Vypadol vám prúd? Skontrolujte si spotrebiče, môžu byť poškodené, radí odborník

Snehová kalamita bola cez víkend pre tisíce ľudí „nočnou morou“. Mnohí zostali dlhé hodiny bez elektriny. Radovan Potočár, šéfredaktor stránky energie-portal.sk upozorňuje, že rozsiahlejšie a opakované výpadky môžu poškodiť elektrospotrebiče. Zároveň vysvetľuje, ako v domácnosti minimalizovať negatívne dôsledky.

07.02.2023 11:16
Radovan Potočár Foto:
Radovan Potočár
debata

Ktoré časti sídel postihujú výpadky elektriny najviac?

Určité riziko hrozí v prípade extrémneho počasia vždy, hoci prevádzkovatelia sústav priebežne investujú aj do preventívnych opatrení. Príkladom je umiestňovanie vzdušných elektrických vedení pod zem. Ani to však neeliminuje riziko na sto percent. Určité riziko stále zostáva pri tých častiach infraštruktúry, ktoré pod zem umiestniť nemožno.

VIDEO: Kalamita na Zemplíne
Video
2. novembra 2021

Je bežnou praxou, že majú v niektorých zariadeniach náhradné zdroje, alebo taký výpadok ako sme videli cez víkend zasiahne rovnako domácnosti, mestské služby, obchody, školy, ambulancie či nemocnice?

Niektoré prevádzky, akými sú napríklad nemocnice či strategické bezpečnostné zariadenia, ale tiež výrobné podniky, majú vlastné záložné zdroje na výrobu elektriny. Tie ich dokážu núdzovo zásobovať energiou. V prípade domácností je takéto riešenie len veľmi zriedkavé. Istú výhodu majú v tomto ohľade domácnosti s vlastnou výrobou elektriny, napríklad z fotovoltiky, v kombinácii s jej akumuláciou v batériách. Ani takto vybavená domácnosť však nie je plne sebestačná a spravidla stále ostáva odkázaná, aspoň do určitej miery, na dodávky elektriny zo siete.

bziny Čítajte aj Počas kalamity opitý šoféroval autobus s 12 ľuďmi, čelí obvineniu

Môžu výpadky poškodiť niektoré zariadenia, prípadne spotrebiče v domácnosti?

Rozsiahlejšie alebo opakované výpadky elektriny môžu poškodiť elektroenergetické zariadenia a potrápiť aj domáce spotrebiče. Problémom môže byť napríklad neobvyklé kolísanie napätia. Po obnovení dodávky sa môže stať, že voltáž bude nižšia alebo vyššia než normálne.

Koľko vydrží v prípade výpadku napríklad chladnička, kým sa v nej skazia potraviny?

To, ako dlho výpadok prúdu trvá, nie je kľúčové z pohľadu spotrebiča, chladničky, ale najmä z pohľadu chladených potravín. Situácia je závislá od toho, čo konkrétne je v chladničke uložené a v každej domácnosti sa líši. Niektoré potraviny, napríklad zelenina či vajcia, môžu bez adekvátneho chladenia strácať kvalitu oveľa pomalšie než iné – napríklad mäso, kde zároveň vznikajú aj hygienické riziká. Pokles teploty v chladničke závisí od teploty prostredia, teda miestnosti, v ktorej sa nachádza. Zároveň platí, že každé jej otvorenie skracuje dobu, po ktorú vydrží udržiavať chlad. Dôležité, a to nielen pri výpadkoch prúdu, ale aj z pohľadu energetickej efektívnosti, je tiež kvalitné tesnenie.

Čo môžu ľudia urobiť, aby minimalizovali negatívne dôsledky výpadkov energie na domácnosti?

V každej domácnosti je situácia odlišná v závislosti od toho, aké konkrétne potraviny sú v chladničke či mrazničke uskladnené. Vo všeobecnosti určite platí, že ak je to možné, nemali by sme ich otvárať. Okrem toho si tiež treba dať pozor, ktoré sa pri výpadku prúdu vypli a po obnovení dodávky elektriny môžu predstavovať riziko, ak začnú fungovať bez dozoru. Typickým príkladom je žehlička. Ak sa výpadky opakujú pravidelne, pre systémové riešenie treba zistiť ich príčinu – či už je na strane odberateľa alebo ju odhalí komunikácia s distribučnou spoločnosťou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektrina #Banskobystrický kraj #výpadky