a vznikli tiež individuálne zbierky na pomoc konkrétnym ľuďom či rodinám. „Neuvažujete, prosím, o zriadení oficiálneho transparentného účtu pre potreby všetkých rodín tak, ako to pred rokmi urobil Prešov? Sú iba účty pre konkrétne rodiny a cez občianske združenie Lexras. Iste mnohí, tak ako ja, nevedia, kto stojí za týmto združením,“ ozvala sa na sociálnej sieti Viera s tým, že sa tým združenia nechce dotknúť. Nechcela však niekomu „naletieť“.

Polygon Nitra Čítajte viac Kto je za požiarom v Nitre? Škodu za 6 miliónov môže mať na svedomí kriminalista

„Bohužiaľ, toto mesto je prispaté, účet nezriadilo, spolieha sa na občianske združenie. Smola pre rodiny z Polygonu. V prvých dňoch by veľa ľudí dalo na spoločný účet (nie na individuálny), takto sa im vyzbiera pár stoviek,“ pridala sa v diskusii pod príspevkom mesta s prehľadom rôznych podporných aktivít Eva. Myslí si, že neznámym občianskym združeniam veľa ľudí peniaze nedá a svoje hrá aj časový odstup od tragédie.

„Vedeli sme o finančnej zbierke, ktorú vyhlásilo občianske združenie Lexras. Informovali sme o nej prostredníctvom našich rôznych komunikačných kanálov. Takisto sme vedeli o ďalších formách pomoci, ktoré sa dostávali postihnutým rodinám. V tejto situácii sme nepovažovali za účelné zriaďovať ďalší transparentný účet pre obete požiaru,“ povedal hovorca mesta Nitra Tomáš Holúbek.

VIDEO: Polygon v Nitre, kde vyhorelo niekoľko bytov
Video

Krátko po požiari vytvorila radnica v priestoroch mestského úradu prvotné zázemie pre obyvateľov neďalekého Polygonu. „Mohli sem prísť, dať si teplý čaj, prípadne tu aj prespať,“ priblížil Holúbek. V meste bola na základe rozhodnutia krízového štábu vyhlásená mimoriadna situácia. Radnica následne vytvorila krízové ubytovanie vo svojich priestoroch na Levickej ulici, kde prichýlili deväť ľudí.

„Momentálne tam máme ubytovanú jednu štvorčlennú rodinu s otcom, ktorý je po mozgovej porážke a je odkázaný na vozík a nepretržitú starostlivosť. Stará sa oň jeho manželka a dvaja dospelí synovia,“ priblížil hovorca. Mesto tiež vyhlásilo internú zbierku medzi svojimi zamestnancami a mestskými poslancami.

Osudná noc v Polygone

Počas silvestrovskej noci, približne o pol druhej ráno, začala horieť strecha nitrianskej polyfunkčnej budovy. Z bytov, ktoré zaberajú dve najvyššie poschodia, vybiehali von naľahko oblečení obyvatelia. Hasiči sa snažili dostať oheň pod kontrolu niekoľko hodín. Požiar si nevyžiadal žiadne obete, nikto nebol zranený. Jeden človek bol hospitalizovaný v nemocnici na pozorovanie, pretože sa nadýchal splodín horenia. Evakuovaných bolo 40 ľudí. Na mieste poskytoval psychologickú pomoc nitriansky krajský policajný tím posttraumatickej intervencie i humanitárna jednotka nitrianskeho Červeného kríža.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #požiar #Nitra #Polygon #transparentný účet