V bratislavských mestských lesoch objavili vzácny úkaz: Ľadovú vatu

V Mestských lesoch v Bratislave sa nedávno objavil vzácny meteorologický úkaz. Ide o jav známy ako ľadová vata. Vzniká veľmi zriedkavo a je podmienený viacerými faktormi. Javu sa zvykne hovoriť aj ľadové vlasy.

25.01.2023 17:18
debata

„Zaujímavý nález sa podaril lesníkovi v lese nad Krasňanmi. Ide o vzácny meteorologický úkaz, ku ktorého vzniku je potrebných viacero faktorov, vrátane výskytu špecifického druhu huby,“ konštatuje mestská organizácia na sociálnej sieti.

Potvrdzuje to aj Slovenská mykologická spoločnosť pri Slovenskej akadémii vied (SAV). Podľa jej tajomníka Jána Červenku ide o vzácny úkaz, ktorý vzniká veľmi zriedkavo. Potrebné sú okrem iného vhodné poveternostné podmienky.

„Vlhká zima, rýchly pokles teploty tesne pod nulu a prítomnosť huby Exidiopsis effusa. Úkaz vzniká na dreve listnatých stromov na severnej pologuli, kde táto huba rastie,“ priblížil Červenka. Poznamenal, že úkaz môže vydržať niekoľko hodín až dní, v závislosti od vývoja teplôt.

Tento jav bol prvýkrát publikovaný v roku 1918. Podrobne ho zdokumentovali a objasnili nemeckí a švajčiarski vedci v roku 2015. Zistili, že okrem poveternostných podmienok je nutná aj prítomnosť tejto huby, inak sa ľad nesformuje do jemných vlasov či vaty.

Huba Exidiopsis effusa je jedným zo stoviek druhov takzvaných kôrnatcovitých húb. Huby z tejto skupiny tvoria ploché, k drevnému substrátu prirastené plodnice. Tento druh je zaujímavý práve tým, že svojou biologickou aktivitou napomáha vzniku javu známeho ako ľadová vata.

debata chyba
Viac na túto tému: #mestské lesy #ľadová vata