Vojaci piatich armád sa zišli v strede Slovenska. Cvičili bojovú pohotovosť

Osemsto vojakov s dvesto kusmi techniky sa zúčastnilo štvordenného intenzívneho výcviku v Lešti. Spolu tam „bojovali“ Slováci, Američania, Slovinci, no najväčšie zastúpenie mali Česi s Nemcami.

16.02.2023 18:20
debata (28)
VIDEO: Reportáž z výcviku
Video
Medzinárodný výcvik NATO v Lešti

Základné schopnosti a funkcie jednotky v rámci fiktívneho scenára, ktorý sa podobá reálnemu nasadeniu v boji, si v Lešti vyskúšali národy piatich armád. Cvičenie Field Tactical Excercise mnohonárodného práporu, ktorému velí česká strana, predstavuje najvyšší stupeň poverenia jednotky ako celku. Je ďalším krokom k certifikácii bojového zoskupenia ako Combat Ready.

„Dáva nám možnosť preveriť, že zvládame to, k čomu sme sa zaviazali, teda byť pripravení brániť východné krídlo aliancie proti akejkoľvek agresii,“ povedal plukovník Karel Navrátil, ktorý je veliteľom mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku.

Cvičenie v Lešti

Vojaci armád piatich národov sa stretli v strede Slovenska.

Fotogaléria
V Lešti cvičili 16. februára 2023 vojaci armád...
V Lešti cvičili 16. februára 2023 vojaci armád...
+3V Lešti cvičili 16. februára 2023 vojaci armád...

Major M. S., zástupca veliteľa práporu, priblížil zadanie celkového rozohrania riadiaceho cvičenia nemeckej jednotky. „Nepriateľské jednotky prelomili prvolíniovú obranu východného krídla aliancie a prápor obdržal úlohu presunúť sa z priestoru aktuálneho rozmiestnenia do nových pozícií. Tu mal vybudovať obranu s cieľom zastaviť postup protivníka,“ povedal.

Počas fiktívneho nasadenia sa jednotky museli vyrovnať s celou radou bojových scenárov, ktorých sa zúčastnila aj kolesová obrnená technika ako nemecké Boxery, slovinská Patria či české Pandury. Výcvik letecky podporil aj vrtuľník Black Hawk, ktorý z bojiska evakuoval zraneného vojaka. V rámci scenára nechýbali ani menšie incidenty ako nepojazdné vozidlo či riešenie konfliktov s miestnym obyvateľstvom. Navrátil pripomenul, že pracujú podľa štandardizovaných postupov. Zladenie je podľa neho dôležité, lebo vojaci rôznych národností musia medzi sebou komunikovať v angličtine. „V medzinárodnom prostredí sú k tomu nútení. Vojaci sa v tom naučia pracovať, je to veľmi prínosné,“ podotkol.

SR Slovinsko Pahor Čaputová Lešť Čítajte viac Čaputová ukázala Lešť slovinskému prezidentovi, ocenila spoluprácu

Major M. S. objasnil, že cvičenie v Lešti je pre nich výzvou. „Doteraz sme to robili ako jednotlivé roty – česká, nemecká a americká zvlášť. Samozrejme, nejaká kooperácia tam bola, ale nie v takom meradle ako teraz. Dať dohromady tie sily s niekým iným, pričom určitú rolu hrá tiež jazyková bariéra, je zaujímavé. Najmä vidieť to a porovnávať výsledky,“ vysvetlil.

Mnohonárodná bojová skupina NATO na Slovensku funguje pod velením Českej republiky, pričom vznikla vlani na jar ako reakcia na agresiu Ruskej federácie na Ukrajine. Doplnila tak už existujúce bojové skupiny NATO v Pobaltí a Poľsku. Spoločné certifikačné cvičenie tam mala bojová skupina aj minulý rok v septembri. Cieľom bolo preveriť jej pripravenosť plniť úlohy spojené s obranou Slovenskej republiky. Tiež interoperabilitu medzinárodných jednotiek v bojovej skupine a precvičiť procesy velenia a riadenia vo vzťahu k slovenskej 2. mechanizovanej brigáde v zostave ktorej bojová skupina pôsobí.

Lešť armáda vojaci NATO cvičenie Čítajte viac Na Lešti cvičia jednotky NATO, prišli i americkí či nemeckí vojaci

Lešť je na takéto akcie ideálna. Nachádzajú sa tam výcvikové trenažéry, strelnica, cvičisko trhania a mínovania či stanový tábor. Do apríla by malo byť kompletne hotové aj kontajnerové mestečko s kapacitou viac ako 2 400 lôžok pre vojakov Severoatlantickej aliancie.

Výcvikové centrum Lešť plní úlohy súvisiace s bezpečnosťou a obranou štátu, vykonávaním zdravotného zabezpečenia, prípravy špeciálnych jednotiek Ozbrojených síl Slovenskej republiky a výkonných zložiek nášho bezpečnostného systému. Komplexný výcvik tam zvyknú absolvovať nielen vojaci, ale aj policajti, hasiči a zdravotní záchranári.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #vojenské cvičenie #Lešť #Banskobystrický kraj