Kožuch, Kvietik aj Bödör sa stretli v Bystrici. Pokračuje súd v kauze Dobytkár

Po viac ako dvojmesačnej prestávke pokračuje proces v korupčnej kauze Dobytkár. Na minulom pojednávaní sa pod paľbou otázok ocitol kľúčový svedok – kajúcnik Marek Kodada. Teraz sa predpokladá výpoveď Juraja Kožucha.

19.01.2023 09:31 , aktualizované: 15:05
Juraj Kožuch, Špecializovaný trestný súd Banská... Foto: ,
Exšéf PPA pred pojednávacou miestnosťou na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici.
debata (1)
VIDEO: Kožuch: To je asi všetko. Som nesmierne unavený
Video
Juraj Kožuch

V kauze korupcie spojenej s PPA čelí obžalobe osem fyzických a päť právnických osôb – nitriansky podnikateľ Norbert Bödör, finančník Martin Kvietik, exriaditeľ PPA Juraj Kožuch, bývalý výkonný riaditeľ PPA Ľubomír Partika, veterinár Ľubomír Kropil, právnik Milan Kopriva, bývalý hlavný radca regionálneho úradu PPA vo Zvolene Viktor Miklas a podnikateľ Peter Kuba.

Skutky v obžalobe sa týkajú najmä korupčných trestných činov a tiež obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Tá bola podľa prokuratúry spojená s vybavovaním žiadostí o nenávratný finančný príspevok z PPA a rozdelená do dvoch vetiev. V prvej sa odovzdalo a následne zlegalizovalo 2 760 000 eur, v druhej viac ako milión.

VIDEO: Pokračuje súd v Banskej Bystrici. Hovoria Juraj Kožuch a Marek Para
Video
Po viac ako dvojmesačnej prestávke pokračuje proces v korupčnej kauze Dobytkár

15:05 Predseda senátu hlavné pojednávanie prerušil, pokračovať bude zajtra.

14:15 „To je asi všetko, čo som chcel uviesť. Som nesmierne unavený, vyčerpaný aj frustrovaný z toho všetkého, preto nebudem odpovedať na žiadne otázky,“ ukončil Kožuch svoju spontánnu výpoveď.

K slovu sa potom prihlásil Kvietik. „Spoluobžalovaný Kožuch presne, jasne a zrozumiteľne pomenoval, aká je obžaloba nezmyselná, manipulatívna a účelová. Tiež ako tieto pseudodôkazy vznikali,“ povedal.

Potom sa ozval Bödorov obhajca Para. Uviedol, že kým prokurátor nezodpovie rozpor medzi pôvodnou obžalobou a jej spresnením, nevyjadria sa. „Predovšetkým čo sa týka 83 skutkov, za ktoré mal byť môj klient obžalovaný,“ vysvetlil.

14:01 „Nie je pravda, že by som mal od Kvietika a Matečnej pokyn chrániť Bödora,“ pokračoval Kožuch po prestávke a pripomenul, že spomínaného podnikateľa nepoznal. „Vždy, keď za mnou prišiel niekto s tým, že ho navštívil nejaký „vybavovač“, vravel som, že treba podať trestné oznámenie,“ tvrdí.

12:05 Kožuch sa posťažoval, že po jeho zadržaní sa vo vlastnej krajine cítil ako štvanec. Jeho rodina ho nevidela deväť mesiacov. Po prepustený z kolúznej väzby sa zamestnal ako robotník na stavbe. Momentálne je vraj bez peňazí, bez budúcnosti, so zničenou povesťou.

11:40 Kožuch pokračuje.

„Po preštudovaní spisu začína byť zrejmá motivácia Kodadu, čo sa týka krivých výpovedí na moju osobu. Chráni tým seba,“ mieni Kožuch. Z výpovedí podľa neho vyplýva, že Miklas s Koprivom sa pohybovali v temných vodách, no on s tým nemá nič spoločné. Od Kodadu vraj nikdy nezobral žiadne peniaze.

Obžalovaný si so sebou doniesol pomôcku v podobe veľkých výkresov, na ktorých je schéma fungovania PPA. Snaží sa tak vyvrátiť svoj vplyv na „nekalé“ rozhodnutia. „Z mojej strany neexistuje žiadne poverenie pre schvaľovanie na sekcii projektov,“ zdôraznil. Pokračoval, že trestná činnosť Kodadu, ku ktorej sa priznal, vychádza z kontaktov na PPA – dotknutí sa tiež priznali. „Príbeh o mne vyrobil. Keď som sa stal riaditeľom, prišiel za mnou s nápadom niečo uskutočniť, ale hneď som to zamietol slovami, nech ho to ani nenapadne. Potom zrejme išiel za ďalšími, ktorí mu vyhoveli,“ povedal. Vzápätí spomenul exšéfku rezortu pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú. „Je nezmysel, že by mi odporúčala baviť sa s Kvietikom.“

10:00 Kožuch začína so svojou výpoveďou, pričom má pripravené poznámky v rozsahu štyroch strán. Prokurátor ho vyzval, aby sa vyjadril ku skutku, ktorý je predmetom obžaloby.

Kožuch začal slovami o spoluobžalo­vaných. „Kropila som stretol raz v živote, v roku 2007. Vtedy bolo ministerstvo pod gesciou strany HZDS. O Miklasovi som ani netušil, kto to je. Až potom som sa dozvedel, že pracuje v PPA,“ začal rozprávať. „Kopriva neviem, kto je, to isté môžem povedať o nebohom Krivočenkovi. Kvietik je agropodnikateľ, takých poznám v tejto oblasti mnoho. Nie je na tom nič zlé. Žiadne vzťahy nemáme, vykáme si. Partiku poznám z čias, keď sme obaja pracovali na ministerstve. Naše vzťahy nehodnotím ako pozitívne. O Kubovi tiež nič neviem, to isté platí o Bödörovi. Čo sa týka právnických osôb, o tých spoločnostiach absolútne nič netuším,“ tvrdí. Vzápätí opakovane poprel svoju vinu.

„To, z čoho som obžalovaný, som nespáchal, ani nemohol. Som nevinný, nikdy som žiadnu dohodu nemal s Kodadom, ani s Kvietikom. To, či ju mali oni medzi sebou, mi je úplne ukradnuté,“ podotkol.

Najskôr vraj zvažoval, že úplne odmietne vypovedať, no po ostatnom pojednávaní sa rozhodol prehovoriť. Zdôvodnil to tým, že Kodada opäť dokázal prekrútiť to, čo hovoril v prípravnom konaní. „Voči mojej osobe vypovedal krivo, je to nehorázne,“ poznamenal. Dorazilo ho vraj spresnenie obžaloby, z ktorej je jasné, že jeho meno tam bolo doslova „nachystané“ Kodadom.

Video
Pojednávanie v kauze Dobytkár

09:30 Pojednávanie začalo s pol hodinovým meškaním. Kožuch avizoval, že jeho dnešná výpoveď potrvá zhruba tri hodiny.

Na súde nechýbajú ani ďalší obžalovaní – napr. Martin Kvietik či Norbert Bödör. Ten prišiel v sprievode svojho advokáta Mareka Paru. Robert Kaliňák tentoraz chýba.

Predseda senátu Ján Giertli pripomenul, že na minulých pojednávaniach niektorí obžalovaní odmietli po svojich krátkych výpovediach odpovedať na otázky. Konštatoval, že aj Kožuch sa chcel vyjadriť až po výpovedi kľúčového svedka Mareka Kodadu. Opýtal sa, či sa dnes plánuje vyjadriť aj prítomný Bödör. Jeho obhajca Para reagoval, že prokurátor zmenil obžalobu a mal by spresniť skutky, ktoré sú jeho klientovi kladené za vinu. Potom by k tomu chcel zaujať stanovisko. Senát po krátkej porade dospel však k záveru, že teraz nie je potrebné zaujať k tomu stanoviská. „Vaše vyjadrenie pán obhajca sa dá chápať, že je to určité hodnotenie obžaloby, na čo máte právo. To ale môže zaznieť v záverečnej reči,“ povedal predseda senátu.

Obhajca obžalovaného Viktora Miklasa žiada o pojednávanie v neprítomnosti jeho klienta. „Vzhľadom na jeho vyhlásenie o vine. Samozrejme, záverečných rečí sa zúčastníme,“ povedal advokát. Senát jeho požiadavke vyhovel s tým, že môžu opustiť miestnosť.

Martin Kvietik Čítajte viac Kauza Dobytkár: Kľúčový svedok Kodada pod paľbou otázok

Proces s obžalovanými sa začal vlani koncom februára. Prvý pred senátom vypovedal Miklas, ktorý sa priznal. Práve on pripravoval žiadosti o dotácie. Tým, ktorí si ich chceli vybaviť za úplatok, dal kontakt na Kropila. Bývalý krajský predseda HZDS Kropil sa priznal čiastočne – podieľal sa vraj na nepriamej korupcii a podplácaní. Ostatní vinu popierajú.

Potom postupne vypovedali všetci zvyšní obžalovaní. Ešte v máji sa dostal k slovu Kvietik. Uviedol, že s nikým sa nespolčoval, tvrdenia v obžalobe sú v rozpore, nesedia časovo a sú v nesúlade s logikou. Trval na tom, že z korupcie ho usvedčujú len kajúcnici, ktorí predtým menili výpovede.

V septembri prišiel na rad Partika, o ktorom Kropil pôvodne tvrdil, že za poradenstvo mal dostať tri milióny eur. Na súde už ale hovoril niečo iné. V rokoch 2012 až 2016 mu vraj dal dokopy „len“ 40-tisíc eur. Ďalší z nich, Kuba, si svoju obžalobu vysvetľuje tým, že „silou mocou bolo treba zadržať Norberta Bödöra a ja som bol trieska, ktorá pri tom lietala.“

Bödör od začiatku opakuje, že obvinenie voči nemu je umelo vykonštruované. Na súd prichádza vždy v spoločnosti svojich advokátov Roberta Kaliňáka a Mareka Paru. „Obžaloba proti mne neformuluje v 83 skutkoch žiaden predpoklad konania,“ podčiarkol. Prokurátor podľa neho vychádza z jediného tvrdenia kajúcnika Mareka Kodadu, že mal prevziať 2,8 milióna eur a odovzdať ich Kubovi, čo nie je dokázané.

Kožuch avizoval, že vypovedať bude až po tom, ako prehovorí kľúčový svedok Kodada. V októbri sa tak stalo – bývalý funkcionár ministerstva pôdohospodárstva, kde pôsobil ako šéf sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb, prišiel na súd s dlhou bradou a rúškom na tvári. Proti Kožuchovi svedčí ako jediný. Obžalovaného exriaditeľa PPA vraj stále považuje za svojho najlepšieho priateľa.

Kodada opisoval korupčný systém, v ktorom mal Kožuch zabezpečovať úspešnosť projektov tak, že výzvy sa dostávali k lobistovi Kropilovi skôr, ako boli vyhlásené. Hovoril tiež o tom, ako ho zoznámil s finančníkom Kvietikom, ktorého vtedajšia ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS) označila ako straníckeho gestora, s ktorým treba konzultovať všetko ohľadom PPA. Spomenul aj trojrozdelenie podielu z úplatkov, pričom 7,5 percenta malo ísť Kvietikovi, 1,5 si nechal pre seba a jedno percento putovalo ku Kožuchovi.

„Chápal som to tak, že Kvietik je pánom rezortu. Kožucha som vnímal ako čestného človeka, ktorý by sa do toho sám nepustil,“ povedal. „To, čo tvrdí o odovzdaní peňazí, sa nemohlo stať. Rozsiahlejšie sa vyjadrím vo svojej výpovedi,“ konštatoval Kožuch, ktorý sa vo štvrtok konečne postavil pred senát a spontánne sa rozrečnil.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Banská Bystrica #Banskobystrický kraj #Dobytkár