Medveď zalezený v brlohu celú zimu? Mýtus, ktorý môže nepríjemne prekvapiť

Medveďa túlajúceho sa lesom je dnes možné stretnúť už aj v zime. Neprespí ju vkuse, ako si to mnohí myslia. "Každoročne zaznamenávame v zime pohyb medveďov v blízkosti ich zimovísk," hovorí zoologička Mária Apfelová zo Správy Národného parku Veľká Fatra.

19.01.2023 12:09
debata
VIDEO: Medvede nespia už ani v zime
Video
Medveď na Ďumbieri spozorovaný v apríli 2022

Ide najmä o mladé medvede alebo samce, ktoré sa nemusia starať o mláďatá. Počas zimy sa však nevzďaľujú príliš ďaleko od svojich úkrytov, pretože počasie sa môže rýchlo zmeniť.

Skupinu medveďov sa podarilo nakrútiť aj poľovníkom v lesoch pri Komjatnej (okres Ružomberok) počas víkendovej poľovačky. O videu, ktoré koluje na internete, informoval týždenník MY Liptov. „Do pohonu nám vošlo päť medveďov. Splašili sa, nakoľko ich durili psy,“ priblížil zas pre TV Markíza Daniel Kubis z Poľovníckeho združenia Komjatná.

Zábery z videa stihli zneužiť niektoré účty na sociálnych sieťach na šírenie dezinformácií. Jeden z nich hovoril o medveďoch za domami pri bratislavskej Borinke. Na šírenie nepravdivých poplašných správ upozornili štátni ochranári.

Bez snehu hodovisko

„Medveď nespí preto, že poklesne teplota a je chladno. Na zimný spánok sa ukladá, pretože nemá dostatok potravy, ktorá by mu pokryla energetický výdaj a toto obdobie potrebuje v bezpečí prečkať,“ vysvetľuje zoologička. Aj keď sa medvedí jedálniček sezónne mení, jeho základ tvorí potrava rastlinného pôvodu. „Môžu to byť rastliny alebo ich časti, korienky, plody či semená, ktoré si medveď dopĺňa aj inými zložkami ako je hmyz či zdochliny,“ objasňuje odborníčka.

V zime však potrava rastlinného pôvodu zvyčajne nebýva dostupná, najmä z dôvodu snehovej pokrývky. Doterajší priebeh zimy však snehu veľmi neprial. Naopak, miestami bolo také teplo, že rastliny začali vstupovať do úvodnej vegetačnej fázy. Vidieť bolo aj živočíchy netypické pre toto obdobie. Aktívne boli aj rôzne druhy hmyzu.

Medveď hnedý Čítajte aj Medvede už v Tatrách na smetiaky neútočia. Rezort investuje milióny, aby ich od jedla odstrihli

„Tohtoročná zima je vo svojej prvej polovici nadnormálne teplá, hoci v začiatočnej fáze sa neodlišovala od svojho štandardu,“ hodnotí klimatológ Pavol Faško zo Slovenského hydrometeorolo­gického zimu. V prvej tretine decembra zasypal najmä východnú polovicu Slovenska sneh a spôsobil kalamitu. „Niekde napadlo niekoľko desiatok centimetrov snehu,“ dopĺňa klimatológ. Vďaka snehovej pokrývke sa do Vianoc vyskytovali aj pomerne silné mrazy.

VIDEO: Fotopasce na medvede v Malej Fatre
Video
Zachráňme národné parky - Malá Fatra, medvede

Od Vianoc takmer jar

Počas sviatkov však nastal zásadný zvrat. Prišlo oteplenie, ktoré sa na prelome rokov ďalej vystupňovalo. Na severnej Orave namerali v prvý deň nového roka až 16,5 stupňa. „To je taká teplota, ktorá by tam mala byť na začiatku jari a nie počas najchladnejšieho mesiaca,“ podotýka Faško.

V podmienkach Slovenska sa podľa neho zvykne v rôznych analýzach uvádzať, že pravidelný výskyt snehovej pokrývky počas zimnej sezóny je s veľkou pravdepodobnosťou zaručený až v nadmorských výškach nad 1000 metrov. „Teraz sa stalo to, že oteplením boli zasiahnuté aj vyššie oblasti. Aj na Štrbskom plese sa prírodný sneh roztopil a na začiatku roka tam mali niekoľko dní v prvej januárovej dekáde len nesúvislú snehovú pokrývku,“ približuje Faško.

Starý decembrový sneh zostal v súvislej vrstve približne od 1400 metrov. „Je to malé percento územia,“ spresňuje odborník na počasie. Málo snehu napadlo podľa Apfelovej aj v rámci Národného parku Veľká Fatra, ktorý zasahuje aj ružomberský okres, kde bolo nakrútené video s medveďmi.

„Prvý sneh napadol v tých najvyšších horských polohách pri prvom ochladení v priebehu vlaňajšieho októbra, ale veľmi rýchlo sa roztopil,“ približuje. Po druhýkrát sa objavil sneh až koncom roka, opäť len v najvyšších polohách. Udržal sa však len na severne otočených svahoch.

Strieda ich viacero

Ukladanie na spánok má medveď podľa zoologičky geneticky zakódované. Na jeseň alebo v úvode zimy sa sťahuje na miesta, kde vie, že môže v bezpečí prečkať zimné obdobie. Nie je však pravdou, že ho celé prespí. Medveď totiž nemá len jeden úkryt.

„Kolegovia, ktorí sa špeciálne venujú monitoringu zimných brlohov zistili, že niektoré jedince majú pri hľadaní zimných úkrytov vytypované aj dve-tri miesta, ktoré v priebehu zimy, aj keď je sneh, z rôznych dôvodov striedajú,“ objasňuje Apfelová. Niekedy je medveď alebo celá rodina na mieste zimovania vyrušená. Veľmi často sa to podľa jej slov stáva počas zimných poľovačiek.

Ako dodáva, pri zimovacom správaní zvierat je ešte veľmi veľa vecí, ktoré je možné objavovať. "Určite nevieme všetko a je tam veľa faktorov, ktoré si musí zviera vyhodnocovať. Problémom zimného pohybu medveďov je z pohľadu ochranárov masívne zakrmovanie raticovej zvery. Na celoročne prístupné krmoviská či vnadiská sa medveď podľa odborníčky veľmi rýchlo naučí ako na stály prísun potravy.

Práve tento týždeň envirorezort prezentoval pod Tatrami výsledky, ktoré prenieslo zabezpečenie komunálneho odpadu vo Vysokých Tatrách a v Starom Smokovci. Hlásenia o výskyte medveďa sa tam v roku 2022 znížili v porovnaní s rokom 2020 aj vďaka tomuto opatreniu niekoľkonásobne.

Teplé obdobie vytrvalo od Vianoc až do konca uplynulého týždňa, kedy znovu začalo snežiť. Aj keď teploty kolísali, snehová pokrývka pribúdala. „Hranica sneženia klesla, nasnežilo už aj v údoliach a kotlinách. V stredu ráno napadlo v Poprade 18 centimetrov nového snehu,“ spresňuje Faško. Snežilo najmä v centrálnej časti stredného Slovenska či v tatranskej oblasti.

Sneh padal aj v Malých Karpatoch. V nasledujúcich dňoch môžeme podľa klimatológa očakávať aj dlhšietrvajúce ochladenie. V oblastiach so snehovou pokrývkou môže aj mrznúť, čo však závisí od ďalších faktorov. Ako Faško dodáva, na Slovensku sa tak môžeme vrátiť do zimného normálu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sneh #zima #medveď hnedý #zimovisko